Με αφορμή την συμπλήρωση ενός έτους από την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία έλαβε χώρα στις 24.2.23 στην κεντρική πλατεία Marienplatz Μονάχου διαδήλωση της Ουκρανικής Κοινότητας Μονάχου και στην οποία έλαβαν μέρος επίσημοι εκπρόσωποι της Βαυαρικής κοινωνίας και πλήθος κόσμου.

Την διαδήλωση διοργάνωσε η δημιουργός κινηματογραφικών ταινιών κ. Daria Onyshchenko, η οποία γεννήθηκε στο Κίεβο σπούδασε εκεί Διεθνείς Σχέσεις και προ 17ετίας ήλθε στο Μόναχο για περαιτέρω σπουδές στον τομέα κινηματογράφου και θεάτρου.

Στη διαδήλωση παρέστησαν και ομίλησαν η εκπρόσωπος της Βαυαρικής Κυβέρνησης, Βαυαρή Υπουργός για θέματα Ευρώπης και Διεθνών Σχέσεων, κ. Melanie Huml, ο Γενικός Πρόξενος της Ουκρανίας στη Βαυαρία κ. Yuriy Yarmilko, το μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Manfred Weber, εκπρόσωποι των κομμάτων CSU, SPD και Grünen στη Βαυαρική Βουλή, ο Αρχιδήμαρχος Μονάχου Dieter Reiter, Δημοτικοί Σύμβουλοι της SPD, CSU, Grüne και και άλλοι εκπρόσωποι πολιτικών και κοινωνικών φορέων.

Όλοι οι ομιλητές, διατράνωσαν την συμπαράστασή τους στον δοκιμαζόμενο ουκρανικό λαό και σε κάθε είδους στρατιωτική, οικονομική και ηθική στήριξή τους στον αγώνα τους για εθνική κυριαρχία της Ουκρανίας και την άμεση αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από τις κατεχόμενες περιοχές και πόλεις της Ουκρανίας.

Ο Αρχιδήμαρχος Μονάχου ευχαρίστησε ιδιαίτερα και τους κατοίκους του Μονάχου που φιλοξενούν σήμερα 16.000 Ουκρανούς πρόσφυγες με τις οικογένειές τους. Η πόλη του Μονάχου και το Κίεβο έχουν αδελφοποιηθεί ήδη από το 1989.

Ο Ουκρανός Γενικός Πρόξενος κ. Yuriy Yarmilko χαιρέτισε με ιδιαίτερη συγκίνηση τον παρευρισκόμενο στην διαδήλωση Πρωτοπρεσβύτερο Απόστολο Μαλαμούση και τον ευχαρίστησε για την συνεχή στήριξη της Εκκλησίας μας στον δοκιμαζόμενο ουκρανικό λαό. Ο π. Απόστολος μετέφερε στον Γενικό Πρόξενο τις προσευχές του Μητροπολίτη Γερμανίας κ. Αυγουστίνου και των ελληνορθοδόξων πιστών για τον τερματισμό του πολέμου και την αποκατάσταση της ομαλότητας στην Ουκρανία.

Οι εφημερίδες Μονάχου και η βαυαρική τηλεόραση αναφέρθηκαν εκτενώς με ρεπορτάζ, και φωτογραφίες  στην διαδήλωση με τίτλους όπως „Μαζί για την Ουκρανία“ (Merkur), „Ενωμένοι για την Ουκρανία“ (TZ), „Ειρήνη και Ελευθερία για την Ουκρανία“(AB) και „Διαδηλώσεις για την ειρήνη, Αλληλεγγύη με την Ουκρανία“ (BR).

Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης

Φωτογραφίες: Daniel von Loeper

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ