Με ισχυρή συμμετοχή ολοκληρώθηκε επιτυχώς η ανοιχτή πρόσκληση υποβολής ποιημάτων / πεζόμορφων κειμένων ποιητικού στοχασμού, εμπνευσμένων από ποιήματα του Έλληνα ποιητή, Γιάννη Ρίτσου. Πρόκειται για τον 3ο Διαγωνισμό ποιήματος ή πεζόμορφου ποιητικού στοχασμού μεταξύ νέων (ηλικίας 17-37 χρόνων) με θέμα «Ανθολογία Ποίησης για τον Γιάννη Ρίτσο», που πραγματοποιείται από τον Σύνδεσμο Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου / ΣΠΕΚ σε συνεργασία με τις εκδόσεις Αρχύτας, ο οποίος άρχισε στις 23/4/2021, Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου, και έληξε στις 23/5/2021.

Ως Σύνδεσμος Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου, λάβαμε περί των 110 έργων από νέες και νέους (17-37 χρόνων) της Κύπρου και της Ελλάδας, αλλά και από Ελλαδίτες και Κύπριους που ζουν στο εξωτερικό. Ειδική Επιτροπή, βάσει κριτηρίων που διέπουν τις αρχές της λογοτεχνίας, της ποίησης και της γλώσσας, αλλά και σύμφωνα με πρόσθετα κοινωνικά και πολιτισμικά κριτήρια, μελέτησε τις συμμετοχές που κατατέθηκαν και επέλεξε τις 61 που ξεχώρισαν. Τα έργα που επιλέχθηκαν θα ενταχθούν σε ειδική ανθολογία για τον Γιάννη Ρίτσο, η οποία θα κυκλοφορήσει από τον Σύνδεσμο Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου σε συνεργασία με τις εκδόσεις Αρχύτας.

Η Πρόεδρος του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου / ΣΠΕΚ, κα Σίσσυ Σιγιουλτζή-Ρουκά και ο Πρόεδρος της Ένωσης Λογοτεχνών Κύπρου, Δρ Ιωσήφ Σ. Ιωσηφίδης και Αντιπρόεδρος του ΣΠΕΚ, εκ μέρους της Επιτροπής Αξιολόγησηςευχαριστούν όλους τους συμμετέχοντες, συγχαίροντάς τους για την προσπάθεια τους και παράλληλα εκφράζουν ειδικές ευχαριστίες σε όλους όσους στήριξαν το θεσμό του συγκεκριμένου διαγωνισμού και συνέβαλλαν στην ευρύτερη επικοινωνία του.

Οι Διαγωνισμοί του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου ενθαρρύνουν τους Ελληνόφωνες νέους να εκφραστούν λογοτεχνικά. Τα καλύτερα κείμενα εκ των έγκυρων συμμετοχών εκδίδονται σε ειδική Ανθολογία. Εξειδικευμένη ραδιοτηλεοπτική εκπομπή στο Web RadioTV “SOLOMOS” του ΣΠΕΚ θα ακολουθήσει υποστηρικτικά της έκδοσης και κυκλοφορίας της ποιητικής ανθολογίας για τον Γιάννη Ρίτσο, στην οποία θα μπορούν να συμμετέχουν όσοι το επιθυμούν από τους διακριθέντες. Παράλληλα, δελτία τύπου σε ΜΜΕ, ενημερωτικά δελτία και δημοσιεύσεις σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, θα πλαισιώσουν την έκδοση της Ανθολογίας Νέων «Για τον Γιάννη Ρίτσο». Όλες οι ανθολογίες ποίησης νέων του ΣΠΕΚ εκδίδονται από τις εκδόσεις Αρχύτας και είναι διαθέσιμες σε όλα τα βιβλιοπωλεία, αλλά και απευθείας παραγγελίες διεθνώς. Οι συμμετέχοντες των διαγωνισμών, εφόσον το επιθυμούν, δύνανται να προμηθεύονται την εκάστοτε ανθολογία (στην οποία συμμετέχουν με έργο τους) σε τιμή χονδρικής πώλησης από τον ΣΠΕΚ και τον Αρχύτα, κατόπιν συνεννόησης. Έτσι οι νέοι έχουν μια δημόσια επίσημη παρουσία τους και πολλαπλή προβολή του έργου τους, από έναν οργανωμένο Σύνδεσμο Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου. Αυτό είναι σοβαρή εκκίνηση για τους ίδιους, η πρώτη βασική εμπειρία τους να τολμήσουν μια λογοτεχνική πτήση στο μέλλον – που ίσως αποδειχθεί βασική στη ζωή τους.

Με τιμή,

Η Πρόεδρος του ΣΠΕΚ
Σίσσυ Σιγιουλτζή-Ρουκά
Φιλόλογος, Λογοτέχνης
Παραγωγός Προγραμμάτων Πολιτισμού

Ο Πρόεδρος της ΕΛΚ
Δρ. Ιωσήφ Σ. Ιωσηφίδης
τ. Καθηγητής ΑΕΙ ΜΙΜ-Cyprus, Συγγραφέας

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ