Η Αγιορειτική Εστία Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με το Μουσείο της Ολτενίας(εθνογραφικό τμήμα) και την Νομαρχιακή Βιβλιοθήκη AlexanduandAristiaAman, της Κραϊόβα παρουσιάζουν την έκθεση με τίτλο «Ο Άγιος Δημήτριος στην τέχνη του Αγίου Όρους», τα εγκαίνια της οποίας θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2022.

Η έκθεση θα παρουσιαστεί στην“CasaBăniei”, ένα από τα παλαιότερα αστικά κτίρια της πόλης και είναι ενταγμένη στις εορταστικές εκδηλώσεις της Κραϊόβα, καθώς ο Άγιος Δημήτριος είναι ο πολιούχοςάγιός της.

Η έκθεση περιλαμβάνει 44 απεικονίσεις του Αγίου Δημητρίου από τοιχογραφίες, φορητές εικόνες, έργα μικροτεχνίας, χρυσοκεντήματα, μαρμαρογλυπτική, κ.λπ. προερχόμενες από τις μονές του Αγίου Όρους. Συγκεκριμένα, θα παρουσιαστούν 44 απεικονίσεις από ένα σύνολο 150 θεμάτων, τα οποία στο σύνολο τους περιλαμβάνονται στην ομότιτλη έκδοση της Αγιορειτικής Εστίας, που είναι το αποτέλεσμα πολυετούς επιστημονικής έρευνας μέσα από την οποία αναδείχθηκε η σχέση του αγίου Δημητρίου με την Αθωνική Πολιτεία.

Μέσα από τις απεικονίσεις του αγίου Δημητρίου, οι επισκέπτες θα έχουν την δυνατότητα να δουν την απόδοση της μορφής του Πολιούχου της Θεσσαλονίκης από τον 12οέως τον 20οαιώνα, καθώς επίσης και να παρατηρήσουν τις καλλιτεχνικές αλλαγές που πραγματοποιούνται στην Αθωνική Πολιτεία κατά τη διάρκεια των οκτώ αιώνων.

Η  έκθεση είχε παρουσιαστεί τον Οκτώβριο του 2019 στο  Δημαρχιακό Μέγαρο Θεσσαλονίκης και είχε εγκαινιαστεί από τον πρώην Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο.

Επιμέλεια έκθεσης: Αναστάσιος Ντούρος, Διευθυντής Αγιορειτικής Εστίας

Διάρκεια έκθεσης: Κυριακή 23 Οκτωβρίου – Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2022

Τόπος: “Casa Băniei”, Str. MateiBasarab nr.16,Craiova Tel. +40 351 444.030

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ