Η γνωστή εταιρεία συμβούλων ΕΥ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και όποιος θέλει ας ακούσει.

Του Παναγιώτη Παπάζογλου*

Η πρόσφατη έρευνα της ΕΥ για τις Άμεσες Ξένες Επενδύσεις (ΑΞΕ) στην Ευρώπη έρχεται να κρούσει, για μία ακόμη φορά, τον κώδωνα του κινδύνου όσον αφορά στην ελκυστικότητα της χώρας μας ως επενδυτικού προορισμού. Μεταξύ 44 χωρών που εξετάζει η έρευνα, η Ελλάδα βρίσκεται στην 34ηθέση ως προς τον αριθμό των ΑΞΕ που προσέλκυσε και στην 35ηως προς τις θέσεις εργασίας που αυτές δημιούργησαν. Αυτό συμβαίνει την ώρα που οι ΑΞΕ στην Ευρώπη αυξήθηκαν κατά 15%, επιβεβαιώνοντας την τάση επιστροφής των επενδυτών στην ήπειρό μας.

Είναι νομίζω χρήσιμο να συνειδητοποιήσουμε γιατί η Ευρώπη επανέρχεται δυναμικά στον χάρτη των επενδύσεων. Προφανώς, μία αγορά 500 εκατομμυρίων ανθρώπων, με ελεύθερη διακίνηση αγαθών, υπηρεσιών, κεφαλαίου και εργασίας, με πολιτική σταθερότητα και σχετικά υψηλά εισοδήματα, είναι ελκυστική από μόνη της. Ωστόσο, αυτό που κατ’ εξοχήν προσελκύει τους επενδυτές στην Ευρώπη σήμερα είναι και το υψηλό επίπεδο κατάρτισης του ανθρώπινου δυναμικού. Καθώς οι επενδύσεις εστιάζουν όλο και περισσότερο στις υπηρεσίες που βασίζονται στην καινοτομία, στην γνώση και στις νέες τεχνολογίες, οι επενδυτές αναζητούν, πάνω απ’ όλα, καταρτισμένα στελέχη.

Είναι σημαντικό, επίσης, να σημειώσουμε την σταδιακή στροφή προς τις οικονομίες της Κεντρικής και της Ανατολικής Ευρώπης. Ενώ οι τρεις μεγάλες ευρωπαϊκές οικονομίες –Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία– εξακολουθούν να προσελκύουν πάνω από το 50% των ΑΞΕ, χώρες όπως η Πολωνία, η Τσεχία και, στην γειτονιά μας, η Ρουμανία, ενισχύουν σημαντικά την θέση τους. Είναι βέβαιο ότι η οικονομική αβεβαιότητα και η πολιτική αστάθεια των τελευταίων ετών έχουν συμβάλει στις κακές επιδόσεις της χώρας μας.

Με δεδομένη την χαμηλή εγχώρια αποταμίευση, είναι σαφές ότι η Ελλάδα δεν θα επιστρέψει σε βιώσιμους ρυθμούς ανάπτυξης και δεν θα αντιμετωπίσει την μάστιγα της ανεργίας, παρά μόνον μέσα από τις Άμεσες Ξένες Επενδύσεις. Το ζήτημα δεν αντιμετωπίζεται με ευχολόγια, ούτε προσφέρεται για αντιπολιτευτικές κορόνες. Είναι επιτακτική ανάγκη να υπάρξει μία εθνική στρατηγική με την στήριξη όλων των πολιτικών δυνάμεων, της επιχειρηματικότητας και της ακαδημαϊκής κοινότητας, η οποία θα αντιμετωπίζει με πρακτικά μέτρα τις παθογένειες αυτές, για να βρει επιτέλους η χώρα μας την θέση που δικαιούται μεταξύ των ελκυστικών ευρωπαϊκών επενδυτικών προορισμών

*Διευθύνων σύμβουλος της ΕΥ Ελλάδος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ