Ο ιστορικός Δρ Τζέιμς Μακ Ντόναλντ πρόκειται να παρουσιάσει διάλεξη για τον αρχαίο ιστορικό Ξενοφώντα, στις 16 Μαρτίου 2023, στις 7:00 μ.μ. στο Ελληνικό Κέντρο, στο πλαίσιο των Σεμιναρίων Ελληνικής Ιστορίας και Πολιτισμού που προσφέρει η Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης. Το σεμινάριο στοχεύει να καταρρίψει μύθους γύρω από τη ζωή του Ξενοφώντα, ενός από τους σημαντικότερους ιστορικούς της αρχαίας Ελλάδας.

Έχουν γραφτεί πολλά για τον Ξενοφώντα, τον ιστορικό που συνέχισε την αφήγηση του Πελοποννησιακού Πολέμου από εκεί που σταμάτησε ο Θουκυδίδης, ενημερώνοντας τους αναγνώστες για τα γεγονότα του τέταρτου αιώνα π.Χ. ως τη Μάχη της Μαντινείας το 362. Ο Ξενοφών ήταν μαθητής του Σωκράτηκαι ένας από τους αρχηγούς των Μυρίων, που επιχείρησαν μια άτυχη εκστρατεία για να βοηθήσουν τον Κύρο τον Νεότερο να πάρει τον περσικό θρόνο από τον αδελφό του, Αρταξέρξη Β’. Ενώ η ζωή του Ξενοφώντα ήταν σίγουρα γεμάτη γεγονότα, πολλά από όσα έχουν γραφτεί γι ‘αυτόν έχουν επινοηθεί.

Ο Δρ Τζέιμς ΜακΝτόναλντ, ο οποίος έχει μακρά και εντυπωσιακή παρουσία στη μελέτη της ελληνικής ιστορίας, θα προσπαθήσει να καταρρίψει μερικούς από τους μύθους γύρω από τη ζωή και τα έργα του Ξενοφώντα. Ο ΜακΝτόναλντ έχει ένα εντυπωσιακό ακαδημαϊκό υπόβαθρο στην ελληνική ιστορία, έχοντας διδάξει ελληνική ιστορία στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ και στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Αυστραλίας τη δεκαετία του 1990. Συνεχίζει να επιμελείται έκδοση με τα σχόλια του Νταγκ Κέλλη για τα «Ελληνικά» του Ξενοφώντα, με τον δεύτερο τόμο να κυκλοφορεί στις αρχές του 2024. Ο τελευταίος τόμος, που επιμελήθηκαν οι ακαδημαϊκοί της Οξφόρδης Κρίστοφερ Χαντάντ και Ελλιν Ράιν θα κυκλοφορήσει το 2025. Τα ενδιαφέροντα του ΜακΝτόναλντ είναι πολύπλευρα. Έγραψε λιμπρέτι για τον Αυστραλό συνθέτη και πιανίστα Νάιτζελ Μπάτερλι και δημοσιεύει μια πεντάτομη ιστορία της Καμπέρας, με τους δύο πρώτους τόμους να κυκλοφορούν στις αρχές του 2023.

Το σεμινάριο, το οποίο θα είναι στα αγγλικά, παρέχει στους συμμετέχοντες την ευκαιρία να συνομιλήσουν με τον Τζέιμς ΜακΝτόναλντκαι άλλους συμμετέχοντες. Η είσοδος είναι ελεύθερη και η εκδήλωση υπόσχεται να είναι διαφωτιστική, καθώς πρόκειται να αναφερθεί στη ζωή ενός από τους σημαντικότερους ιστορικούς της αρχαίας Ελλάδας. Οι συμμετέχοντες θα κατανοήσουν βαθύτερα τη συμβολή του Ξενοφώντα στην αρχαία ελληνική ιστορία και τους μύθους που περιβάλλουν τη ζωή και τα έργα του.

Πότε: Πέμπτη 16 Μαρτίου 2023.

Ώρα: 7:00 μ.μ

Πού: Ελληνικό Κέντρο (ημιώροφος, 168 LonsdaleStreet, Μελβούρνη)

Είσοδος: Ελεύθερη

Stavros Messinis
Σταύρος Μεσσήνης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ