Με ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες συναντήσεις με τον υφυπουργό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης της Ομοσπονδιακής κυβέρνησης της Γερμανίας κ. Joachim Fuchtel, και τον υφυπουργό Γεωργίας δρ. Hermann Onko Aeikens, καθώς και τον αναπληρωτή διευθυντή για θέματα ασφάλειας και σχέσεων με την Τουρκία της γερμανικής καγκελαρίας κ. Alexander Eberl, ολοκληρώθηκε η επίσκεψη του αναπληρωτή τομεάρχη Εσωτερικών της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμου Χαρακόπουλου στο Βερολίνο. Ο βουλευτής Λαρίσης ήταν καλεσμένος του ιδρύματος «Χανς Ζάιντελ» της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU) στο πλαίσιο του προγράμματος «Ελληνογερμανικός πολιτικός διάλογος Ελλήνων και Γερμανών Βουλευτών και διαμορφωτών γνώμης».

Στη συνάντηση με τον υφυπουργό κ. Fuchtel το στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι «κλειδί για την έξοδο από την κρίση είναι οι επενδύσεις, αλλά και το καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό, που δυστυχώς αναγκάζεται να εγκαταλείψει την Ελλάδα, αναζητώντας ευκαιρίες αλλού. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης -σε αντίθεση με όσα έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολίτευση που απειλούσε ότι δεν θα αναγνωρίσει καμία συμφωνία επένδυσης- καλεί τους επενδυτές να έρθουν και να επενδύσουν στην Ελλάδα. Για να υπάρξουν, όμως, επενδύσεις τρεις είναι οι προϋποθέσεις: α) πολιτική σταθερότητα, β) ελκυστικό φορολογικό περιβάλλον με μείωση φορολογικών συντελεστών και σταθερό πλαίσιο, για τα οποία έχει δεσμευτεί ο πρόεδρος της ΝΔ και γ) άρση των γραφειοκρατικών εμποδίων. Με βάση, λοιπόν, την εμπειρία σας όλα αυτά τα χρόνια από την ενασχόλησή σας με την ελληνική κρίση θα ήθελα να μας πείτε ποια τα μπόδια και οι δυσκολίες που συναντήσατε και τι προτείνεται για την υπέρβασή τους;»

Στην απάντησή του ο κ. Fuchtel εστίασε στην «αποκέντρωση αρμοδιοτήτων», έκανε λόγο για «λιγότερους ενδιάμεσους στην αξιολόγηση έργων», για «λιγότερα γρανάζια» και για την ανάγκη «περισσότερων καταρτισμένων στελεχών».

 

Οι επιδοτήσεις επιστρέφουν στους Γερμανούς…

Κατά την επίσκεψή του στο υπουργείο Γεωργίας της Γερμανίας, ο Μάξιμος Χαρακόπουλος, με την εμπειρία του αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης έθεσε συγκεκριμένα ζητήματα στον υφυπουργό Γεωργίας δρ Hermann Onko Aeikens. Στην τοποθέτησή του, μεταξύ άλλων, είπε:

«Εκλέγομαι σε μια κατεξοχήν αγροτική περιφέρεια στη Θεσσαλία. Σε όποιο χωράφι κι αν κοιτάξει κανείς βλέπει γερμανικά τρακτέρ. Μεγάλο μέρος των ενισχύσεων που δίνονται μέσω των αγροτικών επιδοτήσεων στους Έλληνες αγρότες επιστρέφουν στη Γερμανία για αγορά αγροτικού εξοπλισμού. Καλό είναι αυτό να το ακούν και οι Γερμανοί πολίτες που παρασύρονται από λαϊκίστικα έντυπα σε αρνητικά στερεότυπα για την Ελλάδα και τους Έλληνες! Επιπλέον, μπορεί να έχουμε μικρό κλήρο αλλά παράγουμε ποιοτικά προϊόντα και η Ελλάδα πρέπει να καταστεί το ‘‘περιβόλι της Ευρώπης’’. Δυστυχώς, το κόστος των εφοδίων είναι υψηλό, κι αυτό αποδίδεται και στην διαφορετική τιμολογιακή πολιτική γερμανικών εταιρειών».

Ο κ. Χαρακόπουλος αναφέρθηκε στην «αξία της προστασίας ποιοτικών προϊόντων, όπως η φέτα και το τσίπουρο». Υποστήριξε ότι «η ΕΕ πρέπει να αξιώνει την απόλυτη προστασία όλων των ΠΟΠ και των ΠΓΕ στις συμφωνίες με τρίτες χώρες». Καυτηρίασε τον «νέο Κανονισμό για τα αλκοολούχα ποτά γεωγραφικής ένδειξης, που επιτρέπει να εμφιαλώνονται εκτός του τόπου και της χώρας παραγωγής, ποτά όπως το τσίπουρο και το ούζο, στερώντας έτσι την προστιθέμενη αξία στους παραγωγούς», ενώ δεσμεύτηκε να κοινοποιήσει στον Γερμανό συνομιλητή του την επιστολή που είχε αποστείλει για το θέμα στον πρόεδρο της Κομισιόν κ. Γιούνγκερ. Ζήτησε, επίσης, «τη συνδρομή των Γερμανών στην συγκρότηση του ταμείου για την κλιματική αλλαγή στην ΕΕ που θα αποζημιώνει τους αγρότες για ζημιές από ακραία καιρικά φαινόμενα». Τέλος, ενόψει της αναθεώρησης της ΚΑΠ κατέθεσε τον προβληματισμό του για την επανασύνδεση των αγροτικών επιδοτήσεων με την παραγωγή, «καθώς η Ευρώπη είναι ελλειμματική σε ποιοτικά και ασφαλή αγροτικά προϊόντα».

Στην γερμανική Καγκελαρία κατά τη συνάντηση με τον αναπληρωτή διευθυντή για θέματα ασφάλειας και σχέσεων με την Τουρκία κ. Alexander Eberl, ο Μάξιμος Χαρακόπουλος και με την ιδιότητα του εισηγητή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας έθεσε αναλυτικά τα ζητήματα θρησκευτικών ελευθεριών και του σεβασμού του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της ομογένειας στην Τουρκία.

Μαζί με τον κ. Χαρακόπουλο στην αποστολή ήταν οι βουλευτές της ΝΔ κ.κ. Κώστας Καραμανλής και Γιώργος Στύλιος και η κ. Άννα Ασημακοπούλου, οι καθηγητές πανεπιστημίου κ.κ. Άγγελος Συρίγος και Σπύρος Βλαχόπουλος και η Διευθύντρια της αντιπροσωπείας του ιδρύματος «Χανς Ζάιντελ» στην Αθήνα κ. Τζένη Καπέλλου.

Βερολίνο: Απαράδεκτη η πρόταση Τουσκ για το μεταναστευτικό

«Η Ελλάδα δεν μπορεί να σηκώνει δυσανάλογο βάρος στο μεταναστευτικό σε σχέση με αυτό που της αναλογεί. Η πρόταση Τουσκ για κατάργηση της υποχρεωτικής κατανομής μεταναστών σε όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ συνιστά απαράδεκτη υπαναχώρηση και εύλογα υπάρχουν έντονες αντιδράσεις». Τα παραπάνω σημείωσε ο αναπληρωτής τομεάρχης Εσωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, αρμόδιος για θέματα Προστασίας του Πολίτη, βουλευτής Λαρίσης, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος σε πρόγευμα εργασίας στο Βερολίνο με τον εκπρόσωπο της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Κοινοβουλευτικης Ομάδας του CDU/CSU, βουλευτή κ. Stephan Mayer. Το στελεχος της αξιωματικης αντιπολίτευσης μετά το Μόναχο μετέβη στο Βερολίνο συμμετέχοντας στο πρόγραμμα «Ελληνογερμανικός πολιτικός διάλογος Ελλήνων και Γερμανών Βουλευτών και διαμορφωτών γνώμης» προσκεκλημένος του ιδρύματος «Χανς Ζάιντελ» της «Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης» (CSU). Μαζί με τον κ. Χαρακόπουλο στην αποστολή ήταν οι βουλευτές της ΝΔ κ.κ. Κώστας Καραμανλής και Γιώργος Στύλιος και η κ. Άννα Ασημακοπούλου, οι καθηγητές πανεπιστημίου κ.κ. Άγγελος Συρίγος και Σπύρος Βλαχόπουλος, ο συντάκτης του «ΒΗΜΑτος» κ. Άγγελος Αθανασόπουλος και η Διευθύντρια της αντιπροσωπείας του ιδρύματος «Χανς Ζάιντελ» στην Αθήνα κ. Τζένη Καπέλλου.

Ο κ. Χαρακοπουλος καυτηρίασε τη συμπεριφορά χωρών όπως η Πολωνία, η Ουγγαρία, η Τσεχία και η Σλοβακία, «που λαμβάνουν πενταπλάσια ποσά από την ΕΕ σε σχέση αυτά που καταβάλλουν και δεν είναι συνεπή στις υποχρεώσεις τους όσον αφορά στην αλληλεγγύη».

Ενημέρωση από τον ταξίαρχο του ΝΑΤΟ Stefan Linus Fix

Περισσότερη Ευρώπη

Στη συνάντηση με τον αναπληρωτή πρόεδρο του κοινοβουλίου δρ Hans-Peter Friedrich είπε ότι «η απάντηση στην ευρωπαϊκή κρίση δεν είναι η επιστροφή περισσότερων αρμοδιοτήτων στα κράτη-μέλη, αλλά περισσότερη Ευρώπη. Ιδιαίτερα σε περιόδους κρίσεις, όπως η οικονομική και η προσφυγική, διευρύνεται η απόσταση ανάμεσα στους πολίτες και τη γραφειοκρατεία των Βρυξελλών. Τούτο, όμως, πρωτίστως οφείλεται στην απουσία κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής σε αυτά τα θέματα. Η ενιαία οικονομική και νομισματική πολιτική, το ευρώ, οικοδομήθηκε σε σαθρό έδαφος και αυτό φάνηκε στην πρώτη μεγάλη οικονομική κρίση. Για δε το προσφυγικό-μεταναστευτικό είναι κραυγαλέα η απουσία κοινής εξωτερικής και κυρίως αμυντικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας».

 

Ακολούθως, στη συνάντηση με το Μέλος της Επιτροπής Οικονομικών και Εξωτερικών Υποθέσεων, βουλευτή κ. Alexander Radwan ο Μάξιμος Χαρακόπουλος εστίασε στο BREXIT και στις συνέπειες στην Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) και τα Ταμεία συνοχής. Όπως είπε «η Μεγάλη Βρετανία είναι από τους αιμοδότες του κοινοτικού προϋπολογισμού και θα πρέπει να διασφαλιστεί πρώτον ότι θα τηρήσει τις υποχρεώσεις της έως το 2020, το τέλος της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου, και ότι μετά το BREXIT δεν θα περικοπεί η ΚΑΠ.

Στη συνέχεια υπήρξε εκτενής ενημέρωση για τη «Cyber-Agenda Γερμανία και Ευρώπη- Νέες Προκλήσεις στην πολιτική ασφαλείας» από τον κ. Philipp Von Saldern.

 

Η τουρκική επιθετικότητα 

Στα γραφεία του ιδρύματος «Χανς Ζάιντελ» έλαβε χώρα συζήτηση με τον ταξίαρχο του ΝΑΤΟ Stefan Linus Fix για τη συμβολή της Γερμανίας στη συμμαχία. Στην παρέμβασή του ο Μάξιμος Χαρακόπουλος τόνισε την ανάγκη η ΕΕ, που έως τώρα είχε εμπιστευθεί στο ΝΑΤΟ την ασφάλειά της, να αποκτήσει δίκη της κοινή πολιτική ασφαλείας. Η Ελλάδα ζει το παράδοξο ως μέλος του ΝΑΤΟ να απειλείται από χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ, την Τουρκία. Μάλιστα, ο προεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν την προηγούμενη έβδομα έφτασε στο σημείο να διατυπώσει κατά την επίσκεψη του στην Αθήνα μέσα από το προεδρικό Μέγαρο τις μονομερείς αξιώσεις του έναντι της Ελλάδος αξιώνοντας την αναθεώρηση της συνθήκης της Λωζανης που είναι ο θεμέλιος λίθος των Ελληνοτουρκικών θέσεων μετά το πρώτο τέταρτο του 20ου αιώνα. Η χώρα μου σε αντίθεση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες αναγκάζεται να καταβάλει υπέρογκα ποσά σε αμυντικές δαπάνες προκειμένου να τιθασεύσει την τουρκική επιθετικότητα».

 

Μόναχο: Η ελληνογερμανική φιλία δοκιμάστηκε στα χρόνια της κρίσης

«Στα χρόνια της κρίσης υπήρξε μια αμοιβαία καχυποψία ανάμεσα σε Έλληνες και Γερμανούς, που καλλιέργησαν δυνάμεις του λαϊκισμού και στις δυο χώρες. Στην Ελλάδα, τα λάθη στο σχεδιασμό των μνημονίων -ιδιαίτερα του πρώτου και του τρίτου, όπου έχουμε υπέρμετρους φόρους σε αντίθεση με τις περικοπές δαπανών- δημιούργησαν την εντύπωση μιας τιμωρητικής διάθεσης από πλευράς εταίρων και κυρίως των Γερμανών. Την ίδια ώρα, λαϊκιστικά έντυπα στη Γερμανία προέβαλαν μια στρεβλή εικόνα για τους Έλληνες ως τους τεμπέληδες της Ευρώπης που αξίζουν τιμωρίας». Τα παραπάνω τόνισε ο αναπληρωτής τομεάρχης Εσωτερικών της ΝΔ, αρμόδιος για θέματα Προστασίας του Πολίτη, βουλευτής Λαρίσης, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος σε ανταλλαγή απόψεων με Βαυαρούς πολιτικούς στο Μόναχο. Το στελεχος της αξιωματικης αντιπολίτευσης βρέθηκε στην πρωτεύουσα της Βαυαρίας προσκεκλημένος από το ίδρυμα «Χανς Ζάιντελ» της «Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης» (CSU) στο πλαίσιο του προγράμματος «Ελληνογερμανικός πολιτικός διάλογος Ελλήνων και Γερμανών Βουλευτών και διαμορφωτών γνώμης». Εκτός του κ. Χαρακόπουλου στο προγραμμα συμμετέχουν οι βουλευτές της ΝΔ κ.κ. Κώστας Καραμανλής και Γιώργος Στύλιος και η κ. Άννα Ασημακοπούλου, οι καθηγητές πανεπιστημίου κ.κ. Άγγελος Συρίγος και Σπύρος Βλαχόπουλος, ο συντάκτης του «ΒΗΜΑτος» κ. Άγγελος Αθανασόπουλος και η Διευθύντρια της αντιπροσωπείας του ιδρύματος «Χανς Ζάιντελ» στην Αθήνα κ. Πολυξένη Καπέλλου.

Ανταλλαγή απόψεων με τον αντιπρόεδρο του Βαυαρικού Κοινοβουλίου κ. Reinhold Blocklet

 Η Ελλάδα φυλάκιο της Δύσης…

Ο Θεσσαλός πολιτικός στις συζητήσεις με τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του CSU κ. Thomas Kreuzer, μεταξύ άλλων, καυτηρίασε την «επιβολή ταξιδιωτικών ελέγχων σε Έλληνες ταξιδιώτες στα γερμανικά αεροδρόμια που ουσιαστικά καθιστά τους Έλληνες ευρωπαίους πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Δεν χρειαζόμαστε κράτη-φρούρια, αλλά ουσιαστική συνδρομή στη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Ελλάδας που είναι και σύνορα της Ευρώπης. Η κρίση στις ευρωτουρκικές σχέσεις επιβεβαίωσε ότι η Ελλάδα είναι το προκεχωρημένο φυλάκιο της Δύσης στα ανατολικά σύνορα της Ένωσης».

Στη συνάντηση με τον αντιπρόεδρο της Κ.Ο. του CSU κ. Florian Herrmann ο κ. Χαρακόπουλος υπενθύμισε ότι «οι δράστες των τρομοκρατικών χτυπημάτων στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες στην πλειοψηφία τους ήταν πολίτες κρατών της ΕΕ. Θα πρέπει, λοιπόν, να δούμε το ζήτημα ενσωμάτωσης, ιδιαίτερα των μουσουλμάνων στην Ευρώπη, που λησμόνησε τις χριστιανικές της καταβολές». Επιπλέον, αναφέρθηκε «στη ριζοσπαστικοποίηση μουσουλμάνων από ανεξέλεγκτα κηρύγματα μίσους από ιμάμηδες σε τζαμιά».

Πειραματόζωο της ευρωζώνης!

Στην ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ανταλλαγή απόψεων με τον έμπειρο αντιπρόεδρο του Βαυαρικού Κοινοβουλίου, πρώην υπουργό, κ. Reinhold Blocklet, ο Μάξιμος Χαρακόπουλος σημείωσε ότι «παρά τα εκατοντάδες χιλιάδες θύματα της ναζιστικής κατοχής στην Ελλάδα, ήδη από τη δεκαετία του ’60 που υπήρξε το μεγάλο κύμα μετανάστευσης Ελλήνων στη Γερμανία άρχισε να οικοδομείται και πάλι η ελληνογερμανική φιλία. Ωστόσο, δοκιμάστηκε στα χρόνια της κρίσης. Αντί της αλληλεγγύης υπήρξε η αίσθηση ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζεται ως το πειραματόζωο της ευρωζώνης! Οι θυσίες που υποβλήθηκαν οι Έλληνες και ιδιαίτερα η μεσαία τάξη που υπερφορολογείται και τα αδύναμα στρώματα που έχουν πλήρως φτωχοποιηθεί δεν έχουν προηγούμενο σε καιρό ειρήνης. Αυτή την αλληλεγγύη την αναμένουμε έμπρακτα και στο προσφυγικό, όπου η Ελλάδα σηκώνει δυσβάστακτο βάρος. Είναι καιρός η ΕΕ εκτός από Κοινή Αγροτική ή νομισματική πολιτική να αποκτήσει και κοινή εξωτερική και κυρίως κοινή πολιτική άμυνας για τη φύλαξη των εξωτερικών της συνόρων».

Ακολούθως υπήρξε συνομιλία της ελληνικής αντιπροσωπείας με τον αναπληρωτή Γενικό Γραμματέα του CSU κ. Markus Blume για τις διαπραγματεύσεις σχηματισμού κυβέρνησης στη Γερμανία. Ο Μάξιμος Χαρακοπουλος στην παρέμβασή του σημείωσε ότι «στην Ελλάδα παρακολουθούμε με ενδιαφέρον τη διαδικασία σχηματισμού κυβέρνησης στη Γερμανία. Θα θέλαμε μια σταθερή κυβέρνηση στο Βερολίνο, καθώς η Γερμανία έχει ηγετικό ρόλο στην ΕΕ, όπου και θα ληφθούν το επόμενο διάστημα καθοριστικές αποφάσεις για την πορεία της χώρας μας».

Η ελληνική αποστολή στα γραφεία του ιδρύματος «Χανς Ζάιντελ

Η ελληνική αντιπροσωπεία επισκέφθηκε, επίσης, τα κεντρικά γράφεια της εφημερίδας «Munchner Merkur» και συζήτησε για τις ελληνογερμανικές σχέσεις στον Τύπο με τον ελληνικής καταγωγής αρχισυντάκτη κ. Γιώργο Αναστασιάδη. Στην έδρα του ιδρύματος «Χανς Ζάιντελ» έλαβε χώρα συζήτηση για την τρέχουσα πολιτική κατάσταση σε Γερμανία και Ελλάδα με τον υπεύθυνο του τμήματος πολιτικών ερευνών δρ. Gerhard Hirscher.

Τέλος, στη Βαυαρική καγκελαρία υπήρξε ανταλλαγή απόψεων με τον υπεύθυνο διεθνών σχέσεων κ. Alfred Alexander Gassner για τις προοπτικές της Ελληνοβαυαρικής συνεργασίας και την παρουσία Ελλήνων στη Βαυαρία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ