Διοργανώνεται από τον εκδοτικό οίκο OGI με την υποστήριξη της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Τύπου και Μαζικών Επικοινωνιών στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου στη Θεσσαλονίκη, 2020.

Το Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού – Κ.Ε.Π. είναι στην ευχάριστη θέση να σας προωθήσει ενημέρωση σχετικά με εκδηλώσεις του Προγράμματος Υποστήριξης των Εθνικών Λογοτεχνιών των Λαών της Ρωσικής Ομοσπονδίας, που διοργανώνεται από τον εκδοτικό οίκο OGI με την υποστήριξη της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Τύπου και Μαζικών Επικοινωνιών στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου στη Θεσσαλονίκη, 2020!

2020-11-26_11-20-52

Το πρόγραμμα του έργου Εθνικές λογοτεχνία των λαών της Ρωσίας σε μια έκθεση βιβλίου στη Θεσσαλονίκη. Κάθε μέρα – μια ενδιαφέρουσα συζήτηση, διάλεξη ή ένα μουσικό πρόγραμμα. Συνδέστε το σύνδεσμο, κάντε ερωτήσεις, συζήτηση με τους συμμετέχοντες. Όλες οι δραστηριότητες διεξάγονται στην ελληνική γλώσσα με διερμηνεία στην ελληνική. Γλώσσα μπορείτε να αλλάξετε στις ρυθμίσεις του ZOOM (στο κάτω δεξιά το κουμπί “Μετάφραση”). Σας περιμένουμε!

Live streaming μπορείτε επίσης να δείτε σε κοινωνικά δίκτυα μας: https://www.facebook.com/GreekRussianYearofLanguageandLiterature-2020-108953537692882/

 

26 Νοεμβρίου στις 19:30 (Ελληνική ώρα), είναι πιο εύκολο να αγαπάτε τους γείτονές σας όταν τους γνωρίζετε. Εμπειρία ενός εικονογράφου με έργα εθνικής λογοτεχνίας.

 

Είναι εύκολο να απεικονίσουμε την εθνική λογοτεχνία; Πώς είναι δυνατόν να εξισορροπηθεί η φαντασία και η αυθεντικότητα; Η εθνογραφική ακρίβεια βλάπτει τη δημιουργική ελευθερία του καλλιτέχνη;

 

Olga Monina, εικονογράφος, βραβευμένος με την τιμητική λίστα του IBBY 2020, Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Εικονογράφησης και Χαρακτικής στο Ινστιτούτο Γραφικών και Βιβλίων Τέχνης n. ένα. Βλαντιμίρ A. Favorskii. θα πει για αυτά και πολλά άλλα πράγματα.

 

Ίσως έχετε δει αστείες ανακρίβειες και χαριτωμένες περιέργειες στις απεικονίσεις ξένων καλλιτεχνών σε ρωσικά λαϊκά παραμύθια τουλάχιστον μία φορά. Έχουμε δει – Μπάμπα Γιάγκα σε λαμπερά παπούτσια με τακούνια, πέτρινη καλύβα στα πόδια του κοτόπουλου. Το παράδειγμά τους είναι η επιστήμη για εμάς! Το ελάχιστο καθήκον στη συνεργασία με την εθνική λογοτεχνία είναι να το σχεδιάσετε με τέτοιο τρόπο ώστε οι γηγενείς ομιλητές να μην σας γελούν. Τι γίνεται όμως αν η φαντασία του καλλιτέχνη ζητήσει να βγει; Πώς είναι δυνατόν να διατηρηθεί το υπόλοιπο;

 

Στο τέλος, θα μιλήσουμε όχι μόνο για τις ίδιες τις εικονογραφήσεις, αλλά και για το τι δίνει αυτή η δουλειά στον καλλιτέχνη. Πώς επεκτείνει το λεξιλόγιο και τους ορίζοντες και πώς αλλάζει τον τρόπο που σκεφτόμαστε τον κόσμο προς το καλύτερο.

 

Link:  https://us02web.zoom.us/j/86826541655

 

2020-11-26_11-24-39

27 Νοεμβρίου στις 19:30 (Ελληνική ώρα), γλώσσες και λογοτεχνίες των λαών της Ρωσίας στις αρχές του ΧΧΙ αιώνα: τρόποι και προβλήματα ανάπτυξης.

 

Η διάλεξη του καθηγητή Aleksey Arzamasov θα αντικατοπτρίζει τις κύριες τάσεις στην ανάπτυξη των εθνικών γλωσσών και λογοτεχνιών των λαών της Ρωσίας, προσδιορίζει τα βασικά προβλήματα της ύπαρξής τους, της διατήρησης, της έρευνας. Ιδιαίτερη προσοχή θα εστιασθεί στις γλώσσες και τις λογοτεχνίες των λαών της περιοχής του Βόλγα, τον Άπω Βορρά και την Άπω Ανατολή.

 

Link:  https://us02web.zoom.us/j/82588411069

2020-11-26_11-24-55

Στις 28 Νοεμβρίου στις 20:30 (Ελληνική ώρα), ένα ρωσικό μουσικό συγκρότημα που εκπροσωπεί την παραδοσιακή κουλτούρα και λαογραφία των λαών του Βόρειου Καυκάσου ολοκληρώνει το πρόγραμμα εθνικών λογοτεχνικών εκδηλώσεων στην έκθεση βιβλίου στη Θεσσαλονίκη.

Η μουσική του συγκροτήματος OYME βασίζεται στο παραδοσιακό γυναικείο πολυφωνικό τραγούδι του Erzyan. Θα μάθετε περισσότερα για τα λαϊκά τραγούδια, τους θρήνους και τα όργανα.

Βασισμένο σε παραδοσιακές λαϊκές μελωδίες, το OYME δημιουργεί σύγχρονες συνθέσεις, εστιάζοντας στο νεανικό περιβάλλον και στα σύγχρονα μουσικά στυλ. Τα μέλη της μπάντας είναι ντόπιοι της Δημοκρατίας της Μορδοβίας που ειδικεύονται στην εθνομουσικολογία και παίζουν εθνοτικά λαϊκά όργανα.

 

Link: https://us02web.zoom.us/j/82943230945

ΚΕΠ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ