Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το διήμερο συνέδριο για τον εναλλακτικό και βιώσιμο τουρισμό που διοργανώθηκε από την Eλληνογερμανική Συνέλευση με την υποστήριξη του Δήμου Λίμνης Πλαστήρα

Τις εργασίες του συνεδρίου άνοιξε ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Χρήστος Τριαντόπουλος ο οποίος επεσήμανε ότι οι εναλλακτικές μορφές τουρισμού «συμβάλλουν στην βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη,φέρνουν πιο κοντά τον επισκέπτη στο φυσικό τοπίο, στις τοπικές κοινωνίες, αλλά και την πολιτιστική κληρονομιά. Ανοίγουν νέες προοπτικές για την ανάπτυξη του εναλλακτικού τουρισμού στη Θεσσαλία, δημιουργώντας ταυτόχρονα οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες και οικονομίες». Στο συνέδριο απηύθυνε χαιρετισμό διαδικτυακά η υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη, η οποία αναφέρθηκε στα οφέλη της σύνθεσης δυνάμεων μέσω των δράσεων της ΕΓΣ, τονίζοντας επίσης την προσπάθεια του υπουργείου για προώθηση του εναλλακτικού τουρισμού με καμπάνιες για κάθε μήνα του χρόνου για όλες τις μορφές του τουρισμού για όλο το έτος καθώς και μικροκαμπάνιες για ειδικές μορφές τουρισμού. Σημαντικό ρόλο θα παίξουν τα Εθνικά και Τοπικά Παρατηρητήρια Βιωσιμότητας και το Διεθνές Κέντρο Έρευνας Παράκτιου Τουρισμού για τη Μεσόγειο που δημιουργείται στην Ελλάδα σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού. Χαιρετισμό απηύθυνε και η πρόεδρος του ΕΟΤ Άντζελα Γκερέκου, μέσω βιντεοσκοπημένου μηνύματος, τονίζοντας την σημασία των εναλλακτικών μορφών τουρισμού στον εμπλουτισμό του τουριστικού προϊόντος της χώρας.

Κατά την πρώτη μέρα του συνεδρίου αναδείχθηκαν τα χαρακτηριστικά και οι ευκαιρίες ανάπτυξης του περιπατητικού και ορειβατικού τουρισμού και η προβολή και πιστοποίηση μονοπατιών πεζοπορίας. Ο Τάσος Γούσιος, Ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της Alpha Marketing αναφέρθηκε στην ανάπτυξη του περιπατητικούτουρισμού στη Θεσσαλία,  τονίζοντας ότι για να χαρακτηριστεί η περιοχή προορισμός για περιπατητικό τουρισμό πρέπει να υπάρχουν πιστοποιημένα δίκτυα μονοπατιών που προσφέρουν ασφάλεια στους επισκέπτες με τη συλλογική συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων μερών.Ο Νικόλαος Κρούπης, μέλος του Ελληνικού Ορειβατικού Συλλόγου Καρδίτσας, μίλησε με τη σειρά του για τις δυνατότητες και ευκαιρίες για την ανάπτυξη των ορεινών δραστηριοτήτων στην περιοχή της Νοτίου Πίνδου. Την ευκαιρία ενός ολοκληρωμένου τουριστικού προϊόντος για το μεγάλο μονοπάτι του Πηλίου, ανέδειξε ο Νίκος Μαγγίτσης, Πιστοποιημένος Συνοδός Βουνού. Τα δύο στοιχεία βουνό και θάλασσα είναι πολύ ελκυστικά για τον επισκέπτη και η ύπαρξη πιστοποίησης κερδίζει την εμπιστοσύνη των επισκεπτών του εξωτερικού, είπε χαρακτηριστικά. Ο Κωνσταντίνος Καραντζούλης, υπεύθυνος αναζήτησης παλαιών μονοπατιών από την ΚοινΣΕπ„Paths of Greece“, αναφέρθηκε στις απαραίτητες δράσεις για σήμανση, συντήρηση και προβολή των υφιστάμενων μονοπατιών και τη σημασία της στήριξης από τους ντόπιους κατοίκους. Από γερμανικής πλευράς ο DirkZimmermann,Διευθυντής Τουρισμού Περιφέρειας Hochsauerlandkreis αναφέρθηκε στους τρόπους πιστοποίησης μονοπατιών πεζοπορίας. «Είναι σημαντικό να γίνονται συνδέσεις μεταξύ των μονοπατιών, ώστε οι πεζοπόροι να μπορούν να φτάνουν παντού. Προσπαθούμε να συνδέσουμε περισσότερο τους υπάρχοντες τόπους, όχι να δημιουργήσουμε νέους», είπε ο Γερμανός ειδικός. Ο Franz Hölzl, ορειβάτης παρουσίασε τη δική του οπτική για την προώθηση του ορειβατικού και αναρριχητικού τουρισμού στην Ελλάδα, δίνοντας έμφαση στο παράδειγμα της Καλύμνου ως παράδειγμα προς μίμηση.

Κατά τη δεύτερη μέρα του συνεδρίου, παρουσιάστηκαν η σημασία και οι δυνατότητες ανάπτυξης  του ποδηλατικού και καταδυτικού τουρισμού. Η Βίκυ Καραντζαβέλου, διευθύντρια της ΑΜΚΕ «NATTOUR» τόνισε τη σημασία ανάπτυξης του Σήματος «BikeFriendly» που γίνεται σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης και της κοινωνικής δικτύωσης των ποδηλατών, όπου οι ίδιοι ποδηλάτες καταγράφουν τις εμπειρίες τους. Η στόχευση στον πελάτη, οι συνέργειες με τοπική κοινωνία και αγορά  αλλά και ένα καλό επικοινωνιακό πλάνο είναι τα κλειδιά της επιτυχίας για τον Σπύρο Παπαγεωργίου, Διευθυντή Ανάπτυξης οργανισμού „Πόλεις για Ποδήλατο“.Την ποικιλία των δραστηριοτήτων με ποδήλατο βουνού, απλό ή ηλεκτρικό, υδροποδήλατο, τοξοβολία,
κανό–καγιάκ, SUP και πεζοπορία, με  απλή ενοικίαση του εξοπλισμού ή συμμετέχοντας σε οργανωμένες δραστηριότητες με οδηγό, παρουσίασε από πλευράς του, ο Δημήτρης Χαραλαμπίδης, ιδιοκτήτης του πάρκου δραστηριοτήτων «Tavropos». Η GiselaLöwe από το Σύλλογο Ποδηλασίας Arnsberg επεσήμανε τα οικονομικά οφέλη του ποδηλατικού τουρισμού στην Περιφέρεια Hochsauerlandkreis και την ανάγκη προσαρμογής στις απαιτήσεις των τουριστών ειδικά σε ότι αφορά την ασφάλεια και την προσβασιμότητα. Ο Michael Maier, από τη Γερμανική Λέσχη Ποδηλατών, τόνισε τη σημασία της ποιότητας των ποδηλατοδρόμων σε συνδυασμό με την σύνδεση των ποδηλατικών διαδρομών με τα αξιοθέατα και τις υπηρεσίες φιλοξενίας.

Σε ότι αφορά τον καταδυτικό τουρισμό, ο Δίας Μένης,  εκπαιδευτής της Σχολής Καταδύσεων Αλοννήσου «TRITONCLUB», παρουσίασε το  Θαλάσσιο πάρκο ΒορείωνΣποράδων, που φημίζεται για τον πλούσιο σε χλωρίδα και πανίδα βυθό και την προστασία της φώκιας αλλά και το  Ναυάγιο της Περιστέρας,  όπου λειτουργεί κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης που λειτουργεί ανελλιπώς και δίνει τη δυνατότητα σε τουρίστες να «καταδυθούν» ηλεκτρονικά. Ο UlliKunz, δύτης και φωτογράφος αναφέρθηκε και αυτός με τη σειρά του στις συναρπαστικές καταδύσεις γύρω από την Αλόννησο, και τη σημασία ανάδειξης στα σχολεία του θαλάσσιου οικοτόπου. Τέλος, ο Χρήστος Πετρέας, Καθηγητής, Οικονομολόγος Επιχειρήσεων και Τουρισμού τόνισε τις ευκαιρίες που αναδεικνύονται για τον τουρισμό θαλάσσιων και λιμναίων Υδάτων. Η προβολή μιας περιοχής ως αναγνωρίσιμος προορισμός υδάτινου τουρισμούσυνδεόμενη με υψηλές προδιαγραφές, προσβασιμότητα, ασφάλεια και υγιεινή είναι για τον ίδιο οι απαραίτητες προϋποθέσεις ώστε να αναπτυχθεί αυτό το είδος του τουρισμού καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Στο τέλος του συνεδρίου υπήρξε η ευκαιρία μέσω συζητήσεων στρογγυλής τραπέζης για δικτύωση μεταξύ των Ελλήνων και Γερμανών ειδικώνστους τομείς του εναλλακτικού τουρισμού που παρουσίασανπολύ ενδιαφέρουσες προτάσεις και προσεγγίσεις. Η Ελληνογερμανική Συνέλευση θα συνεχίζει να στηρίζει τις πρωτοβουλίες προώθησηςτης βιώσιμης και ισόρροπης ανάπτυξης του τουριστικού προϊόντος, με ενίσχυση του εναλλακτικού τουρισμού και  στόχο τηνεπιμήκυνσητης τουριστικής περιόδου.

κείμενο-φωτογραφίες: Eλληνογερμανική Συνέλευση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ