Σε συνέχεια της περσινής επιτυχημένης παρουσίας της Ελλάδας ως τιμώμενης χώρας στη Έκθεση Βιβλίου της Μόσχας που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Έτους Ελλάδας – Ρωσίας 2016 ανοίγοντας νέες προοπτικές και γέφυρες πολιτιστικών ανταλλαγών, η Ελλάδα συμμετέχει και φέτος στην 30η διοργάνωση της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Μόσχας με το Ελληνικό Περίπτερο (VDNH / ΚΤΗΡΙΟ 75 / ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ Νο 34C) με στόχο την ανάδειξη και προώθηση του σύγχρονου κυρίως ελληνικού βιβλίου.

Δίνοντας έμφαση στη σύγχρονη ελληνική λογοτεχνία, το ελληνικο περίπτερο θα φιλοξενήσει περισσότερες από 150 νέες εκδόσεις σύγχρονης κυρίως πεζογραφίας και ποίησης, παιδική λογοτεχνία, ιστορικά δοκίμια, λευκώματα αρχαιοελληνικής και βυζαντινής τέχνης, τα Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας, μεθόδους εκμάθησης ελληνικής γλώσσας καθώς και τη πρόσφατη έκδοση-λεύκωμα του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού «Εικονογράφοι από την Ελλάδα» που περιλαμβάνει έργα 81 καλλιτεχνών.

Σε ειδική εκδήλωση θα παρουσιαστεί η ανθολογία: «10+1 σύγχρονοι έλληνες λογοτέχνες – για τη χαρά της ανάγνωσης», μια έκδοση του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού που φιλοδοξεί να συστήσει στο ρωσικό κοινό τη σύγχρονη ελληνική πεζογραφία.

Η ιδέα για την έκδοση αυτής της ανθολογίας προέκυψε το προηγούμενο καλοκαίρι κατά την προετοιμασία της διοργάνωσης «Ελλάδα τιμώμενη χώρα στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Μόσχας 2016», από την Μικέλα Χαρτουλάρη και τον Βαγγέλη Χατζηβασιλείου, δύο έμπειρους και έγκριτους κριτικούς λογοτεχνίας, μέλη της αρμόδιας επιτροπής της διοργάνωσης, που σύστησε το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού. Επιλέχθηκαν δέκα διηγήματα ή αποσπάσματα σημαντικών συγγραφέων που μπορούμε να πούμε ότι αντιπροσωπεύουν σε μεγάλο βαθμό τις τάσεις και το ύφος της σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνίας των τελευταίων δεκαετιών:  Μάρω Δούκα, Τόλης Καζαντζής, Θωμάς Κοροβίνης, Χρήστος Οικονόμου, Ηλίας Χ. Παπαδημητρακόπουλος, Γιάννης Παλαβός, Δημοσθένης Παπαμάρκου, Άγης Πετάλας, Γιώργος Σκαμπαρδώνης, Νίκος Χουλιαράς.

Φέτος προστέθηκε στην ανθολογία και η βραβευμένη με το Ευρωπαϊκό Βραβείο Λογοτεχνίας 2017, Κάλλια Παπαδάκη.

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

ΠΕΜΠΤΗ 7/9, ώρα: 18:00 

ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΗΣ ΒΡΑΒΕΥΜΕΝΗΣ ΜΕ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ 2017

ΚΑΛΛΙΑΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗ

 

Λογοτεχνία και ταυτότητα: Ελλάδα – Ρωσία

Οι συγγραφείς Κάλλια Παπαδάκη από την Ελλάδα και η Αλίσα Γκανίεβα από τη Ρωσία συζητούν για τα σύνορα της γλώσσας στην εποχή της παγκοσμιοποίησης.

 

Την Κάλλια Παπαδάκη, συγγραφέα που τιμήθηκε με το Ευρωπαϊκό Βραβείο Λογοτεχνίας 2017, θα παρουσιάσει στο πλαίσιο του πολιτιστικού προγράμματος το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού.

Με αφορμή το βραβευμένο βιβλίο «Δενδρίτες», εκδόσεις ΠΟΛΙΣ 2015, η νεαρή λογοτέχνης θα συνομιλήσει με την ρωσίδα συγγραφέα Αλίσα Γκανίεβα μιλήσει για θέματα λογοτεχνίας και ταυτότητας, για το ζήτημα της γλώσσας  ως δομικό στοιχείο πολιτιστικής ταυτότητας, για τις επιρροές της εθνικής καταγωγής στο έργο του συγγραφέα και τις δυνατότητες διάχυσης στο παγκόσμιο κοινό. [ΑΙΘΟΥΣΑ: ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΣΑΛΟΝΙ]

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 8/9, ώρα: 18:00 

ΔΙΑΛΕΞΗ

Η Ρωσία με τα μάτια του Νίκου Καζαντζάκη

(Στο πλαίσιο του Έτους Καζαντζάκη 2017)

Τη σχέση του Καζαντζάκη με τη Ρωσία θα εξερευνήσει ο φιλόλογος Μαρούλης Διονύσιος (διδιάσκων στο Κρατικό Πανεπιστήμιο Μόσχας Λομονόσοφ και Πανεπιστήμιο Διεθνών Σχέσεων)  παρουσιάζοντας πλούσιο αρχειακό υλικό προσπαθώντας να φωτίσει τις ιδιαίτερες πτυχές και με τη βοήθεια του μεταφραστή Αλεξέι Σοκολιούκ να αποτυπώσει τη πρόσληψη του καζαντζακικού έργου στη σύγχρονη Ρωσία.  Συμμετέχει το Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού Μόσχας.

Την εκδήλωση θα προλογίσει η Γενική Πρόξενος της Ελλάδας στη Μόσχα, κυρία Ελένη Βακάλη.

[ΑΙΘΟΥΣΑ: ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΣΑΛΟΝΙ]

Ο Νίκος Καζαντζάκης ( 1883-1957 ) αναγνωρίζεται παγκοσμίως ως ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους Έλληνες λογοτέχνες και ως ο περισσότερο μεταφρασμένος. Ο Καζαντζάκης ταξίδεψε πολύ στη ζωή του και η Ρωσία αποτέλεσε έναν από τους πιο σημαντικούς προορισμούς του. Ο Κρητικός διανοητής μελέτησε την ιστορία και τον πολιτισμό της χώρας και την αγάπησε πολύ. Τις εμπειρίες και τους στοχασμούς του γι’ αυτή την «απέραντη χώρα» κατέγραψε σε σειρές άρθρων σε περιοδικά και εφημερίδες και στα ακόλουθα βιβλία: Ταξιδεύοντας: Ρουσία, Τόντα-Ραμπά.Η Μόσχα έσυρε φωνή , Ιστορία της ρωσικής λογοτεχνίας.

ΣΑΒΒΑΤΟ 9/9, ώρα 18:00

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ –ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Ανθολογία: «10+1 σύγχρονοι έλληνες λογοτέχνες – Για τη χαρά της ανάγνωσης»

Παρουσίαση και αναγνώσεις αποσπασμάτων από την ειδική έκδοση «10+1 σύγχρονοι έλληνες λογοτέχνες – για τη χαρά της ανάγνωσης», που προσφέρει στο αναγνωστικό κοινό της Ρωσίας το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού.

Η ανθολογία περιλαμβάνει έργα των συγγραφέων: Κάλλια Παπαδάκη, Μάρω Δούκα, Τόλης Καζαντζής, Θωμάς Κοροβίνης, Χρήστος Οικονόμου, Γιάννης Παλαβός, Ηλίας Χ. Παπαδημητρακόπουλος, Δημοσθένης Παπαμάρκος, Άγης Πετάλας, Γιώργος Σκαμπαρδώνης, Νίκος Χουλιάρας.

Θα ακολουθήσει συζήτηση για τις λογοτεχνικές ανταλλαγές των δύο χωρών, που φαίνεται να έχουν ατονήσει την τελευταία δεκαετία και για τις δυνατότητες ανανέωσης του ενδιαφέροντος των εκδοτών και του κοινού. Συμμετέχουν: Δημήτρης Γιαλαμάς, μορφωτικός ακόλουθος της Πρεσβείας της Ελλάδας στη Μόσχα, Διονύσης Μαρούλης, καθηγητής νεοελληνικής λογοτεχνίας στο πανεπιστήμιο Λομονόσοφ. Συντονίζει ο Μανώλης Πιμπλής, διευθυντής Διεθνών Εκθέσεων – Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού.

[ΑΙΘΟΥΣΑ: ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΣΑΛΟΝΙ]

ΚΥΡΙΑΚΗ 10/9, ώρα 12:00

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ

 «Μόσχος και Αθηνά» – ένα παραμύθι μαγικής ξενάγησης στα μνημεία της Μόσχας και της Αθήνας

Μια διαδραστική εκδήλωση για της δίγλωσση έκδοση «Μόσχος και Αθηνά – Piaga Bovlu», που προέκυψε από τη συνεργασία των μαθητών του τμήματος Ελληνικής Γλώσσας της Μόσχας και του Κέντρου Εκμάθησης Ρωσικής Γλώσσας του Δήμου Ασπρόπυργου.  Παρουσίαση, αναγνώσεις, προβολές από τους μαθητές που έγραψαν και εικονογράφησαν το βιβλίο, με τον συντονισμό της δασκάλας του Γεωργίας Παπαδοπούλου.

[ΑΙΘΟΥΣΑ: ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΣΑΛΟΝΙ]

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ

Εργαστήρια Ελληνικής Γλώσσας

Εργαστήρια Ελληνικής Γλώσσας θα πραγματοποιούνται καθημερινά στο Ελληνικό Περίπτερο από τους καθηγητές του Τμήματος Βυζαντινής και Νεοελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Λομονόσοφ της Μόσχας.

[ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ / VDNH / ΚΤΗΡΙΟ 75 / ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ Νο 34C]

………………………………………………………………………………………………………………………………………………

ΟΡΓΑΝΩΣΗ

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΣΤΗ ΜΟΣΧΑ / ΤΜΗΜΑ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΚΑΙ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΦΙΛΟΓΟΓΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΛΟΜΟΝΟΣΟΦ

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΜΑΡΙΟΥΠΟΛΗΣ /  ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ-ΚΕΠ (www.hecucenter.ru )

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ