Η βιομηχανία Τροφίμων συνιστά το μεγαλύτερο εργοδότη της ελληνικής μεταποίησης, ενώ το μερίδιό της στο σύνολο των εργαζομένων της μεταποίησης καταγράφει συνεχή αύξηση από το 2008 έως το 2014. Το 2008, το ποσοστό του εργατικού δυναμικού Τροφίμων και Ποτών στο σύνολο της απασχόλησης στη μεταποίηση έφθανε το 22%, ενώ το 2014 αγγίζει το 36%.
Αυτά ανάμεσα σε άλλα τονίζεται στη συνοπτική έκθεση «Βιομηχανία Τροφίμων και Ποτών – Facts & Figures» εντάσσεται στο πλαίσιο των ετήσιων περιοδικών εκθέσεων που εκπονεί το Τμήμα Παρακολούθησης Τομέα Τροφίμων του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ). Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, η εγχώρια Βιομηχανία τροφίμων καλύπτει σχεδόν το 1/5 (21,2%) του συνόλου των επιχειρήσεων της ελληνικής μεταποίησης, γεγονός που την κατατάσσει πρώτη ανάμεσα στους κλάδους της μεταποίησης, ακολουθούμενη από τα Μεταλλικά προϊόντα (14,9%) και τα Είδη ένδυσης (12%). Ταυτόχρονα, συνιστά και το μεγαλύτερο εργοδότη της εγχώριας μεταποίησης, αφού σε αυτήν απασχολείται επίσης το 1/4 (25,2%) του συνόλου των απασχολουμένων (10,4% τα Μεταλλικά προϊόντα και 6,7% τα Είδη ένδυσης). EXAGOGES

Η παρουσία του τομέα είναι επίσης θεμελιώδους σημασίας υπό καθαρά οικονομικούς όρους, αφού βρίσκεται πρώτη ανάμεσα στους υπόλοιπους κλάδους της μεταποίησης σε όρους αξίας παραγωγής (19,8%) και ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας (24,4%) και δεύτερη κατά σειρά σε όρους κύκλου εργασιών (19,7%, με πρώτα τον Οπτάνθρακα και προϊόντα διύλισης με 36,5%). Η βιομηχανία Τροφίμων και Ποτών συνεχίζει, διευκρινίζεται ακόμα, να διατηρεί στη δύσκολη οικονομική περίοδο που διανύουμε το θεμελιώδη ρόλο της στην ελληνική οικονομία και την ελληνική μεταποιητική βιομηχανία εν γένει, διαθέτοντας όλες τις προϋποθέσεις ούτως ώστε να παραμείνει βασικός μοχλός ανάπτυξης της χώρας. Τα πιο καίρια ζητήματα σχετικά με το ρόλο της εγχώριας βιομηχανίας τροφίμων και ποτών ως εφαλτηρίου αναπτυξιακής τροχιάς εξακολουθούν να κινούνται γύρω από την κατεύθυνση της εξωστρέφειας και των εξαγωγών, της ελληνικής ποιότητας του προϊόντος, της ταυτότητας προϊόντος (brand name επιχειρηματικό, αλλά και εγχώριο), αλλά και την οργανωμένη προώθηση των ελληνικών τροφίμων. Ο αποτελεσματικότερος συντονισμός και η στενότερη συνεργασία των εκπροσώπων του κλάδου μπορούν να συμβάλουν στη βελτίωση της αποδοτικότητας και αποτελεσματικότητας της προσπάθειας προβολής των ελληνικών προϊόντων, στη διασφάλιση επιλογής της σωστής στρατηγικής και στη σταθερότητα υλοποίησης του μακροχρόνιου σχεδιασμού της.

Αριθμός επιχειρήσεων

Σε όρους αριθμού επιχειρήσεων, τα υψηλότερα ποσοστά, τόσο στα Τρόφιμα σε ποσοστό 94%, όσο και στα Ποτά σε ποσοστό 87%, συγκεντρώνουν οι πολύ μικρές επιχειρήσεις, δηλ. εκείνες στις οποίες ο αριθμός των εργαζομένων τους δεν ξεπερνά τα 9 άτομα. Σε όρους κύκλου εργασιών από την άλλη πλευρά, τα υψηλότερα ποσοστά, τόσο στα Τρόφιμα σε ποσοστό 36,8% και πολύ περισσότερο στα Ποτά, σε ποσοστό 56,5%, συγκεντρώνουν οι πολύ μεγάλες επιχειρήσεις, δηλ. εκείνες στις οποίες ο αριθμός των εργαζομένων τους ξεπερνά τα 250 άτομα. Στα Τρόφιμα, σημαντικό μερίδιο στον κύκλο εργασιών συγκεντρώνουν και οι πολύ μικρές επιχειρήσεις (18,6%), ενώ στα Ποτά το ποσοστό αυτό είναι μόλις 8,5%. Αυτό ερμηνεύεται από τη μεγάλη συγκέντρωση και τον υψηλό αριθμό των πολύ μικρών επιχειρήσεων στα Τρόφιμα, οι οποίες φθάνουν σχεδόν τις 12.900, έναντι των 700 πολύ μικρών επιχειρήσεων στα Ποτά, τονίζεται στην ίδια έκθεση.

Εξαγωγές

Ως προς τις εξαγωγές, ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της χώρας σε προϊόντα τροφίμων και ποτών το 2013 είναι η Ιταλία, προς την οποία εξάγεται το 17,1% των αγαθών, η Γερμανία (16,8%), το Ην. Βασίλειο (7,3%), η Κύπρος (6,1%), η Βουλγαρία (6%). Στην πρώτη δεκάδα των εξαγωγικών προορισμών τροφίμων και ποτών της Ελλάδας βρίσκεται και χώρα, εκτός ΕΕ, ήτοι οι ΗΠΑ στην 6η θέση, απορροφώντας το 5,9% των εξαγωγών, ενώ εκτός δεκάδας σε υψηλές θέσεις βρίσκεται και η Αυστραλία (12η θέση), στην οποία εξάγεται το 1,8% του συνόλου, αλλά και η Αλβανία και η Τουρκία (από 1,6% και 1,4% και αντίστοιχα στην 13η και 15η θέση).

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ