Η κοινωνία του Μονάχου εξέφρασε δημόσια και ιδιωτικά ποικιλοτρόπως τις ευχαριστίες του στον κ. Ude για την όλη του προσφορά ως Αρχιδημάρχου Μονάχου και του ευχήθηκε έτη πολλά με υγεία και περαιτέρω δημιουργική παρουσία του στα κοινωνικά δρώμενα της πόλης.

Οι γερμανικές εφημερίδες αφιέρωσαν εκτενή ρεπορτάζ με αναφορές σε κύριους σταθμούς της ζωής του, στην πολιτική του σταδιοδρομία, στο ταλέντο του σε θεατρικές και πολιτικές επιθεωρήσεις, στο ανεξάντλητο χιούμορ του και στη σχέση του με Ελλάδα και Τουρκία. Ο κ. Ude είναι, ως γνωστό, επίτιμος δημότης της Μυκόνου, όπου και έχει αγοράσει κατοικία και κάνει εκεί τις διακοπές του.

Ως Αρχιδήμαρχος ο κ. Ude παραχώρησε, ως γνωστό, στην Ιερά Μητρόπολη Γερμανίας την κεντρική πλατεία Odeonsplatz Μονάχου για να εορτάζει εκεί η Παροικία μας από το 2005 κάθε χρόνο την Ελληνο-Βαυαρική Πολιτιστική Ημέρα, και μετείχε αυτοπροσώπως με ομιλίες στις επίσημες ενάρξεις των εκδηλώσεων αυτών, στηρίζοντας με τον τρόπο αυτό τις προσπάθειες της Μητρόπολής μας και της Παροικίας μας για την ανακαίνιση της ιστορικής Σαλβάτορκιρχε και την αγιογράφηση του νεόκτιστου ιερού Ναού των Αγίων Πάντων Μονάχου. Ιστορική παραμένει η ανάβασή του μαζί με τον πρωτοπρεσβύτερο Απόστολο Μαλαμούση μέχρι την κορυφή του κωδωνοστασίου της Σαλβάτορκιρχε (με σκαλωσιά επισκευής του Καμπαναριού και με 200 περίπου σκαλοπάτια) για να στείλει έν μήνυμα στην κοινωνία του Μονάχου στήριξης της ελληνορθόδοξης εκκλησίας της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος (Σαλβάτορκιρχε). Οι εφημερίδες Μονάχου δημοσίευσαν το γεγονός αυτό με κείμενο και φωτογραφίες.

Επίσης μετείχε κάθε χρόνο με φυσική παρουσία και χαιρετισμό την ημέρα των Θεοφανείων στον αγιασμό ττου ποταμού Ίζαρ που διασχίζει το Μόναχο. Αλησμόνητος παραμένει επίσης και ο ελληνικός χορός του στην επίσημη εορταστική εκδήλωση του Δήμου Μονάχου τον Οκτώβριο 2010 για τα 200 χρόνια από την έναρξη της Οκτόμπερφεστ.Μετείχε επίσης και σε πολλές επίσημες εκδηλώσεις της Μητρόπολής μας στο Μόναχο.

Η Ιερά Μητρόπολη Γερμανίας τον τίμησε επίσημα με το βραβείο Griechisch-Bayerischer Kulturpreis σε ειδική εκδήλωση στις 25 Ιουνίου 2012 στα πλαίσια της 8ης Ελληνο-Βαυαρικής Πολιτιστικής Ημέρας.

Η εφημερίδα Münchner Merkur αφιέρωσε επί τρεις ημέρες μεγάλα ρεπορτάζ σχετικά με τη ζωή και δράση του κ. Ude, καθώς επίσης και σύντομες ευχές φίλων και γνωστών του τιμωμένου. Μεταξύ αυτών συμπεριέλαβε και τον Πρωτοπρεσβύτερο Απόστολο Μαλαμούση με τον οποίο ο κ. Ude διατηρεί μέχρι σήμερα φιλικές σχέσεις. Στον χαιρετισμό του ο. π. Απόστολος αναφέρει τα εξής: Ο Χρίστιαν Ούντε είναι ένας ευγενής και πολυταλαντούχος άνθρωπος. Μπορεί ως ομιλητής να εντυπωσιάσει με την ευγλωττία του και με το χιούμορ του. Σε κάποια εκδηλωση ανέφερε για μένα: ο Μαλαμούσης πρέπει να είναι κλωνοποιημένος, διότι όπου εμφανίζομαι ως Αρχιδήμαρχος είναι αυτός ήδη εκεί. Ο κ. Χρίστιαν Ούντε ήταν παρών σε κάθε αγιασμό του ποταμού Ίζαρ από την ελληνορθόδοξη ενορία και στις μεγάλες εορτές της παροικίας μας. Μας στήριξε με όλες του τις δυνάμεις. Ήταν και είναι για μένα χαρά κάθε συνάντηση μαζί του.

π. Απόστολος Μαλαμούσης
Οκτόμπερφεστ Foto: Ingrid Grossmann

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ