Η Ρόδη Κράτσα με το παράσημο του Διοικητή του Εθνικού Τάγματος Λιβάνου

Βρυξέλλες, 6 Οκτωβρίου 2010. Ανώτατη και ιδιαίτερα τιμητική διάκριση απενεμήθη στην Ελληνίδα ευρωβουλευτή της Ν.Δ. και Αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κα Ρόδη Κράτσα, με απόφαση του Προέδρου Δημοκρατίας του Λιβάνου κ. Μισέλ Σλεϊμάν. Η Ρόδη Κράτσα επιβραβεύτηκε για την πιστή και πολύτιμη φιλία της προ τη γειτονική χώρα και τη διαχρονική δυναμική προσφορά της προς το λαό του Λιβάνου, ιδιαίτερα σε κρίσιμες περιόδους.

Παρούσα σε περιόδους ειρήνης αλλά και πολιτικής αστάθειας συμπαραστάθηκε στη σύσφιξη των σχέσεων του Λιβάνου με την Ευρωπαϊκή Ένωση όπως και στην εσωτερική συνοχή, την εθνική συμφιλίωση και την ανάπτυξη του. Εργάστηκε την περίοδο του 2000-2002 για την ολοκλήρωση της Συμφωνίας Σύνδεσης Ε.Ε. και Λιβάνου και ήταν στη συνέχεια σταθερά παρούσα στην πολυτάραχη και επικίνδυνη εποχή που ξεκίνησε μετά τη δολοφονία του τ. Πρωθυπουργού Ραφίκ Χαρίρι: παρατηρήτρια στις κρίσιμες εκλογές του 2005, επικεφαλής Αντιπροσωπειών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε επισκέψεις εργασίας, αλλά και προσωπικές επισκέψεις στη δύσκολη εποχή των ισραηλινών επιδρομών του 2006. Στήριξε δράσεις για την αποκατάσταση των περιοχών του Νότου που επλήγησαν και για τη βελτίωση της ζωής των Παλαιστινίων προσφύγων του Λιβάνου.

Σε περίοδο πολιτικής παράλυσης και πολιτικών δολοφονιών, στάθηκε με προσωπική παρουσία στο πλευρό των μελών του Κοινοβουλίου αλλά και του λαού του Λιβάνου για τη στήριξη των θεσμών της Δημοκρατίας, την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και την επαναλειτουργία του Κοινοβουλίου.

Διατηρεί τακτική επικοινωνία κι επαφές με εκπροσώπους όλων των πολιτικών παρατάξεων και των θρησκευτικών δογμάτων σεβόμενη την πολυπολιτισμικότητα και την εύθραυστη ισορροπία της χώρας. Στηρίζει τις προσπάθειες της κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας του Πρωθυπουργού Σαάντ Χαρίρι για τη θεσμική, οικονομική και κοινωνική πρόοδο.

Στο κρίσιμο θέμα των Λιβανοσυριακών σχέσεων εργάστηκε συστηματικά για την εδραίωση ισότιμων σχέσεων καλής γειτονίας προς όφελος των δύο χωρών, των λαών τους και της ασφάλειας στην Μεσόγειο ευρύτερα.

Σε κάθε της επαφή, η ελληνίδα ευρωβουλευτής δεν παραλείπει να προβάλλει και τις καλές σχέσεις Ελλάδος – Λιβάνου που στηρίζονται στην ιστορία και στη σύγχρονη συνεργασία.

«Αυτή η διάκριση που μου αποδίδεται από τον Πρόεδρο Σλεϊμάν αποτελεί ξεχωριστή τιμή για μένα αλλά και με πλημμυρίζει με έντονα συναισθήματα. Ο Λίβανος καταλαμβάνει μια ξεχωριστή θέση στην καρδιά και τη δράση μου, χάρη στον πολιτισμικό και θρησκευτικό του πλούτο αλλά και λόγω της ευαίσθητης εσωτερικής του κατάστασης που κάνει αυτή τη μικρή χώρα μια «σκηνή» του τοπικού αλλά και διεθνούς γεωστρατηγικού ανταγωνισμού. Θα ήθελα να αποτίσω φόρο τιμής στο λαό του Λιβάνου, στη δύναμη που είχε πάντα απέναντι στις αντιξοότητες, στο θάρρος, στο δημιουργικό ταλέντο του και στο διακαή πόθο του για ενότητα, ελευθερία και πρόοδο. Θα σταθώ στο ύψος των ευθυνών της εμπιστοσύνης του προς το πρόσωπό μου και της υψηλής τιμής που μου αποδίδει», δήλωσε η κα Κράτσα.

Φωτό: Η Ρόδη Κράτσα με το παράσημο του Διοικητή του Εθνικού Τάγματος Λιβάνου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ