Επιτυχής η πρώτη επετειακή εκδήλωση στα Τρίκαλα.
Την Πέμπτη 27-4-2017 στο Κέντρο Ιστορίας και Πολιτισμού Κλιάφα πραγματοποιήθηκε η πρώτη από τις ημερίδες που πέντε πολιτιστικά θεσσαλικά σωματεία είχαν την πρωτοβουλία να συνδιοργανώσουν στις τέσσερις θεσσαλικές πρωτεύουσες. Η Φιλολογική Ιστορική Αρχαιολογική Λαογραφική Εταιρεία Θεσσαλίας (Φ.Ι.Α.Λ.Ε.Θ.), η Εταιρία Θεσσαλικών Ερευνών (ΕΘΕ) Βόλου, ο Σύνδεσμος Φιλολόγων ν. Λάρισας, ο Φιλολογικός Ιστορικός Λογοτεχνικός Σύνδεσμος (Φ.Ι.ΛΟ.Σ.) Τρικάλων και οι Φίλοι Μουσείου Πόλης Καρδίτσας άνοιξαν την αυλαία των «Διαθεσσαλικών εκδηλώσεων 2017» με τον τίτλο «Θεσσαλία: ένας αιώνας από το πολυσήμαντο έτος 1917» στα Τρίκαλα.
Η ημερίδα, που φιλοξενήθηκε στην ευρύχωρη αίθουσα εκδηλώσεων του Κέντρου Ιστορίας και Πολιτισμού Κλιάφα, άρχισε με χαιρετισμό της Προέδρου της Τοπικής Οργανωτικής Επιτροπής κ. Παρασκευής Λάππα-Πουλιανίτη, Προέδρου του Φ.Ι.ΛΟ.Σ. Τρικάλων και του επιστημονικού υπεύθυνου των Διαθεσσαλικών Εκδηλώσεων κ. Χαράλαμπου Χαρίτου, Καθηγητή Ιστορίας της Νεοελληνικής Εκπαίδευσης και Τοπικής Ιστορίας του Παν. Θεσσαλίας. Στο πρώτο μέρος, όσοι παρέστησαν είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ένα ιστορικό video αναφορικά με τα γεγονότα της εποχής εκείνης και μέσα από μια σειρά φωτογραφιών να ταξιδέψουν νοερά στη Θεσσαλία του 1917, σε μεγαλύτερες και μικρότερες πόλεις. Στη συνέχεια ο κ. Στράτος Δορδανάς, Επίκουρος Καθηγητής Νεότερης και Σύγχρονης Ευρωπαϊκής και Βαλκανικής Ιστορίας τουΠανεπιστημίου Μακεδονίας στην εισήγησή του με θέμα «Πολιτικά διακυβεύματα και εθνικοί κίνδυνοι. Η Ελλάδα στον A’ Παγκόσμιο Πόλεμο» περιέγραψε σε αδρές γραμμές την κατάσταση της Ελλάδας και την θέση της στον πρώτο Μεγάλο Πόλεμο καθώς και τις έντονες εσωτερικές-εμφύλιες-συγκρούσεις, ιδιαίτερα διχαστικές για τον πληθυσμό της και προοιωνιζόμενες τις μετέπειτα εξελίξεις.
Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης ο κ. Θεόδωρος Νημάς, Φιλόλογος, Δρ Ιστορίας της Εκπαίδευσης παρουσιάζοντας το θέμα «Οι επιπτώσεις τον Εθνικού Διχασμού (1917) στη Θεσσαλία και η παρουσία σ’ αυτή γαλλικών αποικιακών στρατευμάτων (φωτογραφικά τεκμηριωμένη)» αναφέρθηκε στην διαμάχη του τότε βασιλιά Κωνσταντίνου με τον Πρωθυπουργό Ελ. Βενιζέλο ως προς την στάση της Ελλάδος στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά και στη σταδιακή κατάληψη της Θεσσαλίας από τους Γάλλους, για την οποία «ο στρατηγός Σαράιγ διέθεσε πάνω από 20.000 στρατό για να αντιμετωπίσει 600 Έλληνες στρατιώτες».
Η Συγγραφέας-Ερευνήτρια κ. Μαρούλα Κλιάφα, στη συνέχεια, αναφερθείσα στην «Παρουσία των Γάλλων στα Τρίκαλα» (1916-1917),εστίασε στον έλεγχο που άσκησαν οι Γάλλοι ξεκινώντας, με την έλευσή τους, από το τηλεγραφείο και γενικεύοντας με την επιβολή του γαλλικού στρατιωτικού νόμου στην περιοχή.
Ακολούθησε ο κ. Νικόλαος Αθ. Στάμος, Εκπαιδευτικός, ΜΑ-πτυχιούχος Παντείου Πανεπιστημίου, ο οποίος με το θέμα του «Το πρόβλημα του επισιτισμού στα Τρίκαλα της Θεσσαλίας κατά το 1917: Σχεδιασμός μιας εκπαιδευτικής δράσης τοπικής ιστορίας 100 χρόνια μετά» παρουσίασε τον σχεδιασμό μιας εκπαιδευτικής δράσης τοπικής ιστορίας σχετικά με το ζήτημα του επισιτισμού στην Ελλάδα του 1917 και ιδιαίτερα στη Θεσσαλία, στην πόλη των Τρικάλων.
Την εκδήλωση έκλεισε η Φιλόλογος κ. Χριστίνα Ευθ. Αγγελάκη με το θέμα της «Η ζωή … πάντα συνεχίζεται». Τρίκαλα 1917· αναφέρθηκε στις σχεδόν καθημερινές κινηματογραφικές προβολές, τις συχνές θεατρικές παραστάσεις, τις συναυλίες, τους περίπατους , τα πανηγύρια, τα «ζουρφίξ» και σε όλες εκείνες τις κοινωνικές εκδηλώσεις που έδιναν λίγο χρώμα στην μουντή ατμόσφαιρα του 1917 στα Τρίκαλα αλλά και λίγη χαρά στους πολύπαθους κατοίκους, αφού οι άνθρωποι συνέχιζαν να ζουν την καθημερινότητά τους ακόμη και μέσα στη ζοφερή πραγματικότητα του πολέμου, του διχασμού και της σιτοδείας.
Η αρχή έγινε. Αναμένονται με πολύ ενδιαφέρον οι επόμενες εκδηλώσεις, στις άλλες τρεις θεσσαλικές πρωτεύουσες, που θα διευρύνουν τη «θεσσαλογνωσία» με θέματα αναφερόμενα σε γεγονότα που συνέβησαν ή κορυφώθηκαν το 1917.
Ν.Μ.