Η Επίτροπος Δικαιοσύνης Β. Γιουρόβα εφιστά την προσοχή στον κίνδυνο να πέσουν θύματα εγκληματιών ανήλικοι ασυνόδευτοι πρόσφυγες. “Δεν χρειάζονται μόνο φαγητό κι ένα κρεβάτι, αλλά ειδική εκπαίδευση και ενσωμάτωση”.Οι ασυνόδευτοι ανήλικοι πρόσφυγες είναι η πραγματική πληγή του προσφυγικού. Παιδιά ολομόναχα, από την Αφρική ή την Εγγύς Ανατολή, τολμούν το μακρύ ταξίδι προς την Ευρώπη. Θέλουν να αφήσουν πίσω τους τον πόλεμο, τη βία και τη φτώχεια, αλλά γίνονται εύκολη λεία στα χέρια εγκληματιών, όπως προειδοποιεί η Βέρα Γιουρόβα, επίτροπος για θέματα Δικαιοσύνης. Πρόσφατα επισκέφθηκε δομή για ανήλικους πρόσφυγες στο Βέλγιο και συγκλονίστηκε από όσα είδα και άκουσε από τα χείλη παιδιών.

Στόχος εγκληματιών

Τα τρία παιδιά με τα οποία μίλησε ήταν 10,15 και 17 χρονών. Βρέθηκαν κρυμμένα σε μια νταλίκα από τον οδηγό της, όταν σταμάτησε σε ένα βενζινάδικο στην Πολωνία για να βάλει πετρέλαιο. Στην Πολωνία ήρθαν μέσω Σλοβακίας και Ουγγαρίας. Τα τρία αγόρια είπαν ότι έρχονταν από το Αφγανιστάν και ήθελαν να φτάσουν στη Γερμανία ή στο Βέλγιο. Είναι 3 από πολλά άλλα που επιχειρούν το ίδιο ταξίδι. Το 2015, ήταν δεκάδες χιλιάδες. "Γύρω στους 100.000 ασυνόδευτους ανήλικους", λέει η επίτροπος Γιουρόβα. Με άλλα λόγια, κάθε τέταρτος πρόσφυγας που έρχεται στην Ευρώπη είναι ανήλικος, ένα ποσοστό εξ αυτών κάνει το ταξίδι ολομόναχο.

Η Γιουρόβα καλεί τα κράτη – μέλη να φροντίσουν ώστε οι ανήλικοι πρόσφυγες να μην περιπλανώνται στην Ευρώπη γιατί υπάρχει κίνδυνος σε πολλές περιπτώσεις να υποστούν κι άλλες τραυματικές εμπειρίες και να βρεθούν ενώπιον δύσκολων καταστάσεων, όπως λέει. Υπάρχει κι ένα άλλο πρόβλημα για τους ανήλικους πρόσφυγες, λέει η 52χρονη Επίτροπος από την Τσεχία. Είναι ένας εύκολος στόχος για εγκληματίες.

Εύκολα και γρήγορα χρήματα

Η Ίντερπολ υπολογίζει ότι στην Ευρώπη τουλάχιστον 10.000 ανήλικοι πρόσφυγες έχουν εξαφανιστεί. Πολλοί επανεμφανίζονται, ωστόσο εκφράζεται η υποψία ότι έχουν πέσει θύματα εγκληματικών κύκλων. Γνώστες αυτών των κύκλων διηγούνται ότι τα παιδιά εργάζονται ως διακινητές ναρκωτικών ή ως μικροεγκληματίες αυτών των κυκλωμάτων. Ο στόχος τους είναι τα εύκολα και γρήγορα χρήματα για να τα στείλουν στις οικογένειές τους και να ξεπληρώσουν τους διακινητές για το ακριβό και επικίνδυνο ταξίδι στην Ευρώπη. Αυτά τα παιδιά χρειάζονται ειδική αντιμετώπιση, προστασία και ασφαλή κατοικία. Χρειάζονται ειδικούς παιδαγωγούς και εκπαιδευτές, ευκαιρίες για παιγνίδι και ενσωμάτωση. Όλα αυτά έχουν κόστος για την τοπική αυτοδιοίκηση.

«Τα παιδιά δεν χρειάζονται μόνο φαγητό και κρεβάτι, αλλά και προοπτικές, ειδάλλως θα έχουμε εδώ μια χαμένη γενιά». Μια χαμένη γενιά παιδιών με κακή εκπαίδευση, με ελλιπείς γνώσεις γλώσσας, ελάχιστα ενσωματωμένη και πιθανότητα ευεπίφορη στην μικροεγκληματικότητα. Με αυτόν τον τρόπο η χώρες της ΕΕ δημιουργούν τα προβλήματα του αύριο.

Κάριν Μπενς / Ειρήνη Αναστασοπούλου