Από αριστερά: Ελένη Μπρεδάκη (Μέλος Οργανωτικής Επιτροπής), Σήφης Αναστασάκης (Νομάρχης Λασίθιου), Γιώργος Αεράκης (Προέδρος Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών), Νίκος Σκουλάς (Προεδρος Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου)

ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ. Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Κρητών και η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Λασιθίου διοργανώνουν στο Λασίθι, τριήμερο συνέδριο των Κρητών όπου Γης, στις 30 και 31 Ιουλίου και 1η Αυγούστου 2010, με τίτλο «Των Κρητών οι Κοινότητες: Όραμα και Δράση».

Η παρουσίαση του συνεδρίου έγινε  στις 16.Ιουνίου κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που δόθηκε στο Ηράκλειο από τον Πρόεδρο του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών Γεώργιο Αεράκη, το Νομάρχη Λασιθίου Σήφη Αναστασάκη και τον Πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου Νίκο Σκουλά.

«Έξω από την Κρήτη, υπάρχει άλλη μια Κρήτη, που την αποτελούν οι απόδημοι οι οποίοι σκέφτονται, πονούν, αγαπούν το νησί και καταβάλλουν προσπάθεια να βοηθήσουν όπου μπορούν σε αυτούς τους χαλεπούς καιρούς. Στο πλαίσιο αυτό οργανώνουμε και φέτος, όπως κάθε τρία χρόνια, το συνέδριο μας, κάθε φορά σε διαφορετικό νομό. Πιστεύω ότι αυτό το συνέδριο θα μείνει στην ιστορία γιατί θα αφήσει αποτέλεσμα για τον τόπο για την Κρήτη», τόνισε ο κ. Αεράκης, ευχαριστώντας το Νομάρχη και τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Λασιθίου για τη στήριξη καθώς και τον Πρόεδρο και τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής που έκαναν όπως σημείωσε εξαιρετική δουλειά.

«Το συνέδριο θα είναι το μεγαλύτερο πολιτιστικό γεγονός που θα γίνει φέτος το καλοκαίρι στην Κρήτη και έχουμε την πεποίθηση ότι θα προωθήσει την ενότητα, τη συνεργασία και την αλληλεγγύη μεταξύ όλων των Κρητικών όπου γης. Επίσης θα βοηθήσει τη μεγάλη προσπάθεια που κάνουμε όλοι στο νησί για μια νέα αναπτυξιακή προοπτική που θα βασίζεται στο σεβασμό του φυσικού περιβάλλοντος και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, στοιχεία τα οποία αποτελούν στις εποχές που ζούμε συγκριτικά πλεονεκτήματα απέναντι στο διεθνή ανταγωνισμό», δήλωσε ο Νομάρχης Λασιθίου Σήφης Αναστασάκης.

Από την πλευρά του ο κ. Σκουλάς έκανε λόγο για την προετοιμασία που έγινε ευχαριστώντας όλους όσους συμμετείχαν με στόχο να διαμορφωθεί με τεχνοκρατικό τρόπο το τελικό αποτέλεσμα. «Το συνέδριο διαφέρει από τα συνήθη, διότι έχει πρακτικό προσανατολισμό, με στόχο να αντιμετωπίσει συγκεκριμένα προβλήματα με συγκεκριμένες και εφαρμόσιμες προτάσεις, οι οποίες θα αποτελέσουν και ένα σχέδιο δράσης για να υπάρξει συνέχεια», ανέφερε ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής που παρουσίασε συνοπτικά το πρόγραμμα που έχει διαμορφωθεί για το συνέδριο.

Τα θέματα του Συνεδρίου κατατάσσονται σε τέσσερις ενότητες και θα καλύπτουν τέσσερις συνεδρίες. Συγκεκριμένα:

 • Υποδομές – Περιβάλλον – Νέες Τεχνολογίες,
 • Πολιτισμός – Τουρισμός – Σύγχρονη Ζωή,
 • Παραγωγικοί τομείς – Επιχειρηματικότητα – Εξωστρέφεια και
 • Η Κρήτη για τους Απόδημους – Οι Απόδημοι για την Κρήτη.

Το συνέδριο θα φιλοξενήσει σημαντικές προσωπικότητες ως ομιλητές και είναι ενδεικτικό ότι για κάθε συνεδρία θα υπάρχει ένας διακεκριμένος ομιλητής και εισηγητές που θα αναπτύξουν τα επιμέρους θέματα κάθε ενότητας.

Ως διακεκριμένοι ομιλητές θα συμμετέχουν στο Συνέδριο, ο καθηγητής Δημήτρης Νανόπουλος, η Πρύτανης των Πανεπιστημίων της Σορβόνης κα Ελένη Γλύκατζη – Αρβελέρ, ο πρώην Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης Γιώργος Γραμματικάκης, ο πρώην Πρόεδρος της Παγκρητικής Ένωσης Αμερικής Μανόλης Ηλιάκης και ο Ευρωβουλευτής Γιώργος Χατζημαρκάκης.

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου θα διεξαχθούν παράλληλα τέσσερα θεματικά «εργαστήρια» τα συμπεράσματά των οποίων θα παρουσιαστούν σε μια ειδική συνεδρία.

 • Το εργαστήριο για την Νεολαία με στόχο την αλληλογνωριμία και την παγκόσμια δικτύωση,
 • Το εργαστήριο για την Επιχειρηματικότητα για την ανάπτυξη, στήριξη και δικτύωση των κρητικών επιχειρήσεων όπου γης,
 • το εργαστήριο για την προστασία και διάδοση της Κρητικής Διατροφής και
 • το εργαστήριο για τον Πολιτισμό της Κρήτης στον κόσμο.

Την όλη λογική του Συνεδρίου θα διαπνέει η ιδέα της πράσινης ανάπτυξης και θα επισημαίνονται οι δυνατότητες εφαρμογών της, αφού είναι ένας τομέας που ενδιαφέρει ιδιαίτερα τους απόδημους.

Οι εισηγήσεις του Συνεδρίου, θα καταλήγουν σε συγκεκριμένες, πρακτικές και υλοποιήσιμες προτάσεις, αφού το συνέδριο θα έχει πρακτικό προσανατολισμό και οι προτάσεις των εισηγητών θα αποτελούν βάση και οδηγό για τον καταρτισμό ενός ευρύτερου προγράμματος δράσης για την Κρήτη και τους απόδημους Κρητικούς.

Ακολουθεί το πρόγραμμα του Συνεδρίου

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΡΗΤΩΝ ΟΠΟΥ ΓΗΣ

ΛΑΣΙΘΙ, 30-31/7, 1/8/2010

«Των Κρητών οι Κοινότητες: ΟΡΑΜΑ και ΔΡΑΣΗ»

Ξενοδοχείο Miramare, Άγιος Νικόλαος Κρήτης

ΠΡΟΣΩΡΙΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ (15/6/2010)

Παρασκευή 30/7/2010

8.30-9.30 π.μ. Εγγραφές Εισηγητών και Συνέδρων

9.30-12.00 π.μ. Καλωσόρισμα από τους διοργανωτές του Συνεδρίου

 • Πρόεδρος Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών κ. Γιώργος Αεράκης
 • Νομάρχης Λασιθίου κ. Σήφης Αναστασάκης
 • Πρόεδρος Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου κ. Νίκος Σκουλάς

1η Συνεδρία: “Υποδομές-Περιβάλλον-Νέες Τεχνολογίες”

Διακεκριμένος ομιλητής: Καθηγητής Δ. Νανόπουλος

Εισηγητές:

 1. Πέτρος Ινιωτάκης-Αντώνης Πιταριδάκης, ΤΕΕ/ΤΑΚ-ΤΔΚ: “Οι Υποδομές στην Κρήτη: υπάρχουσα κατάσταση-ανάγκες-προοπτικές”
 2. Βασίλης Φωτεινόπουλος,Τοπογράφος Μηχ. Μελετητής: “ Οικονομοτεχνική Μελέτη σκοπιμότητας για ένα νέο Οδικό Άξονα στην Κρήτη”
 3. Σταύρος Καμπέλης, πρώην Γεν. Γραμματέας ΥΠΕΧΩΔΕ: “Χωροταξία-Περιβάλλον”
 4. Νίκος Πετράκης, πρώην Πρόεδρος Οργανισμού Ανάπτυξης Σητείας: “Πράσινη ανάπτυξη στην Κρήτη”
 5. Κώστας Στεφανίδης, Δ/ντής Ινστιτούτου Πληροφορικής ΙΤΕ: “Έρευνα- Τεχνολογία στην Κρήτη”

Συζήτηση

12.00-12.30 Διάλειμμα καφέ

12.30-15.00 2η Συνεδρία: “Πολιτισμός-Τουρισμός-Σύγχρονη Ζωή”

Διακεκριμένος ομιλητής: Γιώργος Γραμματικάκης, πρώην Πρύτανης Παν/μίου Κρήτης

Εισηγητές:

 1. Κατερίνα Κόπακα, Καθηγήτρια Αρχαιολογίας Παν/μίου Κρήτης : “Αρχαιολογικός και Μνημειακός πλούτος της Κρήτης”
 2. Νίκος Ψιλάκης, Συγγραφέας-Δημοσιογράφος: “Λαϊκός Πολιτισμός”
 3. Σταύρος Μπένος, Πρόεδρος «Διαζώματος»: “Εθελοντισμός και κοινωνική συμμετοχή για την ανάδειξη και αξιοποίηση Μνημείων: το παράδειγμα του Διαζώματος”
 4. Νίκος Αγγελόπουλος, Πρόεδρος Συνδέσμου Τουριστικών Επιχειρήσεων Ελλάδος ΣΕΤΕ : “Η ναυαρχίδα του τουρισμού σε φουσκοθαλασσιά”
 5. Κώστας Ντούνας, Διευθυντής Ερευνών ΕΛΚΕΘΕ: “Η Τεχνολογία στην υπηρεσία του περιβάλλοντος και του τουρισμού: το παράδειγμα των τεχνητών υφάλων”
 6. Γιώργος Πρεβελάκης, καθηγητής Πανεπιστημίου: “Η Κρήτη, σύνδεσμος Βορρά και Νότου , η ιδανική πρωτεύουσα μιας μελλοντικής ενοποιημένης Μεσογείου”

Συζήτηση

15.00-16.30 Ελαφρό γεύμα

19.00 Επίσημη Έναρξη Συνεδρίου

Αγιασμός

Ομιλίες από: τον Πρωθυπουργό*, τον Πρόεδρο του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών, το Νομάρχη Λασιθίου

Χαιρετισμοί Επισήμων

Απόδοση Τιμής στους: κ. Μανώλη Ηλιάκη και κ. Σταύρο Σημαντήρη

Διακεκριμένη Ομιλήτρια: κ. Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ

21.00 Επίσημο Δείπνο

Καλλιτεχνική Εκδήλωση (Κρητική Βραδιά με ρακοκάζανο)

Σάββατο 31/7/2010

9.30-12.00 3η Συνεδρία: “Παραγωγικοί τομείς-Επιχειρηματικότητα-Εξωστρέφεια”

Διακεκριμένος ομιλητής: Μανώλης Ηλιάκης, Επιχειρηματίας, πρώην Πρόεδρος Παγκρητικής Ένωσης Αμερικής

 1. Αλκιβιάδης Καλαμπόκης, Πρόεδρος Συνδέσμου Εξαγωγέων Κρήτης: “Μεταποίηση –Εξαγωγές”
 2. Νίκος Μπουνάκης, Γεωπόνος, Πρόεδρος εταιρίας μάνατζμεντ : “To marketing στον αγροτικό τομέα”
 3. Βαγγέλης Καπετανάκης, Πρόεδρος ΤΕΙ Κρήτης : “Αγροτικός Τομέας: Εκσυγχρονισμός-βιολογικές καλλιέργειες”
 4. Αντώνης Παναγιωτόπουλος, Πρόεδρος Ελληνικής Ακαδημίας Γεύσης: “H Κρητική Κουζίνα, ως όχημα εξωστρέφειας”
 5. Μιχάλης Καθαράκης, Επιμελητήριο Ηρακλείου : “ Συνεργαστικοί σχηματισμοί (clusters, δίκτυα κτλ.)”
 6. Μάρα Καποτά, 1ο Βραβείο video επιχειρηματικότητας της Ε.Ε.: “Επιχειρηματικότητα, ένας άλλος τρόπος ζωής”

12.00-12.30 Διάλειμμα καφέ

12.30-15.00 4η Συνεδρία: “Η Κρήτη για τους Απόδημους – Οι Απόδημοι για την Κρήτη”

Διακεκριμένος ομιλητής: Γ. Χατζημαρκάκης, Ευρωβουλευτής

Εισηγητές:

 1. Γιάννης Επιτροπάκης, Πρόεδρος Παγκρητικής Ομοσπονδίας Ευρώπης
 2. Θεόδωρος Μανουσάκης, Πρόεδρος Παγκρητικής Ένωσης Αμερικής
 3. Γιάννης Νικολακάκης, Πρόεδρος Κρητικής Ομοσπονδίας Αυστραλίας & Ν. Ζηλανδίας
 4. Μανώλης Πατεράκης, Πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Κρητικών Σωματείων
 5. Αντώνης Τσουρδαλάκης: “H ιστορία των Κρητών μεταναστών στην Ωκεανία”
 6. Καθ. Βασίλης Φθενάκης: “Η Οικογένεια στις αρχές του 21ου αιώνα: προοπτικές για μια νέα πολιτική”

Συζήτηση

12.00-15.00 Παράλληλη Δραστηριότητα: Θεματικά Εργαστήρια

 1. Εργαστήριο Νεολαίας για αλληλογνωριμία και παγκόσμια δικτύωση Μιχάλης Μπλέτσας (Συντονιστής), (Εκπρόσωποι των Ομοσπονδιών Νέων)*, Φοιτητικές Ενώσεις Κρητών*, Προσκοπική-Οδηγική Κοινότητα*, Νεολαίος από ΟΤΑ*
 2. Εργαστήριο Επιχειρηματικότητας (ανάπτυξη- στήριξη-δικτύωση), Αλκιβιάδης Καλαμπόκης (Συντονιστής), Νικηφόρος Λαμπρινός (Ενωση Ξενοδόχων), Γιώργος Νικάκης (Ξενοδόχος), Γιάννης Παπαδάκης (Εναλλακτικός τουρισμός), Γιώργος Λυραράκης (Οινοποιός), Αλεξάνδρα Μανουσάκη (Οινοποιός), Νίκος Μπιρλιράκης (ΕΑΣ Ρεθύμνου), Μπάμπης Δραγασάκης ( Ένωση Ιεράπετρας), Αντώνης Μαρκαντωνάκης (Μύλοι Κρήτης), Μανόλης Βακόντιος (ΕΑΣ Σητείας), Γεώργ. Φασουλάς (Τυροκομικός Συνετ. Ανωγείων), Μελισσοκομικός Συνεταιρισμός Πρίνας, Μιχάλης Καθαράκης (Επιμελητήριο Ηρακλείου)
 3. Εργαστήριο για την προστασία και διάδοση της Κρητικής Διατροφής, Αντώνης Παναγιωτόπουλος (Συντονιστής), Όθωνας Χριστουλάκης (εστιάτορας), Ηλίας Καστανάς (καθηγητής Πανεπιστημίου)*, Αντώνης Ντουράκης (οινοποιός), Νίκος Μηλιαράκης (Δίκτυο Οινοποιών), Φαίδων Χηνιάδης (Πιστοποιητής Κρητικού, Συμφώνου Ποιότητας), Μανώλης Κουγιουμουτζής (εστιάτορας), Μονή Τοπλού, Μιχάλης Ατσαλάκης (δημοσιογράφος), Νίκος Κατσαρός (πρώην Πρόεδρος ΕΦΕΤ), Νίκος Συκλόγλου (Ιατρός)
 4. Εργαστήριο για τον Πολιτισμό της Κρήτης στον Κόσμο, Νίκος Ψιλάκης (Συντονιστής), Νίκος Στασινάκης (Διεθνής Εταιρεία φίλων Ν. Καζαντζάκη), Μιχάλης Αεράκης (ΔΗΠΕΘΕΚ), Ανδρέας Σμαραγδής (φωτογράφος –κινημ/στής), Ασπασία Παπαδοπεράκη (γλύπτρια), Βίλυ Αποστολάκου (αρχαιολόγος), Νίκος Κρανιωτάκης (Παγκρήτιος Σύλλογος, Κρητών Καλλιτεχνών), Ευάγγελος Παπανικολάου (Σύλλογος Ξεναγών Κρήτης-Σαντορίνης), Αντώνης Τσουρδαλάκης (Ομοσπονδία Κρητών Αυστραλίας)

15.00-16.00 Ελαφρό γεύμα

16.30-18.30 5η Συνεδρία: “Αποτελέσματα Θεματικών Εργαστηρίων”

Στρογγυλά Τραπέζια για την παρουσίαση των αποτελεσμάτων-προτάσεων των Θεματικών Εργαστηρίων

19.30 Αναχώρηση για Ιεράπετρα

21.30 Δείπνο

Πολιτιστική Εκδήλωση

Κυριακή 1/8/2010

10.30-14.30 Σητεία : Συμπεράσματα- Κλείσιμο Συνεδρίου

Απολογισμός Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών

Επίσκεψη στη Μονή Τοπλού

15.00 Γεύμα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ