Πέμπτη, 11 Νοεμβρίου 2010, ώρα 20:30,
Ινστιτούτο Goethe Θεσσαλονίκης, Γκαλερί, Βασ. Όλγας 66.

Σκηνές και ίχνη μιας πτώσης

Το Τείχος του Βερολίνου με το φακό των φωτογράφων.
Μια έκθεση του Ιδρύματος της Πύλης του Βραδεμβούργου.

Επιμελητής: Dr. Matthias Harder

Σε συνεργασία με το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης.
Στο πλαίσιο του De-Forum 2010.

Σχεδόν 140 έργα 21 αναγνωρισμένων φωτογράφων ανακαλούν στη μνήμη την πτώση του Τείχους του Βερολίνου, 20 χρόνια πριν. Σήμερα πλέον, μας είναι δύσκολο να διανοηθούμε την εικόνα που παρουσίαζε το ιστορικό κέντρο του Βερολίνου εκείνες τις μέρες. Για να επιτευχθεί αυτό, το Ίδρυμα της Πύλης του Βραδεμβούργου ανέλαβε την πρωτοβουλία συγκρότησης μιας έκθεσης με φωτογραφικά τεκμήρια και καλλιτεχνικές προσεγγίσεις του θέματος, η οποία πρωτοπαρουσιάστηκε στο Max Liebermann Haus, ένα κτίριο σε άμεση γειτνίαση με την Πύλη του Βραδεμβούργου.

Η έκθεση συνδυάζει ενότητες έργων και μεμονωμένες φωτογραφίες των Wilfried Bauer, Wolfgang Bellwinkel, Sibylle Bergemann, Thierry Buignet, Dietmar Bührer, Norbert Enker, Thomas Ernsting, Harald Hauswald, Kai-Olaf Hesse, Karl-Ludwig Lange, André Kirchner, Barbara Klemm, Eberhard Klöppel, Werner Mahler, Hans W. Mende, Nelly Rau-Häring, Karsten de Riese, Gilles Peress, Regina Schmeken, Ralf Schuhmann και Maurice Weiss. Οι επιλεγμένοι φωτογράφοι βίωσαν οι ίδιοι και απαθανάτισαν φωτογραφικά εκείνα τα συνταρακτικά γεγονότα και τα επακόλουθά τους, το φθινόπωρο του 1989, που άλλαξαν εκ βάθρων το γερμανικό πολιτικό τοπίο. Τα έργα τους αποτελούν τεκμήρια υψηλής ιστορικής σημασίας.

Στο επίκεντρο των έργων βρίσκεται το ίδιο το Τείχος με την δημιουργική του διακόσμηση στο δυτικό μέρος και το απλό γκρίζο χρώμα στο ανατολικό, κάποιες φορές απεικονίζονται και τμήματα του Τείχους σε λιγότερα κεντρικά σημεία. Ορισμένοι από τους φωτογράφους αποτύπωσαν ακόμη και τις σωρούς ερειπίων του γκρεμισμένου Τείχους ή τα υπολείμματα του υλικού που είχε ενσωματωθεί κατά την ανέγερσή ενώ άλλοι έστρεψαν το ενδιαφέρον τους στον κενό χώρο που καταλάμβανε το Τείχος χωρίζοντας την Γερμανία στα δύο.

Διάρκεια: 11.11.2010 – 17.12.2010

Ώρες λειτουργίας: Δε – Πα 10.00 – 14.00 και 17.00 – 21.00

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ