Η Ιταλία δεν έχει ακόμη καταφέρει να περιορίσει την μετάδοση του κορωνοϊού. Τα κρούσματα ξεπέρασαν τα τρεις χιλιάδες και οι νεκροί είναι πλέον 107. Το 8% των ασθενών, δηλαδή 276 άνθρωποι, έχουν αναρρώσει.Η Ιταλία δεν έχει ακόμη καταφέρει να περιορίσει την μετάδοση του κορωνοϊού. Πανεπιστήμια και σχολεία σε όλη την χώρα κλείνουν για 10 ημέρες, αν και οι επιστήμονες διχάζονται σε σχέση με την χρησιμότητα του μέτρου.

Όλα τα ποδοσφαιρικά ματς τις επόμενες τέσσερις εβδομάδες θα παιχτούν κεκλεισμένων των θυρών, ενώ απαγορεύονται μεγάλες συναθροίσεις, οι οποίες μπορεί να ευνοήσουν την διάδοση του κορωνοϊού. Υπάρχουν κρούσματα σε όλες τις περιφέρειες της χώρας. Και στην μικρή περιοχή Βάλλε Ντ΄Αόστα στα σύνορα με την Γαλλία χθες βράδυ διαγνώσθηκαν δυο ασθενείς θετικοί στον Covid 19.

«Θα ζητήσουμε από την Ευρώπη όλη την αναγκαία ευελιξία, πρέπει να στηρίξουμε τις οικογένειες και τις επιχειρήσεις μας. Η χώρα θα τα καταφέρει», τόνισε σε μήνυμά του στο Facebook o ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε. Παράλληλα εξήγγειλε νέο πρόγραμμα δημοσίων έργων, για την δημιουργία χρήσιμων υποδομών και φυσικά την στήριξη της οικονομίας.

Ο δε ιταλός υπουργός Εξωτερικών Λουίτζι Ντι Μάιο ζήτησε από όλους να κατεβάσουν τους τόνους, ώστε να σταλεί και ένα μήνυμα εθνικής ενότητας στο εξωτερικό.

Τις ώρες αυτές καταβάλλονται αδιάκοπες προσπάθειες να αυξηθούν κατά 50% οι κλίνες των νοσοκομείων, στις μονάδες εντατικής θεραπείας, καθώς αυτό είναι το αδύνατο σημείο του ιταλικού εθνικού συστήματος υγείας.

Σε ό,τι αφορά το κλείσιμο των σχολείων πάντως η κυβέρνηση Κόντε ανακοίνωσε νέο μέτρο που θα επιτρέπει σε έναν από τους δυο γονείς των παιδιών να πάρει άδεια από την δουλειά του μέχρι τα μέσα Μαρτίου. Παράλληλα θα εγκριθούν ειδικά κονδύλια για να μπορούν όλες οι ιταλικές οικογένειες, να πληρώσουν μπέιμπι σίτερ για τα μικρότερα παιδιά τους.

Θεόδωρος Ανδρεάδης Συγγελλάκης, Ρώμη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ