Περισσότεροι από 80.000.000 τηλεθεατές παγκοσμίως είχαν στραμμένα χθες τα μάτια στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, όπου πριν από τον αγώνα του Ολυμπιακού με την Γαλατάσαραϊ, ο αρχηγός του Ολυμπιακού Βασίλης Σπανούλης, βραβεύτηκε για την προσφορά του στον παγκόσμιο αθλητισμό, από τα Διεθνή Βραβεία Giuseppe Sciacca που εδρεύουν στη Ρώμη. Την βράβευση έκαναν ο διακεκριμένος διεθνώς σκηνοθέτης Γιάννης Σμαραγδής, Μέλος της Επιτροπής Προεδρίας και η Αρχαιολόγος – Επικοινωνιολόγος, Βίκυ Μπαφατάκη, Γενική Γραμματέας των Βραβείων.

«Ευχαριστώ Ελλάδα, ευχαριστώ Βασίλη Σπανούλη», είπε στα ελληνικά ο πρόεδρος των βραβείων Αιδ. Don Bruno Lima και τόνισε τον λόγο βράβευσης του μεγSPANOULIS1άλου Έλληνα αθλητή: «Είναι ιδιαίτερη τιμή που βρίσκομαι εδώ, θεωρώ την Ελλάδα δεύτερη πατρίδα μου, καθώς άλλωστε είμαι και επίτιμος δημότης μιας ελληνικής πόλης, της Ξάνθης. Κοιτάζοντας το βλέμμα του Βασίλη Σπανούλη, είδα ότι ανήκει σε αυτή την περήφανη χώρα που έχει δοξάσει όλο τον κόσμο. Με αυτό το βραβείο αναγνωρίζουμε την αξία ενός σπουδαίου πρωταθλητή».

H Γενική Γραμματέας των Βραβείων, αρχαιολόγος-επικοινωνιολόγος Βίκυ Μπαφατάκη δήλωσε: «Είναι μεγάλη τιμή που βρισκόμαστε σε μια μεγάλη αθλητική οικογένεια. Βραβεύσαμε κατ’ εξαίρεση τον Βασίλη Σπανούλη στη χώρα που γέννησε τον αθλητισμό. Ο Βασίλης είναι φέτος ο απόλυτος νικητής του αθλητισμού και είμαστε περήφανοι που είναι Έλληνας, υπηρετεί τα ιδεώδη του αθλητισμού και αποτελεί ένα φωτεινό παράδειγμα για να πάμε μπροστά πολλά πράγματα με τελείως διαφορετική νοοτροπία. Ευχαριστούμε πολύ που μας έκανε περήφανους ως Έλληνες».

Το μέλος της Επιτροπής Προεδρίας των Βραβείων και πολυβραβευμένος σκηνοθέτης, Γιάννης Σμαραγδής, στάθηκε στην ευγένεια ψυχής του Β. Σπανούλη, λέγοντας: «Του είπα ότι κάθε φορά που ένας Έλληνας παίρνει ένα διεθνές βραβείο, βραβεύεται και η Ελλάδα… Βγήκα κερδισμένος από αυτή την επαφή, είδα μια ανώτερη ευγένεια. Είναι η ευγένεια των ανθρώπων που έχουν καλή ψυχή. Τέτοιοι άνθρωποι πλουτίζουν τους υπόλοιπους. Φεύγω με το υπέροχο βλέμμα του».
Ο Γενικό Διευθυντής της ερυθρόλευκης ΚΑΕ, Χρήστος Σταυρόπουλος, σχολίασε σχετικά: «Είναι μεγάλη χαρά και τιμή να βρίσκομαι σήμερα εδώ, ανάμεσα σε σπουδαίους ανθρώπους. Δεν χρειάζεται να πω κάτι ιδιαίτερο για τον αθλητή Βασίλη Σπανούλη. Αυτό το βραβείο δείχνει ποια είναι η θέση του στην κοινωνία. Είναι μεγάλη τιμή για το Βασίλη, τον Ολυμπιακό και ολόκληρο το ελληνικό μπάσκετ που επιλέχθηκε ο αρχηγός μας γι’ αυτό το βραβείο. Εκ μέρους του Ολυμπιακού θα ήθελα να ευχαριστήσω για την τεράστια τιμή που έγινε στο Βασίλη Σπανούλη και ολόκληρη την Ελλάδα».

Ο αρχηγός του Ολυμπιακού, Βασίλης Σπανούλης, εμφανώς συγκινημένος δήλωσε: «Τι να πω μετά από τόσο όμορφα λόγια; Με συγκινούν και με κάνουν πολύ περήφανο για τις αρχές που μου έχει δώσει η οικογένεια μου. Με αυτές πορεύομαι και αυτές προσπαθώ να περάσω στην οικογένεια μου. Το μπάσκετ είναι μια μικρογραφία της ζωής και μέσα από αυτό προσπαθώ να περνάω ένα σωστό παράδειγμα. Αυτό το βραβείο, αντιπροσωπεύει όλη την Ελλάδα και δείχνει πως εμείς οι Έλληνες όταν θέλουμε και είμαστε ενωμένοι μπορούμε. Αντιπροσωπεύει και την ομάδα μου τον Ολυμπιακό, γιατί χωρίς αυτόν δεν θα είχα την απόδοση και το ήθος που αναδεικνύεται μέσα από την ομάδα. Είναι ένα πολύ μεγάλο βραβείο που θα κοσμεί την καρδιά μου. Μου δίνει δύναμη να συνεχίσω ακόμα πιο σκληρά την προσπάθεια μου». Μετά το πέρας του επεισοδιακού αγώνα και το ιστορικό ρεκόρ νικών (17η αήττητη εμφάνιση) που σημείωσε η ομάδα των ερυθρολεύκων, ακολούθησε συνέντευξη τύπου για τη βράβευση.

Ο καλλιτέχνης της Shadow art Τριαντάφυλλος Βαίτσης δώρισε ένα έργο του, όπου στην σκιά αποτυπώνονταν το πορτραίτο του Βασίλη Σπανούλη, ενώ ο νεαρός γλύπτης Στέφανος Σουβατζόγλου του παρέδωσε το έργο του με το φωτεινό καράβι για τις μεγάλες πλεύσεις. Το Βραβείο που του παρέδωσε η Βίκυ Μπαφατάκη με τον συμβολισμό της αλληλεγγύης είναι έργο του γλύπτη Σουβατζόγλου.

Ο Πρόεδρος των Βραβείων, Αιδ. Καθηγητής Bruno Lima του παρέδωσε το μετάλλιο ανακηρύσσοντάς τον Επίτιμο μέλος των Βραβείων.

Στην τελετή παρέστησαν πολλά στελέχη και μέλη των Διεθνών Βραβείων Giuseppe Sciacca, μεταξύ αυτών ο Stefano Boero, η Συντονίστρια Ελλάδας, Φωτεινή Βρύνα, ο τιμώμενος από τα Giuseppe Sciacca στην Ρόδο, Γιώργος Τσούκαλης με την σύζυγό του Μαργαρίτα Θεολόγου, ο Υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων Αντώνης Γιαννικουρής, η Υπ. του μεταφραστικού τμήματος Θεοδώρα Δαρβίρη, ο Υπεύθυνος Γραφείο Τύπου της Ελλάδας Αντώνης – Μάριος Παπαγιώτης, η επικεφαλής της καλλιτεχνικής επιτροπής Δήμητρα Λαμπρέτσα, o Διευθυντής του ΑΣΕΔ Απόστολος Κατσαρός, ο Υποδιευθυντής Θοδωρής Γιατράς, και ο Υπ. Ακαδημιών ΑΣΕΔ, Θέμης Καρβουντζής, ο βραβευμένος νεαρός καλαθοσφαιρστής με το Βραβείο Κοινωνικής ευαισθησίας (2012) Γιώργος – Νεκτάριος Δελής, η Καθηγήτρια Τίνα Ζωγοπούλου, ο ταξίαρχος Χρήστος Δελήβεης, ο ποινικολόγος Γιώργος Ψαρρής, η δημοσιογράφος Αγγελική Τριάντη.

Το φόρεμα της Βίκυς Μπαφατάκη σχεδίασε και δημιούργησε αφιλοκερδώς η Βάσια Τζοτζοπούλου από το Passion Alley.

Ευχαριστούμε τον Ολυμπιακό και τον Υπεύθυνο του Γραφείου Τύπου, Χρήστο Μπαφέ για την υποδειγματική συνεργασία.

Γραφείο Τύπου Διεθνών Βραβείων Giuseppe Sciacca