«Αρκαδικό Πανόραμα»

Στην ανάπτυξη της Πρωτογενούς Παραγωγής ως βασικού πυλώνα στήριξης και ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας και στους κλάδους του Αγροτουρισμού και των Αγροτικών και Παραδοσιακών Προϊόντων ήταν βασισμένη η 8η περιφερειακή Έκθεση «Αρκαδικό Πανόραμα». Γράφει ο δημοσιογράφος Βαγγέλης Πάλλας.

Παράλληλα με την έκθεση «Αρκαδικό Πανόραμα» πραγματοποιήθηκε το 3ο arkadiko1Πανελλήνιο Συνέδριο Τουρισμού Υπαίθρου Αγροτουρισμού(ΣΕΑΓΕ) με θέματα Αγροτουρισμού- Τουρισμού Υπαίθρου, με συμμετοχή εκπροσώπων των περιφερειακών ενώσεων αγροτουρισμού. Η συμμετοχή ήταν πολυδιάστατη και δυναμική. Από μέρους της Eurogites παρευρέθηκαν ο HansEmbacher, αντ/δος Ευρ. Ομοσπονδίας Τουρισμού Υπαίθρου, ο Klaus Ehrlich, Γ. Γραμματέας Eurogites.

Το συνέδριο ξεκίνησε με την παρουσίαση του ΣΕΑΓΕ από τον κ. Πάνο Πούλο, Γραμματέα της ΣΕΑΓΕ και ακολούθησαν εισηγήσεις – παρουσιάσεις από τον κ. Νίκο Φραντσεσκάκη, Πρόεδρο ΣΕΑΓΕ, Κορίνα Μηλιαράκη, Αναπλ. Γ.Γραμματέα ΣΕΑΓΕ.

Όλοι οι ομιλητές με τις ομιλίες τους παρουσίασαν τόσο τα προβλήματα όσο και τις προοπτικές ανάπτυξης του αγροτουρισμού στην Ελλάδα με συνεργασίες, με φορείς στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου επισημάνθηκε η σπουδαιότητα των τοπικών παραδοσιακών προϊόντων στον αγροτουρισμό, η δημιουργία εμπορικής ονομασίας αγροτουριστικού προϊόντος και η προβολή, δικτύωση και προώθηση του τουρισμού υπαίθρου.

Στις παρουσιάσεις των ομιλητών από την Ευρώπη επισημάνθηκαν εμπειρίες από την Αυστρία, Λιθουανία, Αγγλία, Φιλανδία αναφορικά με την καλύτερη οργάνωση ομάδων εκδρομέων σε χώρες και καταλύματα αγροτουρισμού και συγκεκριμένα σε φάρμες με καλλιέργειες παραδοσιακών προϊόντων.

Οι σύνεδροι και οι δημοσιογράφοι (Ελλάδα – Ευρώπη) έτυχαν μιας καταπληκτικής φιλοξενίας από τους διοργανωτές με περιηγήσεις στην ορεινή Αρκαδία, σε Αγροτουριστικά καταλύματα και αρχαιολογικούς χώρους. Την πλήρη οργάνωση και φιλοξενία είχε αναλάβει το Επιμελητήριο Αρκαδίας με τον δραστήριο πρόεδρό του κ. Ιωάννη Μπουντρούκα και την καταπληκτική ομάδα του, με συμμετοχή του Δήμου Τρίπολης και της διοργανώτριας εταιρείας εκθέσεων Alfa Expo.

Ολοκληρώθηκε το 3ήμερο στην υπέροχη Αρκαδία. Αξίζει να αναφερθώ στα υπέροχα παραδοσιακά προϊόντα που προσφέρθηκαν στους συμμετέχοντες στο συνέδριο και στην υποδοχή των κατοίκων κατά τη διάρκεια των επισκέψεων της ομάδας.

Οι τομείς που παρουσιάστηκαν στην έκθεση «Αρκαδικό Πανόραμα» ήταν οι εξής:

  • Πρωτογενής τομέας – νέες καλλιέργειες
  • Τρόφιμα – Ποτά – παραδοσιακά προϊόντα
  • Τουρισμός – Αγροτουρισμός
  • Αυτοκίνητο
  • Διαφήμιση – Μ.Μ.Ε. – Πληροφορική
  • Οικιακός – Επαγγελματικός εξοπλισμός – Δόμηση
  • Ενέργεια – Τεχνολογία περιβάλλοντος – Εναλλακτικές μορφές ενέργειας.

Στο 2ημερο συνέδριο παρευρέθηκε και κάλυψε δημοσιογραφικά φιλοξενούμενος του Επιμελητηρίου Αρκαδίας, ο συνεργάτης μας κ. Πάλλας Βαγγέλης.