Photo 9259 N. FlorosΑναδρομική έκθεση του διεθνούς φήμης Έλληνα γλύπτη Νίκου Φλώρου στο Κρατικό Μουσείο «Tsaritsyno Museum and Reserve» στη Μόσχα. Φωτογραφία: Ηλίας Διαμαντάκος.

Τον Σεπτέμβριο του 2013, στη Μόσχα, η «Αίθουσα της Ταριδας» του Μεγάλου Παλατιού του Κρατικού Μουσείου «Tsaritsyno Museum and Reserve» ανοίγει πρώτη φορά τις πόρτες του σε Έλληνα καλλιτέχνη και υποδέχεται την ατομική έκθεση του διάσημου Έλληνα γλύπτη Νίκου Φλώρου.  Ο καλλιτέχνης θα παρουσιάσει τις διάσημες συλλογές γλυπτών του εμπνευσμένες από την  Μαρία Κάλλας και τη Grace Kelly.

Από τις 5 Σεπτεμβρίου 2013 έως τις 2 Μαρτίου 2014 οι Μοσκοβίτες και οι επισκέπτες της Μόσχας θα έχουν τη δυνατότητα να δουν τα διάσημα γλυπτά κοστούμια του Νίκου Φλώρου, ο οποίος έγινε γνωστός για τη μοναδική μέθοδο κατασκευής γλυπτών από ανακυκλώσιμα υλικά αλουμινίου και για την οποία πήρε δίπλωμα ευρεσιτεχνίας το 2003.

Πρόκειται για μια από τις σημαντικότερες εκθέσεις των τελευταίων ετών που διοργανώνονται σε ρωσικό κρατικό μουσείο από Έλληνα εν ζωή καλλιτέχνη.

Τα γλυπτά κοστούμια της Έκθεσης «Αφιέρωμα στη Μαρία Κάλλας και στη Grace Kelly»  του βραβευμένου Έλληνα καλλιτέχνη που δημιούργησε ένα νέο είδος στην παγκόσμια ιστορία της Τέχνης έχουν έντονα στοιχεία «pop art» αλλά και «σουρεαλισμού», καθώς ο Νίκος Φλώρος εντάσσει  ένα πρωτότυπο κράμα έκφρασης, το «Florosart». Τα γλυπτά έργα βασίζονται σε πρωτότυπα, αυθεντικά φορέματα, οπου για την σύνθεση τους χρησιμοποιούντα ασυνήθιστα, ανακυκλώσιμα υλικά, είναι χειροποίητης κατασκευής από σύνθεση ασυνήθιστων, ανακυκλώσιμων υλικών, τα οποία ο καλλιτέχνης μετασχηματίζει με ένα δικό του μοναδικό τρόπο σε ένα εντελώς καινούργιο υλικό, που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως «μεταλλική ίνα υφάσματος» που είναι το πρωτογενές μέρος των δημιουργημάτων του.

Τα έργα του Νίκου Φλώρου αποτελούν μοναδικά, αυθεντικά γλυπτά, τα οποία έχουν εκτεθεί επανειλημμένα στα μεγαλύτερα μουσεία του κόσμου, όπως στο Παλάτι του Μονακό ύστερα από πρόσκληση του Πριγκιπάτου και υπό την αιγίδα του Πρίγκιπα Αλβέρτου, στο National Museum of Women in the Arts, Washington D.C.,  στο Παλάτι του Hofburg στην Βιέννη, στο Whitney Museum of American Art,  στο Metropolitan Club της Νέας Υόρκης και σε πολλά άλλα. Τα γλυπτά του βρίσκονται σε Μουσεία και ιδιωτικές συλλογές σε όλο τον κόσμο. Αξίζει να σημειωθεί ότι το Ιταλικό κράτος επέλεξε έναν διεθνούς φήμης Έλληνα καλλιτέχνη, τον Νίκο Φλώρο για τον εορτασμό 250 χρονών λειτουργίας της όπερας της Μπολόνια και ύστερα από επίσημη πρόσκληση του,   τον  Ιούνιο του 2013 τα η σειρά με τα γλυπτά της Μαρίας Κάλλας εκτέθηκε στην ιστορική όπερα.

Μούσες του Νίκου  Φλώρου, οι βασίλισσες της ζωής, οι γυναίκες. Η γυναικεία υπόσταση και ύπαρξη εκθειάζεται μέσα από τη γλυπτική διάσταση του αντικειμένου, όπου καταγράφεται η απόδοση της  έκφρασης της ψυχής της γυναίκας και  η πνευματική της διάσταση και όχι  η υλική. Έτσι γίνεται  ένα <<κουκούλι>> που μπορεί να εκκολάψει την προσωπικότητά της. Η γυναίκα, για τον έλληνα καλλιτέχνη συμβολίζει «τη συνέχεια της ζωής!» Και όπως ο ίδιος συνηθίζει να δηλώνει, <<Είναι η μοναδική βασίλισσα, γιατί και η φύση είναι γυναίκα που κυριαρχεί σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής μας. Η γυναίκα γεννά τους ήρωες και όχι τους πολέμους!>>.
Ο Νίκος Φλώρος έχει βραβευτεί με το Πρώτο Βραβείο για το κοστούμι “Red Queen Elizabeth”(η απονομή έγινε από τον Harold Koda, έφορο του Metropolitan Museum of Art Costume), με το Πρώτο Βραβείο για το κοστούμι “Silver Elizabeth I”, από το French Heritage Society στο “Young Friends Heritage Society” και με το Χρυσό παράσημο «Τεχνών και Επιστημών» του Albert Schweitzer   Foundation της Βιέννης.

Τα έργα του έχουν λάβει παγκόσμια αναγνώριση και διακρίσεις καθώς έχουν καλυφθεί από διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία όπως το Fashion TV, Reuters, BBC, Sky News, ABC News, New York Times, La Republica, Vogue, W, Associated Press και πολλές άλλες ειδήσεις και τηλεοπτικά κανάλια σε όλο τον κόσμο. Το εκπαιδευτικό σύστημα της Βραζιλίας επέλεξε να συμπεριλάβει το καλλιτεχνικό έργο του Νίκου Φλώρου στην εκπαίδευση μέσω των σχολικών βιβλίων.

Ο καλλιτέχνης επέλεξε μια από τις παλαιότερες Ελληνικές εταιρίες, την ζυθοποιία Fix Hellas, για να δημιουργήσει ένα ξεχωριστό γλυπτό κοστούμι, την «Violetta» της Μαρίας Κάλλας. Τιμώντας έτσι με τον δικό του μοναδικό τρόπο τον εορτασμό τον 150 χρόνων της εταιρίας. Η οποία με την σειρά της τον τίμα υποστηρίζοντας την έκθεση του ως Χρυσός Χορηγός. Το έργο αυτό θα είναι το κεντρικό έκθεμα στην έκθεση της Μόσχας μιας και για πρώτη φορά θα παρουσιαστεί στα εγκαίνια της έκθεσης στις 5 Σεπτεμβρίου 2013 δίνοντας έντονο Ελληνικό χρώμα στη Ρωσική πρωτεύουσα.

Η έκθεση έχει τεθεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού της Ελλάδος, του Υπουργείου Τουρισμού της Ελλάδος, με την υποστήριξη της Πρεσβείας της Ελλάδος στη Μόσχα, καθώς και του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού της Μόσχας και του Ρωσικού κράτους.

Σε μια δύσκολη για την Ελλάδα περίοδο η τέχνη είναι υπεύθυνη να αποκαταστήσει την αλήθεια και την τιμή της ελληνικής ψυχής και να αναδείξει το μεγαλείο της ελληνικής κουλτούρας σε όλο τον κόσμο και η επιθυμία του Νίκου Φλώρου είναι η τέχνη του να αποτελεί τον πρεσβευτή του ελληνικού σύγχρονου πολιτισμού και του ελληνικού πνεύματος στο εξωτερικό.  «Η έκθεσή μου είναι μία γέφυρα μεταξύ των πολιτισμών της Ρωσίας και της Ελλάδας», λέει ο καλλιτέχνης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όλα τα τεράστια πανό και banner στην πόλη της Μόσχας και στο Μουσείο είναι γαλαζοπράσινα με φόντο την ελληνική σημαία και τον Έλληνα καλλιτέχνη.

Με την ολοκλήρωσή της η Έκθεση θα μεταφερθεί για ένα μήνα  στο Μουσείο της Ακαδημίας Καλών Τεχνών της Αγίας Πετρούπολης και θα ανοίξει για τους επισκέπτες στις 6 Μαρτίου 2014.

Curators της Έκθεσης:
Άντζελα Δικεούλια
Αριστοτέλης Καραντής
Φωτογράφος:
Ηλίας Διαμαντάκος

Ο Γλύπτης:

Ο Νίκος Φλώρος γεννήθηκε στην Τρίπολη Αρκαδίας. Σπούδασε στη Δραματική Σχολή Αθηνών. Παρακολούθησε ζωγραφική για ένα χρόνο στην Ecole des Beaux Arts στο Παρίσι, καθώς και κλασσικό πιάνο στο Εθνικό Ωδείο Αθηνών. Ζει και εργάζεται στη Νέα Υόρκη.