Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.
Τις καλύτερες εντυπώσεις στο πολυπληθές κοινό των επισκεπτών δημιούργησε η επιτυχημένη παρουσία της Περιφέρειας Κρήτης στην Διεθνή Τουριστική Έκθεση ΙΤΒ του Βερολίνου, στην οποία συμμετέχει και η χώρα μας. Οι εκδηλώσεις προβολής στο περίπτερο της Περιφέρειας Κρήτης στο Βερολίνο, που συγκέντρωσαν το ενδιαφέρον Γερμανών κυβερνητικών αξιωματούχων, κορυφαίων παραγόντων του τουρισμού αλλά και χιλιάδων Γερμανών πολιτών, σηματοδότησαν θετικά μηνύματα για την ενίσχυση του τουριστικού ρεύματος στην χώρα μας και ιδιαίτερα στη Μεγαλόνησο.
Μάλιστα σημειώθηκε το αδιαχώρητο στο Κρητικό γλέντι, που στήθηκε στο περίπτερο της Περιφέρειας από Κρητικούς του Βερολίνου, στο οποίο πήραν μέρος και χόρεψαν με ενθουσιασμό εκατοντάδες Γερμανοί. Παράλληλα προσφέρθηκαν παραδοσιακά κρητικά κεράσματα, λουκουμάδες, πίτες, κ.α. που έφτιαχναν και έψηναν επί τόπου Κρητικοί εστιάτορες του Βερολίνου, προβάλλοντας την Περιφέρεια Κρήτης παράλληλα με τον τουρισμό και την Κρητική γαστρονομία. Επίσης στο περίπτερο της Περιφέρειας Κρήτης έγιναν κληρώσεις για δωρεάν διακοπές στην Κρήτη, που είναι προσφορά ξενοδόχων της Κρήτης.

Η Περιφέρεια Κρήτης στο 4ο ΣΥΜΠΟΣΙΟ 2013 Κιέβου και Μόσχας

Στο μεταξύ η Περιφέρεια Κρήτης και τα αγροτικά της ποιοτικά πιστοποιημένα προϊόντα θα «πρωταγωνιστήσουν» στο πλαίσιο διοργάνωσης του «4th SYMPOSSIO 2013», που θα πραγματοποιηθεί στις 13 Μαρτίου στο Κίεβο, και στις 15 Μαρτίου στην Μόσχα. «Η Περιφέρεια Κρήτης δίνει μεγάλη σημασία στην εξωστρέφεια και με στοχευμένες δράσεις θα είναι παρούσα σε όλα τα μεγάλα διεθνή γεγονότα για την προώθηση του τουρισμού των Κρητικών πιστοποιημένων προϊόντων αλλά και της Κρητικής διατροφής», δήλωσε ο Περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης.
Σύμφωνα με την αρμόδια αντιπεριφερειάρχη Κρήτης κ. Θεανώ Βρέντζου, η οποία θα δώσει το παρόν σε Κίεβο και Μόσχα, πρόκειται για σπουδαίες εκδηλώσεις γαστρονομικού ενδιαφέροντος, όπου θα είναι προσκεκλημένοι δημοσιογράφοι ειδικευμένοι στην γαστρονομία, που εκπροσωπούν μεγάλα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης, εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης, αλλά και επιχειρηματίες από αλυσίδες τροφίμων και συγκεκριμένα εισαγωγείς και αντιπρόσωποι λιανικής πώλησης.

Διακεκριμένοι σεφ θα μαγειρέψουν Κρητικά εδέσματα, με βάση το αγνό μας ελαιόλαδο και τα άλλα ποιοτικά μας προϊόντα. Σύμφωνα με την κ. Βρέντζου, οι προσκεκλημένοι στις δυο εκδηλώσεις σε Κίεβο και Μόσχα θα έχουν την ευκαιρία να γευτούν την μοναδική Κρητική διατροφή και κουζίνα, την οποία και θα διαφημίσουν, έχοντας μοναδικό στόχο την συνέχεια των εξαγωγών της Κρήτης σε Ουκρανία και Μόσχα, καθώς επίσης να αποτελέσει η Κρήτη γαστρονομικό προορισμό.