Η πολιτική της κυβέρνησης για τον Απόδημο Ελληνισμό θα λαμβάνει υπόψη τις ανάγκες της νέας γενιάς αποδήμων, τον οργανωμένο Ελληνισμό αλλά και τα πρόσωπα που θέλουν να προσφέρουν, επισημαίνει στην DW ο Δημήτρης Δόλλης
Ένας έμπειρος πολιτικός της διασποράς, ο Δημήτρης Δόλλης, είναι ο νέος υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για θέματα Απόδημου Ελληνισμού. Ο κ. Δόλλης γεννήθηκε στην Καστοριά και μετανάστευσε σε ηλικία 15 ετών με την οικογένειά του στη Μελβούρνη της Αυστραλίας. Διετέλεσε βουλευτής και υπαρχηγός του Εργατικού Κόμματος στην Πολιτεία της Βικτώριας. Το 1999 επέστρεψε στην Ελλάδα και ανέλαβε τα καθήκοντα του ΓΓ Αποδήμου Ελληνισμού μέχρι το 2003. Ο Δημήτρης Δόλλης γνωρίζει από πρώτο χέρι το αντικείμενο του και όπως επισήμανε στην Deutsche Welle είναι διατεθειμένος να προχωρήσει σε ουσιαστικές τομές στο πεδίο της πολιτικής για τον Απόδημο Ελληνισμό, δίνοντας έμφαση στις νέες γενιές των Ελλήνων του εξωτερικού.
Μας ενδιαφέρει το τρίπτυχο: Γλώσσα-Πολιτισμός-Πίστη
«Πρέπει να κοιτάξουμε την πραγματικότητα που υπάρχει αυτή τη στιγμή. Έχουμε μια νέα γενιά που βιώνει την μονιμότητά της στη Γερμανία. Δεν μιλούμε πλέον για μετανάστες και δεν μιλούμε για την πρώτη γενιά, την οποία δεν ξεχνούμε ποτέ, καθώς έχει προσφέρει πολλά και την τιμούμε και θα συνεχίσουμε να την τιμούμε. Μιλούμε για μια νέα εποχή. Μας ενδιαφέρει η νέα γενιά. Μας ενδιαφέρει το τρίπτυχο: Γλώσσα-Πολιτισμός-Πίστη. Αυτό το τρίπτυχο θέλουμε να συγκεκριμενοποιήσουμε. Θα πρέπει να δούμε τι σημαίνει σήμερα η ταυτότητα του νέου Έλληνα- Ευρωπαίου πολίτη στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Απαιτείται για αυτό αλλαγή τρόπου σκέψης και αλλαγή πορείας. Για όλα αυτά θα συζητήσουμε. Υπάρχουν θετικά σχέδια, με τα οποία θέλουμε να αναβαθμίσουμε τον ρόλο του απόδημου Ελληνισμού και της Διασποράς», τονίζει ο υφυπουργός.
«Έχουν ρόλο οι κοινότητες, έχουν όμως ρόλο και καινούρια σχήματα»
Στο νέο πολιτικό σχέδιο για τον απόδημο Ελληνισμό προβλέπεται ρόλος για τα υπάρχοντα σχήματα οργάνωσης αλλά και χώρος για νέες μορφές συλλογικότητας, επισημαίνει ο Δημήτρης Δόλλης και διευκρινίζει: «Έχουν ρόλο οι κοινότητες έχουν ρόλο και οι ομοσπονδίες. Θα τιμήσουμε αυτόν τον ρόλο και θα τον στηρίξουμε, έχουν όμως ρόλο και καινούρια σχήματα. Γίνονται σκέψεις για κάποιο φόρουμ που θα μας δίνει τη δυνατότητα να παράγουμε υλικό που θα είναι χρήσιμο π.χ. για τον Έλληνα της Γερμανίας στη Γερμανία. Και η Ελλάδα θα μπορεί να ωφεληθεί από αυτό. Αλλά το ζήτημα είναι να διασφαλίσετε εσείς οι απόδημοι βασικό ρόλο στη χώρα που ζείτε και όπου μεγαλώνουν τα παιδιά σας».
«Εμείς δεν μιλούμε για έναν κρατικοδίαιτο Ελληνισμό»
Η Ελλάδα είναι σήμερα αντιμέτωπη με τη μεγαλύτερη οικονομική κρίση στην μεταπολεμική της ιστορία. Με τι πόρους θα χρηματοδοτηθεί η υλοποίηση των σχεδίων του υπουργείου, ρωτούμε τον υφυπουργό Εξωτερικών. «Όταν υπάρχει δυνατότητα έργου θα υπάρχει και προτεραιότητα στους πόρους. Ας δούμε τι ακριβώς θα κάνουμε και να είστε σίγουροι πως θα βρούμε με τι τρόπο αυτό θα χρηματοδοτηθεί. Εμείς δεν μιλούμε για έναν κρατικοδίαιτο Ελληνισμό. Μιλούμε για έναν Ελληνισμό που θα προσφέρει. Η Ελλάδα θα βρίσκεται στο πλευρό του Έλληνα της Ευρώπης και της Διασποράς», διευκρινίζει ο κ. Δόλλης.
«Οι περισσότεροι Έλληνες του εξωτερικού δεν είναι οργανωμένοι»
Η νέα πολιτική του υπουργείου δεν θα περιοριστεί στην αξιοποίηση του οργανωμένου ελληνισμού, υπογραμμίζει ο Δημήτρης Δόλλης, που δίνει ιδιαίτερη σημασία και σε πρόσωπα που μπορούν και θέλουν να προσφέρουν εκτός του πλαισίου της αυτοοργάνωσης των Ελλήνων. «Οι περισσότεροι Έλληνες του εξωτερικού δεν είναι οργανωμένοι», παρατηρεί ο υφυπουργός και προσθέτει: «Τιμούμε τον οργανωμένο Ελληνισμό, αλλά η πραγματικότητα λεει ότι οι περισσότεροι Έλληνες, κυρίως εκτός Ευρώπης, τους οποίους και θέλουμε να προσελκύσουμε, δεν είναι οργανωμένοι. Και αυτό γιατί το σχήμα το οποίο υπάρχει δεν τους προσελκύει. Θα τιμήσουμε και θα στηρίξουμε, λοιπόν, τις ομοσπονδίες και τις κοινότητες, αλλά ανοίγουμε έναν καινούριο δρόμο για εκείνους που μέχρι σήμερα δεν είχαν δυνατότητα έκφρασης…Για εκείνους που έχουν ενταχθεί αλλά έχουν δυνατότητες στις κοινωνίες τις οποίες ζουν. Πέραν λοιπόν των οργανωμένων θα προσέξουμε και στη Γερμανία και τα πρόσωπα. Αυτούς δεν θα τους αφήσουμε απ` έξω».
«Πρέπει να σταματήσουμε τα μεγάλα πανηγύρια»
Τέλος, ο νέος υφυπουργός Εξωτερικών αναφέρεται στην ανάγκη αναδιάρθρωσης του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού, του γνωμοδοτικού, συμβουλευτικού και διεκδικητικού οργάνου των αποδήμων που έχει συστήσει η Ελληνική Πολιτεία. Διατυπώνονται από διάφορες πλευρές εκτιμήσεις που θέλουν το κόστος λειτουργίας του ΣΑΕ να είναι δυσανάλογα μεγάλο σε σχέση με την αποδοτικότητα του.
«Το σχήμα όπως έχει λειτουργήσει μέχρι τώρα δεν μπορεί να προχωρήσει», λεει με περισσή σαφήνεια ο Δημήτρης Δόλλης και υπογραμμίζει: «Απαιτείται επανεξέταση και επανατοποθέτηση. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να σταματήσουμε τα μεγάλα πανηγύρια. Εάν πραγματοποιούσαμε τη μεγάλη συνέλευση του Απόδημου Ελληνισμού στο τέλος του χρόνου στη Θεσσαλονίκη, θα ξοδεύαμε πολλά χρήματα, και δεν βγάζαμε ουσία. Τα πεπραγμένα των δύο-τριών τελευταίων ετών δεν μας ενθαρρύνουν να προχωρήσουμε. Επομένως αυτό που έχω ανακοινώσει είναι ότι το μεγάλο γλέντι στη Θεσσαλονίκη δεν θα γίνει φέτος. Από εδώ και στο εξής θα δίνεται έμφαση στις περιφέρειες, όπου ζουν οι απόδημοι Έλληνες. Δεύτερον, δεν χρειάζεται αυτή τη στιγμή να γίνουν τα περιφερειακά συνέδρια, τα οποία κόστιζαν δυσανάλογα πολλά χρήματα. Θα ξεκινήσει ένας διάλογος για το σχήμα και τον τρόπο με τον οποίο θα υπάρξει το ΣΑΕ στο μέλλον. Θα γίνει μια συζήτηση για τον τρόπο που θα προσφέρει το ΣΑΕ στο μέλλον. Δεν μπορεί το ΣΑΕ, 15 χρόνια από την ίδρυση του, να είναι κρατικοδίαιτο και να εκφράζουν όλοι παράπονα για αυτό. Θέλουμε να κρατήσουμε τον Ελληνισμό ζωντανό, αλλά το ΣΑΕ θα έχει λόγο ύπαρξης όταν μπορέσει και προσελκύσει όλους αυτούς, για τους οποίους κάναμε προηγουμένως λόγο».
Συνέντευξη, ρεπορτάζ: Σταμάτης Ασημένιος
Πηγή: www.dw-world.de (10.10.2010)