Γερμανία. Βασικής σημασίας εταίρο της Ελλάδα χαρακτήρισε τους Απόδημους ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για θέματα Απόδημου Ελληνισμού, Δημήτρης Δόλλης, μιλώντας σε σύσκεψη με τα Διοικητικά Συμβούλια της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων (ΟΕΚ) Γερμανίας και των Κοινοτήτων-μελών της στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, την Κυριακή το απόγευμα στην Κολωνία.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΟΕΚ, ο κ. Δόλλης έκανε ειδική αναφορά στο ρόλο των Ομοσπονδιών και των Ελληνικών Κοινοτήτων-μέλη τους στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην προσπάθεια της κυβέρνησης για οικονομική εξυγίανση και ανόρθωση της χώρας, αλλά και στη γενικότερη προσπάθεια για αναμόρφωση και αναδιάταξη των δυνάμεών της στο εξωτερικό.

Μιλώντας στη σύσκεψη ο υφυπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Δόλλης, κάλεσε σε ανάληψη πρωτοβουλιών, ώστε να συμπεριληφθούν στις δυνάμεις στήριξης της Ελλάδας και εκείνοι οι απόδημοι που δεν είναι οργανωμένοι στις Κοινότητες.

«Πρέπει να βρούμε τρόπους να αντιμετωπίσουμε τις αντιφάσεις μας», τόνισε, μεταξύ άλλων, ο κ. Δ. Δόλλης. «Ελλάδα και Απόδημοι πρέπει να βρούμε πιο αποτελεσματικούς τρόπους στήριξης του ενός από τον άλλον, διαφορετικά θα υποφέρουν τα παιδιά μας».

Αναφερόμενος στη χρηματοπιστωτική και δημοσιονομική κρίση που αντιμετωπίζει σήμερα η χώρα μας και ολόκληρη η ΕΕ, είπε: «Είμαι αισιόδοξος. Η Ελλάδα έχει, εν τω μεταξύ, αποκτήσει την φήμη της χώρας που προσπαθεί. Τώρα, καλούμαστε όλοι μαζί να βοηθήσουμε, ώστε η Ελλάδα να αποκτήσει και την φήμη μιας χώρας που μπορεί».

Απαντώντας σε ερωτήσεις, σχετικά με τη «ψήφο των αποδήμων», ο αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό Υφυπουργός Εξωτερικών είπε αυτή ανήκει, εδώ και 11 χρόνια, στους προσωπικούς του πολιτικούς στόχους, και ελπίζει σύντομα να υλοποιηθεί.

Χαρακτηριστικά είπε: «Σε δώδεκα μήνες να με ξαναρωτήσετε».

Σχετικά με την παύση της λειτουργίας Ελληνικών Προξενείων στη Γερμανία, που όπως είπαν οι ομογενείς αναμένεται να δημιουργήσει δυσκολίες, ο κ. Δόλλης, σημείωσε ότι καταβάλλονται προσπάθειες, ώστε να ισοσταθμισθεί το γεγονός αυτό με εξορθολογισμό και απλοποίηση των διαδικασιών, με την βοήθεια της σύγχρονης τεχνολογίας και του διαδικτύου, ώστε να μην είναι απαραίτητη η αυτοπρόσωπη παρουσία στο Προξενείο για κάθε υπόθεση αποδήμου.

Την ικανοποίησή του από τα αποτελέσματα της σύσκεψης με τον υπουργό, εξέφρασε το Προεδρείο της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Γερμανίας.

«Οι απόδημοι της Γερμανίας όπως και ολόκληρη η Ελληνική Διασπορά, βρίσκεται στο πλευρό της αγωνιζόμενης Ελλάδας», τόνισε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της ΟΕΚ Γερμανίας, Κώστας Δημητρίου. Και συνέχισε: «Το καινούριο για μας από όσα είπε ο κ. Δόλλης, είναι ότι, ως φαίνεται, η ελληνική κυβέρνηση συνειδητοποίησε τις δυνατότητες που έχουν και τον ρόλο που μπορούν να διαδραματίζουν οι οργανωμένοι απόδημοι, όταν λειτουργούν στις χώρες που ζουν ως «πρέσβεις» της Ελλάδας, όταν λειτουργούν ως οργανωμένο ελληνικό λόμπι».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ