ΒΕΡΟΛΙΝΟ/ΚΟΛΩΝΙΑ, Οκτώβριος 2010. Η έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού σε τεχνικούς εμπειρογνώμονες και μηχανικούς στη Γερμανία θα επιδεινωθεί δραματικά τα προσεχή έτη σύμφωνα με εκτίμηση των επιστημόνων. Το Ινστιτούτο για τη Μελέτη της Εργασίας (IΖΑ) στην Βόννη μιλά ακόμη και για έλλειψη 200.000 μηχανικών το 2017. Επί του παρόντος υπάρχουν στοιχεία από τις επαγγελματικές ενώσεις για 40.000 έως 50.000 κενές θέσεις στην γερμανική αγορά εργασίας. Από την άλλη μεριά και σύμφωνα με την καθ. Μαρία Böhmer, Εντεταλμένη της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης για την ενσωμάτωση των μεταναστών, στην Γερμανία ζούν πάνω από 500.000 αλλοδαποί, που είναι κάτοχοι επαγγελματικών πτυχίων και τα οποία θα πληρούσαν τις προϋποθέσεις επίσημης αναγνώρισης. Στο ίδιο μύκος κύματος και η ομοσπονδιακή υπουργός παιδείας Αννέττε Σαβάν (CDU) που είναι υπέρ της διευκόλυνσης εισαγωγής των αλλοδαπών στην αγορά εργασίας της Γερμανίας.
Στο θέμα αυτό ήταν αφιερωμένη συνάντηση της Εντεταλμένης κυρίας Μαρία Böhmer με εκπροσώπους μεταναστευτικών οργανώσεων αρχές της εβδομάδας στην καγκελαρία στο Βερολίνο. Ο Γερμανο-Ελληνικός Επιχειρηματικός Σύνδεσμος (DHW) εκπροσωπήθηκε από τον Γενικό Γραμματέα Δημήτρη Κούρο. Σε δήλωσή του στον τύπο μετά τη συνάντηση ο κ. Κούρος τόνισε: «Χαιρετίζουμε την πρωτοβουλία της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης να διευκολύνει και σε υπηκόους από χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης να ασκήσουν το επάγγελμα που έχουν μάθει. Μερικοί από τους συμπολίτες μας αυτούς θα έχουν έτσι την ευκαιρία να ιδρύσουν εταιρείες και να γίνουν ελεύθεροι επαγγελματίες δημιουργώντας αργότερα με την σειρά τους θέσεις απασχόλησης και επαγγελματικής κατάρτισης. Αυτό είναι ένα πολύτιμο δυναμικό που δεν πρέπει να μείνει ανεκμετάλλευτο.”
H καθηγήτρια κυρία Böhmer δεσμεύθηκε να καταθέσει το σχέδιο νόμου για την αναγνώριση των πτυχίων προς ψήφιση στο γερμανικό κοινοβούλιο το αργότερο μέχρι τον Δεκέμβριο.