Δημ. Σιούφας: Ακατανόητη απόφαση

O πρώην Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Σιούφας, με αφορμή την καταγγελία από το Βουλγαρικό Κοινοβούλιο της διακρατικής συμφωνίας  Ελλάδας, Βουλγαρίας και Ρωσίας η οποία αφορούσε την κατασκευή του αγωγού πετρελαίου από το Μπουργκάς της Βουλγαρίας στην Αλεξανδρούπολη, για τη μεταφορά πετρελαίου από την Ρωσία στις αγορές της Δύσεως,  έκανε την παρακάτω δήλωση:

«Η πρωτοβουλία της τελευταίας Βουλγαρικής κυβέρνησης και η ψήφιση από το Κοινοβούλιο της Βουλγαρίας της καταγγελίας της διακρατικής συμφωνίας Ελλάδας, Βουλγαρίας και Ρωσίας, που υπογράφτηκε στην Αθήνα στις 15 Μαρτίου του 2007 αποτελεί ένα μεγάλο ιστορικό λάθος. Την συμφωνία αυτή υπέγραψα εκ μέρους της Ελληνικής Κυβέρνησης ως Υπουργός Ανάπτυξης.

Συμφωνία, η οποία χαιρετίστηκε ενθέρμως τόσο από την Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και από τις Η.Π.Α

Πρόκειται για μια ακατανόητη απόφαση που στερεί από τις δύο χώρες, τη Βουλγαρία και την Ελλάδα τη δυνατότητα να ενταχθούν στον παγκόσμιο πετρελαϊκό χάρτη.

Στην περίοδο 2010-2011 με δημόσιες δηλώσεις και κοινοβουλευτικές πρωτοβουλίες μου, είχα επισημάνει στην τότε κυβέρνηση τις παλινωδίες της Βουλγαρικής κυβέρνησης και είχα ζητήσει πρωτοβουλίες για την υλοποίηση της συμφωνίας.

Δυστυχώς κάτι τέτοιο δεν έγινε ποτέ, τουλάχιστον στο υψηλό επίπεδο όπως θα έπρεπε».