«Εισηγούμαι, κατ’ εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 41 παρ. 2 και 3 του Συντάγματος να προταθεί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας η διάλυση της Βουλής και η προκήρυξη εκλογών την 6η Μαΐου 2012. Επίσης, εισηγούμαι να προταθεί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας η σύγκληση της νέας Βουλής την 17η Μαΐου 2012, ημέρα Πέμπτη και ώρα 11.00».

Με αυτό τον τρόπο ο Πρωθυπουργός κ. Λουκάς Παπαδήμος, ανακοίνωσε την ημερομηνία διεξαγωγής των βουλευτικών εκλογών στο Υπουργικό Συμβούλιο. Η εισηγητική τοποθέτηση του κ. Παπαδήμου περιλαμβάνει εκτενή αναφορά και στο έργο που έχει επιτελέσει η σημερινή κυβέρνηση. Πιο αναλυτικά ο Πρωθυπουργός ανέφερε τα παρακάτω σύμφωνα με τα βασικά σημεία της εισηγητικής του έκθεσης:

“Η κυβέρνηση αυτή ορκίστηκε στις 11 Νοεμβρίου 2011, σε μια περίοδο που η χώρα μας βρισκόταν ένα βήμα πριν από την πτώχευση και την οικονομική κατάρρευση. Η θέση της στη ζώνη του ευρώ τελούσε υπό αίρεση. Αναλάβαμε να φέρουμε σε πέρας ένα συγκεκριμένο και δύσκολο έργο σε περιορισμένο χρονικό διάστημα. Μπορούμε να συμπεράνουμε σήμερα, που κλείνουν ακριβώς πέντε μήνες από την ορκωμοσία μας, ότι οι κύριοι στόχοι αυτής της κυβέρνησης επιτεύχθηκαν.

Καταρτίστηκε, ύστερα από σκληρές και επίπονες διαπραγματεύσεις με την τρόικα, το νέο οικονομικό πρόγραμμα της Ελλάδας για την τριετία 2012-2014, το οποίο ψηφίστηκε με μεγάλη πλειοψηφία από τη Βουλή. Εγκρίθηκε το δεύτερο χρηματοδοτικό πακέτο στήριξης της Ελλάδας, ύψους 130 δισ. ευρώ, που καλύπτει τις δανειακές ανάγκες της χώρας ως το 2015. Επιτεύχθηκε συμφωνία με τους ιδιώτες κατόχους ελληνικών κρατικών ομολόγων για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους και ολοκληρώθηκε η ανταλλαγή σχεδόν του συνόλου των ομολόγων, με την οποία μειώθηκε δραστικά το χρέος που βαρύνει τον ελληνικό λαό κατά περίπου 100 δισ. ευρώ. Με αυτόν τον τρόπο αποφύγαμε τον άμεσο κίνδυνο χρεοκοπίας και διαμορφώσαμε τις καλύτερες δυνατές συνθήκες για τη συνέχιση της προσπάθειας με έναν διττό στόχο:

 • την εξυγίανση του κράτους και τη διασφάλιση δημοσιονομικής σταθερότητας,
 • την αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητα της οικονομίας.

Στο χρονικό αυτό διάστημα η κυβέρνηση έκανε έργο σε πολλούς τομείς. Προωθήθηκαν πολιτικές για να αντιμετωπιστούν μεγάλα προβλήματα που εμποδίζουν την ανάπτυξη της οικονομίας. Θα αναφέρω μερικά παραδείγματα:

Αναλήφθηκαν πρωτοβουλίες σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την αναδιάρθρωση και την καλύτερη απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ ώστε να αξιοποιηθούν πιο γρήγορα και αποτελεσματικά κεφάλαια πολύτιμα για τη χρηματοδότηση μεγάλων έργων, την ενίσχυση μικρομεσαίων επιχειρήσεων και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, ιδίως για τους νέους. Τα αποτελέσματα αυτών των πρωτοβουλιών θα γίνουν ορατά τους επόμενους μήνες. Εκπονήθηκε και υλοποιείται ευρύ πρόγραμμα μεταρρύθμισης του κράτους και της Δημόσιας Διοίκησης Δρομολογήθηκε η προκήρυξη διαγωνισμών για τη διεξαγωγή ερευνών για την ανεύρεση κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου. Ξεκίνησαν οι διαδικασίες για την αναζωογόνηση του κέντρου της Αθήνας, τη διασφάλιση της τάξης και την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης. Ψηφίστηκαν σημαντικοί νόμοι για την ταχύτερη απονομή της δικαιοσύνης, την καταπολέμηση της διαφθοράς στο Δημόσιο, την προώθηση μεγάλων επενδυτικών προγραμμάτων και τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος. Όμως ο απολογισμός αυτής της κυβέρνησης δεν περιλαμβάνει μόνο τις νομοθετικές πρωτοβουλίες ή μεταρρυθμίσεις που προωθήθηκαν. Αφήνει και μια σημαντική πολιτική κληρονομιά: Το Υπουργικό Συμβούλιο απαρτίζεται από υπουργούς που ανήκουν σε διαφορετικά κόμματα. Και αυτούς τους πέντε μήνες φάνηκε ότι μπορούμε να συνεργαζόμαστε, να συνθέτουμε απόψεις, όπου χρειάζεται να βάζουμε στην άκρη τις διαφορές μας και να παίρνουμε αποφάσεις για το καλό της χώρας. Βεβαίως τα λειτουργικά προβλήματα και οι αρρυθμίες δεν έλειψαν –ιδίως τους δύο πρώτους μήνες, σε κάποιες περιπτώσεις– όμως ας κρατήσουμε τα θετικά από αυτή την κοινή πορεία. Πιστεύω ότι το συνολικό αποτέλεσμα ήταν ιδιαίτερα θετικό. Για να ολοκληρωθεί, όμως, και να εμπεδωθεί η προσπάθεια ανασυγκρότησης της οικονομίας, απαιτείται να ληφθούν άμεσα σημαντικές αποφάσεις. Τον Ιούνιο 2012 πρέπει να προετοιμαστεί και να υποβληθεί στη Βουλή προς ψήφιση το νέο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής της χώρας για την περίοδο 2013-16. Επιπλέον, πρέπει να εφαρμοστεί το νέο οικονομικό πρόγραμμα και να υλοποιηθούν οι απαραίτητες για τη δημοσιονομική εξυγίανση και την αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις οι οποίες αποτελούν αναγκαίες προϋποθέσεις για τη βιώσιμη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και την παραμονή της χώρας στη ζώνη του ευρώ. Οι παραπάνω προκλήσεις συνιστούν εθνικό θέμα εξαιρετικής σημασίας, το χειρισμό του οποίου πρέπει να αναλάβει νέα κυβέρνηση με νωπή λαϊκή εντολή».

Προεκλογική περίοδος

Μιλώντας για την προεκλογική περίοδο, τόνισε τα παρακάτω:

«Σήμερα ξεκινάει επισήμως η προεκλογική περίοδος. Οι περισσότεροι από εσάς θα είστε υποψήφιοι στις εκλογές. Ως εκ τούτου θα έχετε να εκπληρώσετε δυο δύσκολους στόχους: Να ανταποκριθείτε στα καθήκοντά σας ως μέλη της κυβέρνησης και παράλληλα να μεριμνήσετε την εκλογική σας εκστρατεία ως υποψήφιοι βουλευτές. Η ταυτόχρονη υλοποίηση των δύο στόχων είναι δύσκολη, το κατανοώ. Ο δεύτερος στόχος όμως δεν πρέπει να επιτευχθεί σε βάρος του πρώτου. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι δεν επιτρέπεται να χάσουμε ούτε μία μέρα. Η διάλυση της Βουλής δεν σημαίνει και διάλυση της κυβέρνησης. Αυτή η προεκλογική περίοδος δεν είναι σαν τις προηγούμενες. Πολλά θέματα δεν μπορούν να περιμένουν την αντιμετώπισή τους μετά τις εκλογές. Στο διάστημα που μεσολαβεί ως τις 6 Μαΐου απαιτείται η λήψη σημαντικών αποφάσεων και η προώθηση πολιτικών που έχει ήδη εγκρίνει η Βουλή. Πρέπει επίσης, μεταξύ άλλων, να διαμορφωθούν οι όροι για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, που αποτελεί ουσιαστική προϋπόθεση για την ενίσχυση της ρευστότητας της οικονομίας.

Οφείλουμε, ως κυβέρνηση, όταν παραδώσουμε τη σκυτάλη στην κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές να της παραδώσουμε ταυτόχρονα και επεξεργασμένες προτάσεις, ώστε να μπορεί να κάνει με πληρέστερο τρόπο τις δικές της επιλογές. Πρέπει να της παραδώσουμε ένα κράτος σε λειτουργία».

Μήνυμα του Πρωθυπουργού

Στο μηνυμά του ο Πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος για τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη εκλογών αναφέρει τα παρακάτω:

Ελληνίδες, Έλληνες,

Σήμερα επισκέφθηκα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και ζήτησα τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη εκλογών την 6η Μαΐου. Η παρούσα κυβέρνηση ολοκλήρωσε το κύριο έργο που της είχε ανατεθεί. Μια νέα κυβέρνηση, με νωπή λαϊκή εντολή, θα κληθεί να συνεχίσει την προσπάθεια για την ανασυγκρότηση της οικονομίας.

Στις 10 Νοεμβρίου, σε μια εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία για το μέλλον της χώρας, έλαβα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης ύστερα από πρόταση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Παπανδρέου, του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά και του προέδρου του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού Γιώργου Καρατζαφέρη.

Η κυβέρνηση αυτή είχε συγκεκριμένο και δύσκολο έργο να επιτελέσει σε περιορισμένο χρονικό διάστημα. Το έργο αυτό το φέραμε σε πέρας με επιτυχία:

 • Καταρτίστηκε, ύστερα από σκληρές και επίπονες διαπραγματεύσεις με την τρόικα, το νέο οικονομικό πρόγραμμα της Ελλάδας για την τριετία 2012-2014, το οποίο ψηφίστηκε με μεγάλη πλειοψηφία από τη Βουλή.
 • Εγκρίθηκε το δεύτερο χρηματοδοτικό πακέτο στήριξης της Ελλάδας, ύψους 130 δισ. ευρώ, που καλύπτει τις δανειακές ανάγκες της χώρας ως το 2015.
 • Επιτεύχθηκε συμφωνία για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, με την οποία μειώθηκαν δραστικά οι δανειακές υποχρεώσεις που βαρύνουν τον ελληνικό λαό κατά περίπου 100 δισ. ευρώ.

Με αυτόν τον τρόπο αποφύγαμε τον άμεσο κίνδυνο χρεοκοπίας και διαμορφώσαμε τις καλύτερες δυνατές συνθήκες για τη συνέχιση της αναγκαίας προσπάθειας με διττό σκοπό:

 • Πρώτον, την εξυγίανση του κράτους και τη διασφάλιση δημοσιονομικής σταθερότητας, και
 • Δεύτερον, την αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας.

Η επίτευξη αυτών των σκοπών αποτελεί προϋπόθεση για βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη και κοινωνική ευημερία.

Στο χρονικό αυτό διάστημα προωθήθηκαν επίσης πολιτικές που θα στηρίξουν την ανάπτυξη της οικονομίας, μεταξύ άλλων:

 • Αναλήφθηκαν πρωτοβουλίες, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για την αναδιάρθρωση και την καλύτερη απορρόφηση κονδυλίων του ΕΣΠΑ, ώστε να χρηματοδοτηθούν μεγάλα έργα, να ενισχυθούν μικρομεσαίες επιχειρήσεις και να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας, ιδίως για τους νέους.
 • Εκπονήθηκε και υλοποιείται ευρύ πρόγραμμα μεταρρύθμισης του Κράτους και της Δημόσιας Διοίκησης.
 • Δρομολογήθηκε η προκήρυξη διαγωνισμών για την διεξαγωγή ερευνών για την ανεύρεση κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου.
 • Ξεκίνησαν διαδικασίες για την αναζωογόνηση του κέντρου της Αθήνας, τη διασφάλιση της τάξης και την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης.
 • Ψηφίστηκαν σημαντικοί νόμοι για την ταχύτερη απονομή της δικαιοσύνης, την καταπολέμηση της διαφθοράς στο Δημόσιο, την περιστολή της σπατάλης στους τομείς της πρόνοιας και του φαρμάκου, την προώθηση μεγάλων επενδυτικών προγραμμάτων και τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.

Δεν είναι ώρα για αναλυτικό απολογισμό του έργου της κυβέρνησης. Αυτός άλλωστε γίνεται καλύτερα από τους πολίτες. Όμως θεωρώ ότι επιβάλλεται μια επισήμανση: οι τελευταίοι πέντε μήνες έδειξαν ότι, αντιμέτωποι με μεγάλα προβλήματα και εξαιρετικούς κινδύνους, μπορούμε τελικά να συνεργαζόμαστε, μπορούμε να ξεπερνάμε τις διαφορές μας και χρόνιες παθογένειες της πολιτικής μας ζωής, μπορούμε να παίρνουμε δύσκολες αποφάσεις για να διασφαλίσουμε ένα καλύτερο μέλλον. Δημιουργήσαμε μια γέφυρα ελπίδας και ευκαιριών.

Σε λιγότερο από ένα μήνα οι έλληνες πολίτες καλούνται στις κάλπες προκειμένου να αποφασίσουν ποιό δρόμο θα ακολουθήσει η χώρα. Η Ελλάδα βρίσκεται στο μέσον μιας δύσκολης διαδρομής. Το οικονομικό και κοινωνικό κόστος είναι βαρύ. Η κόπωση, η δυσαρέσκεια, σε ορισμένες περιπτώσεις και η αγανάκτηση, είναι κατανοητές και ενίοτε δικαιολογημένες, ιδίως όταν τα βάρη δεν κατανέμονται δίκαια. Ένας μεγάλος αριθμός πολιτών έχει πιεστεί έντονα και αντιδρά στις πολιτικές που εφαρμόζονται. Θέλω να πω σ’ αυτούς του συμπολίτες μας ότι ανώδυνα κανένας δεν μπορεί να βγάλει τη χώρα από την κρίση. Ότι αν θέλουμε να ξεφύγουμε από την κατάσταση που βρισκόμαστε πρέπει να παλέψουμε με τις δυνάμεις μας και να μειώσουμε τις εξωτερικές εξαρτήσεις μας. Πολλές από τις συνθήκες που δημιουργήσαμε στο παρελθόν στηρίζονταν στον υπερδανεισμό, ήταν συνθήκες επίπλαστης ευημερίας, δεν ήταν βιώσιμες, ήταν άδικες, ήταν διαβρωτικές για την πορεία μας και πρέπει να αλλάξουν.

Αυτό απαιτεί σκληρή, συστηματική και πειθαρχημένη προσπάθεια, με όραμα και συνέπεια ώστε να μην καταστρέφουμε τον επόμενο χρόνο ό,τι πετύχαμε τον προηγούμενο. Οι θυσίες που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια δεν πρέπει να πάνε χαμένες.

Είμαι σίγουρος ότι ως κοινωνία θα επενδύσουμε στη δημιουργία και όχι στην αποδόμηση. Αυτό σημαίνει να επιλέξουμε το δρόμο που διασφαλίζει τη θέση της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ευρώ. Το δρόμο της δημοσιονομικής εξυγίανσης και των διαρθρωτικών αλλαγών που θα οδηγήσει σε μια σύγχρονη ανταγωνιστική οικονομία, σε βιώσιμη αύξηση των εισοδημάτων και σε μείωση της ανεργίας.

Από τις επιλογές που θα κάνουμε δεν θα κριθεί μόνο ποια κυβέρνηση θα σχηματιστεί την επομένη των εκλογών. Θα κριθεί η πορεία της Ελλάδας τις επόμενες δεκαετίες. Οι αποφάσεις μας δεν πρέπει να είναι στραμμένες στο χθες αλλά στο αύριο. Στην οικοδόμηση ενός καλύτερου μέλλοντος για όλους.

Από σήμερα ξεκινάει η προεκλογική περίοδος. Σε μια εποχή υψηλής φόρτισης και μεγάλων κοινωνικών προβλημάτων χρειάζεται όλοι να δείξουμε ευθύνη και αυτοσυγκράτηση. Ο προεκλογικός αγώνας επιβάλλεται να διεξαχθεί σε πνεύμα δημοκρατικού διαλόγου κι εντός του πλαισίου που έχουμε θεσπίσει ως οργανωμένη κοινωνία. Πρέπει να διατυπωθούν ελεύθερα όλες οι απόψεις και οι πολίτες να κάνουν τις επιλογές τους έχοντας πλήρη επίγνωση της πραγματικότητας.

Προεκλογική περίοδος δεν σημαίνει ότι το έργο της κυβέρνησης σταματάει σήμερα. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να χάσουμε χρόνο. Τα προβλήματα δεν περιμένουν. Η κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές της 6ης Μαΐου έχει δύσκολο έργο μπροστά της. Κι εμείς πρέπει να εργαστούμε ώστε η νέα κυβέρνηση να παραλάβει κράτος σε πλήρη λειτουργία και να παραδώσουμε επεξεργασμένες εναλλακτικές επιλογές ώστε να πάρει με πληρέστερο τρόπο τις αποφάσεις της. Αυτό θα κάνουμε.

Εύχομαι σε όλες και όλους Καλό Πάσχα.

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ