Ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας
Σχετικά με δήλωση του Βασίλη Πριμικήρη, μέλους της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ και υπεύθυνου του Τμήματος του ΣΥΝ για θέματα Ελληνισμού της Διασποράς.
Το Υπουργείο Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων ανέλαβε, παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, σημαντικές πρωτοβουλίες για την αναβάθμιση της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης στον Ελληνισμό της Διασποράς.
Οι βασικοί στόχοι που είχαν τεθεί από το Υπουργείο Παιδείας, ιδιαίτερα στη Γερμανία όπου διατηρούμε τον μεγαλύτερο αριθμό σχολείων και μαθητικού δυναμικού, ήταν: α) Η ένταξη της ελληνικής γλώσσας σε όσο το δυνατόν περισσότερα γερμανικά σχολεία ως μάθημα επιλογής και β) τα ελληνικά σχολεία να συγκλίνουν τελικά προς το γερμανικό εκπαιδευτικό σύστημα. Με αυτό τον τρόπο ανοίγει ο δρόμος για την αναγνώριση των σπουδών στα ελληνικά σχολεία, γεγονός που θα δώσει στους μαθητές τη δυνατότητα πρόσβασης και στα γερμανικά ΑΕΙ και ΤΕΙ.
Ο νέος νόμος για την ελληνόγλωσση εκπαίδευση στο εξωτερικό στηρίζει τη σοβαρή αντιμετώπιση της εκπαίδευσης, όχι πια μέσα από πλήρη αμιγή ελληνικά σχολεία που γίνονται γκέτο και αποξενώνουν τα παιδιά από το κοινωνικό περιβάλλον που ζουν, αλλά μέσα από δίγλωσσα σχολεία που εντάσσουν τους ελληνικής καταγωγής μαθητές στις τοπικές κοινωνίες που ζουν και μεγαλώνουν.
Είναι γεγονός ότι κάποια Λύκεια στη Γερμανία συνενώνονται είτε σταματούν να δέχονται μαθητές στην Α’ Λυκείου, αλλά θα πρέπει να σημειωθεί ότι κάποια από αυτά λειτουργούν χωρίς να προϋπάρχει στην ίδια πόλη Δημοτικό και Γυμνάσιο και αποτελούν απλώς προθάλαμο εισαγωγής με προνομιακούς όρους στην ελληνική Ανώτατη Εκπαίδευση.
Η συμφωνία του Υπουργείου Παιδείας με την γερμανική πλευρά, προβλέπει αναβάθμιση των σχολείων της Γερμανίας σε σχολεία δίγλωσσα με δυο κατευθύνσεις ( Real – Abitur) που θα ενισχύουν την ελληνική παιδεία και παράλληλα θα δίνουν τη δυνατότητα στους Έλληνες μαθητές και μαθήτριες να συνεχίσουν τις σπουδές τους στο γερμανικό σύστημα. Σχολεία που δεν θα ενταχθούν στο σχεδιασμό αυτό σταδιακά θα κλείνουν, αρχής γενομένης από το 2012 που δεν θα μπορούν να κάνουν εγγραφές νέων μαθητών.
Τα Τμήματα Ελληνικής Γλώσσας (ΤΕΓ) εξυπηρέτησαν για πολλά χρόνια την ελληνόγλωσση εκπαίδευση, όμως το αποτέλεσμα δεν ήταν αυτό που θα έπρεπε προς όφελος των μαθητών, αφού ουσιαστικά δεν προσέφεραν καμιά πιστοποίηση γλωσσικής επάρκειας των μαθητών.
Στόχος του Υπουργείου είναι να ενταχθεί η ελληνική γλώσσα στα σχολεία των χωρών υποδοχής ως γλώσσα επιλογής , αλλά θα διατηρηθούν κεντρικά ΤΕΓ σε διάφορες πόλεις, τα οποία είτε θα λειτουργούν όπως σήμερα, είτε θα μετατραπούν σε Κέντρα ΛΟΓΟΣ στα οποία θα έχουν πρόσβαση όχι μόνο οι ελληνικής καταγωγής μαθητές, αλλά και όσοι θέλουν να μετάσχουν της ελληνικής παιδείας.
Σχετικά με το εκπαιδευτικό προσωπικό – δεν τίθεται θέμα επάρκειας για την εύρυθμη λειτουργία των σχολείων, αφού όλες οι θέσεις θα καλυφθούν με μετακινήσεις προσωπικού από συμπτύξεις ΤΕΓ.
19.08.2011
→ Την Ανακοίνωση μπορείτε να τη διαβάστετε και στο πρωτότυπο.