Ρεπορτάζ του «Νέου Πυρσού»
Τους Απόδημους τους εγκωμίασε ως «Διπλά Έλληνες» ο Πρωθυπουργός και αναφερόμενος στους απόδημους Κρήτες εξήρε τις προσπάθειές τους να διατηρούν επαφή με την Γενέτειρά τους και την πατρίδα των γονέων τους και συμπλήρωσε ότι:
«Είναι σημαντική η παρουσία σας εδώ γιά ’μας γιατί είναι ψήφος εμπιστοσύνης προς τη χώρα μας κι’ ένα μήνυμα δύναμης του Ελληνισμού γιά την άδικη και σκόπιμα κακή εικόνα που κάποιοι δείχνουν γιά την Ελλάδα».
Οι οργανωτές του Συνεδρίου το ονόμασαν: «Συνέδριο Όπου Γης Κρητών» και όπως εδήλωσαν στα ΜΜΕ ήτο : «Ένα προσκήνημα των απανταχού Κρητών στη γενέθλια Γη τους, αλλά και ένα βήμα συζήτησης των θεμάτων που απασχολούν τους Κρήτες της Διασποράς και την θεώρηση των προβλημάτων της Μεγαλονήσου και μεθόδευση των τρόπων αλληλοβοηθείας της».
Όπως αποδείχθηκε με αυτό το Παγκόσμιο Συνέδριο και το έχομε επαναλάβει και άλλες φορές, έξω από την Κρήτη υπάρχει μιά άλλη Κρήτη, που την αποτελούν οι απόδημοι Κρήτες που σκέπτονται, πονούν, αγαπούν το νησί και καταβάλλουν πολλές προσπάθειες αλληλογνωριμίας και ενίσχυσης των δεσμών με την Μεγαλόνησο.
Αυτό πιστεύει και ο Πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ηρακλείου Δημήτρης Αγαπάκης, ο οποίος φρόντισε εγκαίρως γιά να βοηθήσει στην οργάνωση και στην όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ενημέρωση των χιλιάδων Κρητών της Διασποράς και τη συμμετοχή των ιθυνόντων τους και των μελών τους σε αυτό το Παγκόσμιο Συνέδριο, δημιούργησε στο διαδίκτυο την ειδική ιστοσελίδα υπό μορφή ηλεκτρονικού καταλόγου: www.cretanscongress.gr.
Στην φόρμα εγγραφής της ιστοσελίδας κάλεσε να εγγραφούν όλοι οι όπου Γης Κρήτες και οι Σύλλογοί τους και μέσω της ιστοσελίδας αυτής να δηλώσουν, όσοι θέλουν συμμετοχή στο Συνέδριο κι’ αυτός ο κατάλογος βοήθησε σίγουρα στην μεγάλη επιτυχία συμμετοχής και οργάνωσης του Συνεδρίου.
Επίσης βοήθησε κι’ η παρουσία στο Συνέδριο του Πρωθυπουργού της Έλλάδος Γεωργίου Παπανδρέου, που είναι κι’ αυτός “ΑΠΟΔΗΜΟΣ”, όπως δηλώνει ο ίδιος σε κάθε ευκαιρία με ιδιαίτερη έμφαση.
Την Παρασκευή 30 Ιουλίου, 1η ημέρα του Συνεδρίου, 8.30-9.30π.μ. έγιναν οι εγγραφές των συμμετεχόντων στο Συνέδριο και στις 9.30-12.00 π.μ τους καλωσόρισε ο Πρόεδρος του Παγκόσμιου Συνεδρίου Γιώργος Αεράκης, ο Νομάρχης Λασιθίου Σήφ. Αναστασάκης, και ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου ΝίκοςΣκουλάς.
Στη συνέχεια άρχισε η 1η Συνεδρία του Συνεδρίου με Συντονιστή τον έγκριτο δημοσιογράφο και μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου, Ηπείρου και Νήσων κ. Δημήτρη Καριωτάκη με θέματα: «Υποδομές – Περιβάλλον – Νέες Τεχνολογίες» και διακεκριμένο ομιλητή τον Καθηγητή Δ. Νανόπουλο και εισηγητές τους κ.κ. Πέτρο Ινιωτάκη, Αντώνη Πιταριδάκη, Βασίλη Φωτεινόπουλο, Σταύρο Καμπέλη, Νίκο Πετράκη και Κώστα Στεφανίδη και στη συνέχεια έγινε συζήτηση, διάλειμμα με καφέ.
Στη συνέχεια ακολούθησε η 2η Συνεδρία με θέμα: «Πολιτισμός – Τουρισμός – Σύγχρονη Ζωή» με Συντονίστια την δημοσιογράφο της ΕΡΤ Φανή Καλαθάκη και διακεκριμένο ομιλητή τον π. Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης Καθηγ. Γιώργο Γραμματικάκη, νυν Πρόεδρο του Μουσείου Ν. Καζαντζάκη και εισηγητές: Την Κατερίνα Κόπακα – Καθηγήτρια Αρχαιολογίας Παν/μίου Κρήτης, Νίκο Ψιλάκη – συγγραφέα, δημοσιογράφο Σταύρο Μπένο – Πρόεδρο «Διαζώματος»: «Εθελοντισμός και κοινωνική συμμετοχή», Νίκος Αγγελόπουλος Πρόεδρος Συνδέσμου Τουριστικών Επιχειρήσεων Ελλάδος ΣΕΤΕ, Κώστας Ντούνας – Διευθυντής Ερευνών ΕΛΚΕΘΕ, Γιώργος Πρεβελάκης-Καθηγητής Πανεπιστημίου και στη συνέχεια ακολούθησε διάλλειμα και ελαφρό γεύμα έως τις 19.00 μ.μ. που αφίχθη ο Πρωθυπουργός κι’ άλλοι που τον συνόδευαν, έγινε ο Αγιασμός, μίλησε ο Πρωθυπουργός και έπλεξε το εγκώμιο στους Απόδημους Κρήτες και όλους τους απόδημους τονίζοντας ότι είναι «Διπλά Έλληνες» κι’ ότι το Συνέδριο αυτό, θα γίνει «η Γέφυρα με την Κρήτη!»
Στη συνέχεια εμίλησαν οι υπόλοιποι επίσημοι, όπως αναφέραμε πιό πάνω, ακολούθησε η απόδοση τιμής στον Μανώλη Ηλιάκη – π. Πρόεδρο Παγκρητικής Ένωσης Αμερικής – και Σταύρο Σημαντήρη κι’ ακολούθησε Επίσημο Δείπνο και καλλητεχνικό Κρητικό γλέντι!
Το Σάββατο 31 Ιουλίου έγινε η 3η Συνεδρία από τις 9.30 π.μ.-12.00 μ.μ. με θέμα: “Παραγωγικοί τομείς-Επιχειρηματικότητα και Εξωστρέφεια” με Συντονιστή τον Αναπληρωτή Αρχισυντάκτη της Εφημερίδας “Μεσόγειος“ Ηρακλείου Νίκο Αγγελάκη και Εισηγητές τους κ.κ. Αλκιβιάδη Καλαμπόκη – Πρόεδρο Συνδέσμου Εξαγωγέων Κρήτη -, Νίκο Μπουνάκη – Γεωπόνο – Πρόεδρο εταιρίας μάνατζμεντ – Βαγγέλη Καπετανάκη – καθηγητή Σχολής Γεωπονίας – πρόεδρος ΤΕΙ Κρήτης -, Αντώνης Παναγιωτόπουλος – πρόεδρος Ελλ. Ακαδημίας Γεύσης, Μιχάλης Καθαράκης – Επιμελητήριο Ηρακλείου -, Μαρία Καποτά – πρώτο βραβείο video επιχειρηματικότητας της Ε.Ε.
Η 4η Συνεδρία, έγινε στη συνέχεια , μετά από ένα διάλειμμα γιά καφέ, με θέμα: «Η Κρήτη γιά τους Απόδημους – Οι Απόδημοι γιά την Κρήτη» με Συντονιστή τον Ηρακλή Γαλανάκη, δημοσιογράφο και τον διακεκριμένο ομιλητή Ευρωβουλευτή Γιώργο Χατζημαρκάκη. Εισηγητές ήσαν οι: Γιάννης Επιτροπάκης – πρόεδρος Παγκρήτιας Ομοσπονδίας Ευρώπης Θεόδωρος Μανουσάκης – ΠρόεδροςΠαγκρήτιας Ένωσης Αμερικής, Γιάννης Νικολακάκης Πρόεδρος Κρητικής Ομοσπονδίας Αυστραλίας & Ν.Ζηλανδίας, Μανώλης Πατεράκης Πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Κρητικών Σωματείων, Αντώνης Τσουρδαλάκης: «Η ιστορία των Κρητών μεταναστών στην Ωκεανία», και ο Καθηγ. Βασίλης Φθενάκης: «Η Οικογένεια στις αρχές του 21ου αιώνα : Προοπτικές γιά μιά νέα πολιτική.»
Επίσης συμμετείχαν σ’ αυτό το Παγκόσμιο Συνέδριο εκπρόσωποι από τις Νεολαίες των Ομοσπονδιών, εκπρόσωποι Προσκόπων κι’ Οδηγών, εκπρόσωποι από τις Νεολαίες ΟΤΑ, ο Νίκος Συκλόγλου Πρόεδρος Αριστοτελείου Πολιτιστικού Ιδρύματος Ρώμης, εκ μέρους του “Youth Net” ο Μάνος Παυλάκης, και ο καθηγ. Δημήτρης Αγαπάκης, Πρόεδρος ΕΛΜΕ Ηρακλείου.
Στο Εργαστήριο Επιχειρηματικότητας (ανάπτυξης – στήριξης και δικτύωσης) συμμετείχαν: Αλκιβιάδης Καλαμπόκης (συντονιστής), Νικηφόρος Λαμπρινός (Ένωση Ξενοδόχων), Γιώργος Νικάκης (ξενοδόχος), Γιάννης Παπαδάκης (εναλακτικός τουρισμός), Γ. Λυραράκης (οινοποιός), Αλεξάνδρα Μανουσάκη (οινοποιός), Νίκος Μπιρλιράκης (ΕΑΣ Ρεθύμνου), Μπάμπης Δραγασάκης (Ένωση Ιεράπετρας), Μανώλης Βακόντιος (ΕΑΣ Σητείας), Γιώργ. Φασουλάς (Τυροκομικός Συνετ. Ανωγείων), Γιώργος Σαββιδάκης (μελισσοκόμος – βιοκαλλιεργητής), Μιχάλης Καθαράκης (Επιμελητήριο Ηρακλείου).
Στο Εργαστήριο γιά την προστασία και διάδοση της Κρητικής Διατροφής συμμετείχαν οι: Αντώνης Παναγιωτόπουλος (συντονιστής), Οθωνας Χριστουλάκης (εστιάτορας), Αντώνης Ντουράκης (οινοποιός), Νίκος Μηλιαράκης (Δίκτυο Οινοποιών), Φαίδων Χηνιάδης (υπεύθυνος Πιστοποίησης του Κρητικού Συμφώνου Ποιότητας), Μανώλης Κουγιουμουτζής (επιχειρηματίας εστίασης), Μονή Τοπλού, Μιχάλης Ατσαλάκης (δημοσιογράφος), Νίκος Κατσαρός (π. Πρόεδρος ΕΦΕΤ), Απόστολος Κυριτσάκης (Καθηγητής ΤΕΙ Θεσσαλονίκης) Γιώργος Φραγκιαδάκης (καθηγητής ΤΕΙ Σητείας), Αναστασία Μαρκάκη (καθηγήτρια ΤΕΙ-Σητείας), Αργυρή Παρασύρη (Bauer (ιατρός διαβητολόγος).
Στο Εργαστήριο γιά τον Πολιτισμό της Κρήτης στο Κόσμο συμμετείχαν: Νίκος Ψιλάκης (Συντονιστής), Γιώργος Στασινάκης (Διεθνής Εταιρεία Φίλων Ν. Καζαντζάκη) Τάκης Ψαράκης (υπεύθυνος Πολιτιστικών Παγκρητικής Αμερικής), Ηλίας Καστανάς (Καθηγητής Ιατρικής Πανεπιστημίου Κρήτης), Γιάννης Ζαϊμάκης (Καθηγητής Κοινωνιολογίας Πανεπιστημίου Κρήτης), Γιάννης Κουγιουμουτζάκης (Καθηγητής Ψυχολογίας Πανεπ/μίου Κρήτης), Γιώργος Νικολακάκης (καθηγητής Ανθρωπολογίας Πανεπιστημίου Κρήτης), Μιχάλης Αεράκης (ΔΗΠΕΘΕΚ), Ανδρέας Σμαραγδής (φωτογράφος – κινημ/στής), Ασπασία Παπαδοπεράκη (γλύπτρια), Βίλυ Αποστολάκου (αρχαιολόγος), Νίκος Κρανιωτάκης (Παγκρήτιος Σύλλογος Κρητών Καλλιτεχνών), Ευάγγελος Παπανικολάου (Σύλλογος Ξεναγών Κρήτης-Σαντορίνης), Αντώνης Τσουρδαλάκης (πρόεδρος Παγκρήτιας Ένωσης Μελβούρνης – Αυστραλίας).
Στις 4.00 μμ.περίπου του Σαββάτου και μετά από ένα ελαφρό γεύμα που προσεφέρθη στους συνέδρους επακολούθησε η 5η Συνεδρία με Συντονιστή τον Κώστα Συλιγάρδο – δημοσιογράφο της Τηλεόρασης CRETA και ανακοινώθηκαν τα «Αποτελέσματα των Θεματικών Εργαστηρίων».
Στις 7.30 μμ. περίπου οι Σύνεδροι ανεχώρησαν γιά την Ιεράπετρα, όπου εδείπνησαν και μετά παρακολούθησαν πολιτιστική εκδήλωση προς τιμή των.
από τις 10.30-14.30 στη Σητεία παρακολούθησαν οι Σύνεδροι την αναφορά των οργανωτών του Παγκόσμιου Συνεδρίου Κρητών, τον απολογισμό τους και ανακοίνωσαν ότι τα πορίσματα και συμπεράσματα θ’ ανακοινωθούν σύντομα στην ιστοσελίδα τους που θα είναι του λοιπού ενεργή γιά κάθε σχόλιο: www.cretanscongress.gr.
Στο «Νέο Πυρσό» τα λόγια του προέδρου της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου π. Υπουργού κ. Νίκου Σκουλά ότι: “Oι προτάσεις και τα συμπεράσματα του Συνεδρίου είναι μιά τεράστια προίκα γιά την Κρήτη και τους Κρήτες όπου γης” θα έχουν αξία, εάν όλοι μας ζητήσουμε από την Κυβέρνηση του Γεωργίου Παπανδρέου, ο οποίος ετίμησε με την παρουσία του γιά πρώτη φορά αυτό το Παγκόσμιο Συνέδριο το πιό σπουδαιότερο αίτημα: Να αναβαθμισθεί Η ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ αφού συνέβαλλε στην ήττα του Χίτλερ και των Ναζί και την λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και να εορτάζεται ως Πανελλήνια Εθνική Εορτή μαζί με το «ΟΧΙ» και το Έπος της Αλβανίας στις 9 Μαϊου, κάθε χρόνο, όπως καθόρισε η Ε.Ε. ως ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΤΗΣ ΛΗΞΗΣ ΤΟΥ Β’ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ.
Πρόσφατα αυτή την ίδια ημερομηνία να εορτάζεται ως Πανελλήνια Σχολική Εορτή Η ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ το καθόρισε η παρούσα κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου και μπράβο της, αλλά δεν είναι αρκετό να την εορτάζουν μόνο τα σχολεία, πρέπει όλο το Έθνος!…
Αυτό το αίτημα έπρεπε να το βροντοφωνάξει, όχι ένας μόνο Πρόεδρος στό Συνέδριο αλλά ΟΛΟΙ ΣΑΣ κ.κ. ΠΡΟΕΔΡΟΙ και λυπάμαι που δεν το κάνατε!. Ποτέ όμως δεν είναι αργά!.
ΑΛΦΡΕΔΟΣ-ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΟΥΡΗΣ, ΟΑΜ
(Χανιώτης παλαίμαχος δημοσιογράφος της Διασποράς) και Αρχισυντάκτης του Νέου Πυρσού