Συμμετέχει ο Κοινοβουλευτικός Υφυπουργός του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κ.Hans-Joachim Fuchtel.
Με φόντο μια ευρύτερη αναπτυξιακή συνεργασία, με κεντρικό άξονα τον τουρισμό, υλοποιείται από χθες και μέχρι και σήμερα διήμερο Ελληνογερμανικό Φόρουμ στον πολυχώρο «Batis Multiplex» με τίτλο «Το νέο πρόσωπο του Τουρισμού – Η άλλη Ελλάδα», με τη συμμετοχή εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης και των δύο χωρών.
Το Φόρουμ στην Καβάλα, κατά τη χθεσινή μέρα, είχε ως θέμα τις «Ειδικές μορφές Τουρισμού- Πεδίο ανάπτυξης Ελληνογερμανικής Συνεργασίας», ενώ σήμερα, κεντρικός της άξονας είναι το «Βιωματικό Εργαστήριο σε Διαδρομές της Περιφέρειας ΑΜΘ». Στα πλαίσια του Φόρουμ, το «παρών» έδωσε ο Κοινοβουλευτικός Υφυπουργός του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κ.Hans-Joachim Fuchtel, με την ιδιότητα του Εντεταλμένου της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης για την Ελληνογερμανική Συνέλευση, καθώς και ο Γενικός Πρόξενος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, κ. Wolfgang Hoelscher Obemaier. Από την περιφέρεια ΑΜ – Θ, χαιρετισμό απηύθυνε ο περιφερειάρχης, Άρης Γιαννακίδης, καθώς και ο δήμαρχος Καβάλας, Κωστής Σιμιτσής. Παράλληλα, πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις με εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης με πολιτικούς της γερμανικής τοπικής αυτοδιοίκησης που επιθυμούν να συμβάλλουν στην ενίσχυση των ελληνογερμανικών σχέσεων σε επίπεδο δήμων και περιφερειών, για τη δημιουργία και προώθηση αδελφοποιήσεων σε διάφορους τομείς.
Ανταλλαγή τεχνογνωσίας: το «κλειδί» της ανάπτυξης
Ο Υφυπουργός, κ. Hans Joachim Fuchtel, μετά τον σύντομο χαιρετισμό του, αναφέρθηκε με έμφαση στις επενδύσεις που πρέπει να γίνουν, με γνώμονα την ανταγωνιστική τεχνογνωσία και την εκμετάλλευση των ευκαιριών. Σ’ αυτό το επίπεδο, η Στρατηγική Υλοποίησης της αποστολής εμπειρογνωμόνων, η επαγγελματική κατάρτιση, οι οικονομικές επαφές και η επιμόρφωση, αποτελούν τον καταλύτη, ώστε οι επενδύσεις να είναι εύστοχες και παραγωγικές, με φόντο την ανάπτυξη, σε κάτι που μπορεί να συμβάλλουν και οι αμοιβαίες επισκέψεις τεχνιτών με επιχειρηματικά ταξίδια. Ο κ. Fuchtel έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα και στον τομέα των αδελφοποιήσεων μεταξύ των πόλεων, όπου η Καβάλα είναι εκ των πραγμάτων πρωτοπόρα σ’ αυτόν τον τομέα, κάτι που θα επιφέρει συν τοις άλλοις και την δημιουργία καλύτερης τεχνογνωσίας στην Ελλάδα, ενώ προτεραιότητα αποτελεί και η κοινή δράση για την ελληνογερμανική συνεργασία, στο πλαίσιο της DGV. Αναφέρθηκε, επίσης, στην υλοποίηση κοινών συνεδρίων μεταξύ των δύο χωρών, Ελλάδας και Γερμανίας, καθώς και στις συμπράξεις παροχής τεχνογνωσίας , ενώ δεν παρέλειψε να σημειώσει και την επαφή των δημάρχων των δύο χωρών, αλλά και ευρύτερα των ανθρώπων που συναποτελούν τη δομή της τοπικής αυτοδιοίκησης, καθώς και την έναρξη συγκεκριμένης δουλειάς σε επίπεδο τεχνογνωσίας.
«Ο καιρός δεν προσφέρεται για κατηγορίες, αλλά για έξοδο από την ύφεση»
Ο δήμαρχος Καβάλας, Κωστής Σιμιτσής, αφού ευχαρίστησε τους εκπροσώπους της Γερμανικής τοπικής αυτοδιοίκησης για την παρουσία τους στην Καβάλα, μίλησε με τα θερμότερα λόγια για την προσπάθεια που γίνεται και από τις δύο πλευρές για σύσφιξη των αναπτυξιακών σχέσεων, μέσα από συνεργασίες που δεν άπτονται, μόνο, του τεχνοκρατικού και τεχνογωσιακού πεδίου, αλλά αφορούν σε μια ευρύτερη επικοινωνία μεταξύ των δύο χωρών, ενώ έκανε και μια σύντομη αναδρομή στο «καπνικό» παρελθόν της Καβάλας, αλλά και στην τουριστική δυναμική της περιοχής. «Στο απόγειο της οικονομικής κρίσης που μαστίζει την χώρα μας και τις χώρες του ευρωπαϊκού κόσμου, απειλώντας όλες τις χώρες της Ε.Ε., χρειάζεται να σκεφτούμε και να αναλογιστούμε τα αίτια, να ψάξουμε για τις ευθύνες και τις διεξόδους, να βρούμε τις προοπτικές. Ο καιρός δεν προσφέρεται για κατηγορίες, αλλά πρέπει ακόμα πιο μαχητικά να βρούμε τον τρόπο να ξεφύγουμε από την ύφεση που απειλεί την κοινωνική συνοχή και καταστρέφει ζωές. Η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας μάς έδωσε το ερέθισμα. Δεν μπορώ παρά να ευχαριστήσω την Καγκελάριο, κα Μέρκελ, η οποία διέθεσε τα στελέχη, ώστε να επαναλάβουμε το εγχείρημα που έγινε και στο παρελθόν για συνεργασία, συζήτηση, κατανόηση, να μοιραστούμε τις εμπειρίες μας. Αυτό που γίνεται σε όλη τη χώρα είναι πρωτοποριακό και αποτελεί μόνο το ερέθισμα για να συνεργαστούμε πάνω σε παραγωγικούς τομείς και να βελτιώσουμε την παραγωγή της χώρας μας, προς όφελος και των δύο λαών αλλά και της Ευρώπης», ανέφερε μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Καβάλας.
«Τόπος μαγικός, μοναδικά πλούσιος, ιστορικό δέλεαρ…»
Με… λογοτεχνική και πολύ γλαφυρή «εικονογραφική» παραστατικότητα, ο περιφερειάρχης ΑΜ – Θ, Άρης Γιαννακίδης, αναφέρθηκε στην φυσική και πολιτισμική ομορφιά της ευρύτερης περιοχής, δίνοντας έμφαση τόσο σε ιστορικά κομβικά σημεία, όπου η Θράκη και η Ανατολική Μακεδονία διαδραμάτισαν μεγάλο ρόλο, όσο στο πολιτιστικό στίγμα που άφησε και εξακολουθεί να φήνει η περιοχή σε όλη την Ευρώπη. «Από το Βυζαντινό Διδυμότειχο, τα αρχαιολογικά Άβδηρα, την Μαρώνεια, ταξιδεύουμε ιστορικά στην Καβάλα των Φιλίππων και στα χνάρια της Λυδίας της Φιλιππισίας και τον προϊστορικό οικισμό του Αρκαδικού στην Δράμα. Ανατολική Μακεδονία και Θράκη… Τόπος μαγικός, μοναδικά πλούσιος, ιστορικό δέλεαρ, επανασυνδέεται με την ιστορική του γεωγραφία στην νέα εποχή στην νέα οικονομία. Οι τόποι και οι λαοί έχουν την δική τους μοίρα . Και η μοίρα της Περιφέρειάς μας συνδέθηκε με την γεωγραφική της θέση, καθως εκτείνεται στην είσοδο της Ενωμένης Ευρώπης και λόγο αυτής της θέσης λειτουργούσε πάντα ως συνδετικός κρίκος Δύσης και Ανατολής, Βορρά και Νότου. Σ’ αυτά τα εδάφη άφησαν τα ίχνη τους πολλοί από τους πρωταγωνιστές της ιστορίας. Εδώ ανταμώνει ο μυστικισμός της Ανατολής με τον ορθολογισμό της Δύσης. Από τους χαρακτηρισμούς των πόλεων μπορεί κάποιος να κατανοήσει τον σπουδαίο ρόλο που διαδραμάτισαν ιστορικά και πολιτισμικά.
Η Καβάλα είναι η αρχόντισσα αισθητικής αρχιτεκτονικής και διαχρονικό σταυροδρόμι πολιτισμών με προνομιακή θέση, η οποία αναγνωρίστηκε σε όλες τις ιστορικές περιόδους και της έδωσε τον 19ο αιώνα τον χαρακτηρισμός “Θερμοπύλες της Μακεδονίας”», ανέφερε ο κ. Γιαννακίδης.
Το πρόγραμμα και τα θέματα του Φόρουμ
Εύη Τζίμου – Εκπρόσωπος της Ομάδας Έργου
«Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης – Η Ταυτότητα και η Ετερότητα της»
Μεταφορά Τεχνογνωσίας – Ανταλλαγή Εμπειριών
Εισαγωγή: Walter Krombach, Γερμανικός Ταξιδιωτικός Σύνδεσμος. Συντονιστής έργου «τουρισμός στις αγροτικές περιοχές της Γερμανίας»
1η Ενότητα
Ανάπτυξη στρατηγικής, Marketing, Ενίσχυση της Αναγνωρισιμότητας (branding)
Συντονισμός και Εισαγωγή: Klaus Botig, Ταξιδιωτικός συγγραφέας
Ομιλητές:
Παναγιώτης Κουπαράνης, Deutsche Welle – Βερολίνο
Uwe Schmidt, Αρμόδιος σε θέματα Ανάπτυξης Τουρισμού Ανάπτυξη Στρατηγικής στον Τουρισμό
Πέτρος Μιχελιδάκης, Έκθεση Ντύσσελντορφ
Επιτυχής αναζήτηση πελατών σε εξειδικευμένες εμπορικές εκθέσεις (εξοπλισμοί, camping, προγράμματα αποκατάστασης για ΑΜΕΑ)
Sascha Eickelmann, Hotelodeo GmbH, Berlin Διαδικτυακό Marketing
Ανταποκριτής: Philipp Haugwitz
2η Ενότητα
Προοπτικές νια τον τουρισμό σε αγροτικές περιοχές (Οινικός – Γαστρονομικός Τουρισμός και Ανοοτουρισμός)
Εισαγωγή: Walter Krombach, Γερμανικός Ταξιδιωτικός Σύνδεσμος. Συντονιστής έργου „0 τουρισμός στις αγροτικές περιοχές της Γερμανίας”
Ομιλητές:
Γιάννης Αλμπάνης, Διευθυντής Δρόμων Κρασιών Βορείου Ελλάδος Οινικός Τουρισμός στους Δρόμους Βορείου Ελλάδος
Thomas Michael
Στρατηγικές για τον Οινικό και Γαστρονομικό Τουρισμό
Michael Schneider, Δήμος Ahrweiler Περιπατιτικοί Δρόμοι του Κρασιού
Πέγκυ Μπαλιτσάρη, Guest-Inn Προώθηση των αγροτικών καταλυμάτων
Ανταποκριτής: Σταύρος Τσουρουκίδης
3η Ενότητα
Τοπική Αυτοδιοίκηση και Τουρισμός Συντονισμός και Εισαγωγή:
Κώστας Παπακοσμάς, Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού ΑΜΘ
Ομιλητές:
Roger Kehle, Πρόεδρος Ένωσης Κοινοτήτων Βάδης Βυρτεμβέργης Δημοτική Τουριστική Πολιτική
Josef Vosen, Συντονιστής έργων αδελφοποίησης δήμων Τεχνογνωσία στις αδελφοποιήσεις δήμων στον τομέα του τουρισμού
Mechthild Heil, Μέλος Ομοσπονδιακής Βουλής της Γερμανίας Χωρίς εμπόδια, αθλητισμός και τουρισμός ομάδων ΑΜΕΑ
Johann Kraiter, ειδικός τουρισμού – υποστήριξης ΑΜΕΑ Υποστήριξη τουριστικών δραστηριοτήτων ΑΜΕΑ
Γεώργιος Πετρίδης, Δήμαρχος Κομοτηνής
Αλέξανδρος Ταξιλδάρης, Πρόεδρος Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης (ΔΚΕΠΠΑΚ) Δημήτρης Γκαρτσώνης, Ειδικός Σύμβουλος Δημάρχου
Παράδειγμα: Δημιουργία ενός τουριστικού αθλητικού κέντρου χωρίς φραγμούς για ΑΜΕΑ -Συμβολή στην αποκατάσταση. Κομοτηνή προσβάσιμη πόλη
Ανταποκριτής: Philipp Haugwitz
4n Ενότητα
Η Ανάπτυξη του Τουρισμού σε ορεινές περιοχές και Ορεινά Εθνικά Πάρκα Συντονισμός και Εισανωγή:
Καθ. Νικόλαος Δ. Αβτζής; Πρόεδρος Εθνικού Πάρκου Ροδόπης Εισαγωγή : Γιώργος Δεμερίδης, Φορέας Διαχείρισης Δαδιάς
Ομιλητές:
Stefan Wirbser, Δήμαρχος του Δήμου Feldberg, Τουρισμός στα Κεντρικά Όρη
Stefan Witty, Διεθνής επιτροπή προστασίας Άλπεων, CIPRA Deutschland Σχεδιασμός διαδρομών σε ορεινές περιοχές
Andreas Pusch, Διευθυντής Εθνικού Πάρκου Harz
Προστασία Περιβάλλοντος και Τουρισμός – Δύο έννοιες μη αντιφατικές για τη διαμόρφωση πολιτικής στο πλαίσιο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης
Ortwin Widmann, Συγγραφέας/Οδηγός περιπατητικού τουρισμού Παράδειγμα: Η επιτυχής ανάπτυξη του περιπατητικού τουρισμού στην Σκιάθο
Ανταποκριτής: Robert Tremmel, Ταξιδιωτικός Δημοσιογράφος
Η Ανάπτυξη του Τουρισμού σε Υγροβιότοπους Συντονισμός και Εισαγωγή :
Μάριος Αστεριού, ΥΠΕΚΑ, Φορέας Διαχείρισης των λιμνών «Κορώνεια και Βόλβη»
Εισαγωγή: Ανδρέας Αθανασιάδης, Φορέας Διαχείρισης Δέλτα Εβρου Μάνος Κουτράκης, Φορέας Διαχείρισης Βιστωνίδας
Ομιλητές:
Artur Ostermaier, Δήμαρχος του SteiBlingen, Αντιπρόεδρος της Ένωσης Κοινοτήτων Βάδης Βυρτεμβέργης
Τουριστικές χρήσεις σε Προστατευόμενους Υγρότοπους στο πλαίσιο του χωροταξικού σχεδιασμού
Αναστάσιος Οσσιπίδης, Pegasus Reisen GmbH / Esslingen
Πολιτισμικό και φυσικό περιβάλλον Υγροτόπων ως προορισμός ομαδικών ταξιδιών
Gabriele Scheiner, Μέλος της Επιτροπής Τουρισμού Κοινότητας Πρεσπών
Παράδειγμα: Εμπόδια στην ανάπτυξη τουριστικών χρήσεων – Η περίπτωση των Πρεσπών Ανταποκρίτρια: Christin Druhl, Ταξιδιωτική Δημοσιογράφος
Στο τέλος ακολούθησε συζήτηση πάνω στα αποτελέσματα της Ημερίδας, υπό τον συντονισμό του Γενικού Πρόξενου της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, κ. Wolfgang Hoelscher Obemaier.