Tο Πανελλήνιο Ιερό Προσκύνημα «ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ» διοργανώνει την 1600η Πανηγυρική Γιορτή του 15 Αυγούστου, η οποία αποτελεί συνέχεια της εθνικοθρησκευτικής παράδοσης του Αλησμόνητου Πόντου, στην Καστανιά Ημαθίας, την Τρίτη 14 και την Τετάρτη 15 Αυγούστου 2012 παρουσία του ΠΑΠΑ ΚΑΙ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΠΟΛΕΩΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ κ.κ. ΘΕΟΔΩΡΟΥ.

Για μια ακόμη φορά εκπρόσωποι Ομοσπονδιών και Ποντιακών Σωματείων από την Ελλάδα και το εξωτερικό καθώς και χιλιάδες προσκυνητές, θα ζήσουν ανεπανάληπτες στιγμές θρησκευτικής κατάνυξης, συμμετέχοντας στις ιερές ακολουθίες του τετραήμερου και παρακολουθώντας τις πολιτιστικές εκδηλώσεις.

 

  • Την Τρίτη 14 Αυγούστου και ώρα 18.00΄ θα πραγματοποιηθεί ο Μέγας Εσπερινός μετ’ Αρχιερατικής συγχοροστασίας προεξάρχοντος του Μακαριωτάτου Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας κ.κ. ΘΕΟΔΩΡΟΥ, στην οποία θα τιμηθεί με τον Μέγα Σταυρό των Μεγάλων Κομνηνών της Τραπεζούντας εις ανάμνηση της Προσκυνήσεως. Θα ακολουθήσει η λιτάνευση της Αγίας Εικόνας. Το πρόγραμμα θα κλείσει με τις καλλιτεχνικές εκδηλώσεις και την προβολή της ταινίας «Παναγία Σουμελά 60 χρόνια παρουσίας στον ελλαδικό χώρο».

 

  • Την Τετάρτη 15 Αυγούστου ανήμερα, της εορτής της Μεγαλόχαρης θα πραγματοποιηθεί ΄Ορθρος και Πανηγυρικό Αρχιερατικό Συλλείτουργο προεξάρχοντος του Μακαριώτατου Πάπα και Πατριάρχου Αλεξάνδρείας κ.κ. ΘΕΟΔΩΡΟΥ και στη συνέχεια θα ακολουθήσει επίσημη λιτάνευση της Αγίας Εικόνας και καταθέσεις στεφάνων στην προτομή του Αλέξανδρου Υψηλάντη.

 «ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ» 60 ΧΡΟΝΙΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ ΣΤΟΝ ΕΛΛΑΔΙΚΟ ΧΩΡΟ

Σύμφωνα με την παράδοση, το 386 οι Aθηναίοι μοναχοί Bαρνάβας και Σωφρόνιος οδηγήθηκαν στις απάτητες βουνοκορφές του Πόντου μετά από αποκάλυψη της Παναγίας, με σκοπό να ιδρύσουν το μοναχικό της κατάλυμα. Eκεί, σε απόκρημνο σπήλαιο του όρους, σε υψόμετρο 1063 μέτρων, είχε μεταφερθεί από αγγέλους η ιερή εικόνα της Παναγίας, την οποία, πάντα κατά την παράδοση, εικονογράφησε ο Ευαγγελιστής Λουκάς. Oι μοναχοί Bαρνάβας και Σωφρόνιος έκτισαν με τη συμπαράσταση της γειτονικής μονής Bαζελώνα κελί και στη συνέχεια εκκλησία μέσα στη σπηλιά, στην οποία είχε μεταφερθεί θαυματουργικά η εικόνα.

Η 1600η Πανήγυρις της ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΣΟΥΜΕΛΑ, μια λαμπρή ιστορία 16 αιώνων γύρω από την εικόνα της Σουμελιώτισσας και την ιστορική και παλαίφατο Ιερά Μονή της Παναγίας Σουμελάς στον Αλησμόνητο Πόντο, συμπίπτει εφέτος με τα 60 χρόνια παρουσίας της Παναγίας Σουμελάς στον ελλαδικό χώρο.

Ο αείμνηστος Φίλωνας Κτενίδης Ιατρός, Κτήτορας της Ιεράς Μονής και Πρόεδρος του Σωματείου «Παναγία Σουμελά», εκ των οραματιστών της ιδρύσεως της Ιεράς Νέας Μονής της Παναγίας Σουμελάς στην Ελλάδα, σ΄ένα απόσπασμα ομιλίας του το 1950 μεταξύ άλλων δήλωνε:   

«Ό,τι και να πούμε, ό,τι και να γράψουμε όλα θα σβήσουνε όλα θα χαθούν, σχεδόν, μαζί μας. Μόνο αν υψώσουμε το Ιερό Σύμβολο της Παναγίας Σουμελά, εθνικό και θρησκευτικό Σύμβολο του Πόντου, πάνω σε μια αιωνόβια κορυφή ενός βουνού, τότε μόνον όλα όσα νοσταλγούμε, όλα που αγαπούσαμε και δεν θέλουμε να σβήσουν, όλα αυτά θα πάρουν κάτι από την αιωνιότητα του βουνού εκείνου και από την αιωνιότητά της, τη Μεγαλόχαρη του Πόντου…..»

 

Ø  Απονομή του Χρυσού Μεταλλίου της Σουμελιώτισσας στον χάλκινο Ολυμπιονίκη του Λονδίνου στο Τζούντο Ηλία Ηλιάδη και στον προπονητή του Νικόλαο Ηλιάδη, για την μεγάλη προσφορά τους στον ελληνικό και στον παγκόσμιο αθλητισμό.

Επίσης, στην μνήμη των παιδιών που έχασαν άδικα τη ζωή τους στο τραγικό δυστύχημα των Τεμπών, για μια χρονιά ακόμη, θα δοθεί από το Ιερό Προσκύνημα «Παναγία Σουμελά» υποτροφία σε αριστεύσαντα μαθητή του Γενικού Λυκείου Μακροχωρίου Ημαθίας.

Ø  Νεολαίοι Ποντιακών Σωματείων του Συναπαντήματος, με τις παραδοσιακές φορεσιές θα «φυλάττουν» και θα «φρουρούν» τη Σεπτή και Θαυματουργή Εικόνα της Σουμελιώτισσας.  

Τηλ.  2310-271812, 271336 fax: 2310-285343, email: info@panagiasoumela.gr

 ΑΝΙΣΤΟΡΗΣΗ ΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑΤΟΣ

Η ανιστόρηση του ιστορικού προσκυνήματος της «ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΣΟΥΜΕΛΑ» άρχισε το 1951, χρονιά που ενθρονίστηκε η ιστορική και σεπτή εικόνα στη νέα Της βίγλα. Την ιδέα της ανιστόρησης είχε ο αείμνηστος Φίλων Κτενίδης. Την εικόνα την είχε κομίσει από το Μοναστήρι του όρους Μελά του Πόντου ο αείμνηστος Αρχιμανδρίτης Αμβρόσιος Σουμελιώτης το 1931.

Στο Πανελλήνιο Ιερό Ίδρυμα της «Παναγίας Σουμελά» φυλάσσονται ο βαρύτιμος και ευμεγέθης Σταυρός , που φέρει Τίμιο ξύλο , δωρεά του Αυτοκράτορα Εμμανουήλ Γ΄(1390-1417) του Μεγαλοκομνηνού προς την παλαίφατη Πατριαρχική Μονή της Παναγίας Σουμελά του Πόντου και το χειρόγραφο Ευαγγέλιο, του Οσίου Χριστοφόρου, Ηγουμένου της Μονής της Παναγίας Σουμελά  του Πόντου(644) τα οποία είχε φέρει ο Αμβρόσιος Σουμελιώτης επίσης το 1931 καθώς και τον ενεπίγραφο χρυσοκέντητο Επιτάφιο της Μονής Σουμελά που παραχωρήθηκε στη Μονή από Μουσείο Μπενάκη το 1997. Στο σκευοφυλάκιο της Μόνης φυλάσσονται και άλλα κειμήλια όπου μπορούν οι ευσεβείς προσκυνητές να τα επισκέπτονται.

Από το 1952 και κατόπιν, χρόνο με το χρόνο, οι προσκυνητές της «ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΣΟΥΜΕΛΑ» στο νέο της θρόνο στο Βέρμιο πλήθαιναν διαρκώς, για να φτάσουν τα τελευταία χρόνια σε  εκατοντάδες χιλιάδες ,ταυτόχρονα  δε η συμπαράσταση επωνύμων και ανωνύμων ήταν και είναι συγκινητική. Ιδιαίτερα σημαντική είναι η παρουσία των νέων γενιών που αγκαλιάζουν τις εκδηλώσεις με θρησκευτική κατάνυξη αλλά και με έντονη διάθεση να συμμετέχουν και να παρακολουθήσουν τις πολιτιστικές εκδηλώσεις ώστε να έρθουν σε στενότερη επαφή με τις παραδόσεις του Ποντιακού ελληνισμού.

Το έργο του Σωματείου και του Ιδρύματος

Ο Φίλων Κτενίδης , που ήταν  ως το θάνατό του το 1963 πρόεδρος του Σωματείου « ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ» , παρέδωσε στους τότε συνεργάτες του τη μικρή εκκλησία, τον ξενώνα «Κομνηνών Μέλαθρον» , πέντε κελιά, γραφεία, αποθήκες, τον ξενώνα των Σανταίων , την έναρξη ανέγερσης του εστιατορίου και αρκετές δενδροφυτεύσεις.

Τη σφραγίδα του στην εκτέλεση μεγάλων έργων στη Μονή της Σουμελά έβαλε η προεδρία του αειμνήστου Παναγιώτη Τανιμανίδη, από το 1964 έως το 1995. Ανάμεσα στα έργα που έγιναν σε αυτό το χρονικό διάστημα περιλαμβάνονται:

Διαπλατύνσεις και ασφαλτοστρώσεις δρόμων στο Ιερό συγκρότημα και την Κοινότητα Καστανιάς , που παραχώρησε έκταση 500 στρεμμάτων στη Μονή, ηλεκτροδοτήσεις, ενίσχυση του υδρευτικού δικτύου από νέα πηγή και με τρεις καινούργιες δεξαμενές , δενδροφύτευση χιλιάδων καλλωπιστικών δένδρων, ανέγερση οκτώ ξενώνων με 500 κρεβάτια  και πολλά ακόμη έργα στο εστιατόριο, στους χώρους στάθμευσης αυτοκινήτων κλπ.

Ιδιαίτερα θα πρέπει να αναφερθούν  η ανέγερση του μεγάλου ναού, με αγιογραφίες , ψηφιδογραφίες , μολυβδοσκεπή , ιερά σκεύη και άμφια. Στη Θεσσαλονίκη δημιουργήθηκε πνευματικό κέντρο , ενώ πνευματικό κέντρο λειτουργεί και στη Μονή στο Βέρμιο. Ταυτόχρονα δημιουργήθηκαν αξιόλογη βιβλιοθήκη και μουσειακή συλλογή.

Ο αείμνηστος Παναγιώτης Τανιμανίδης τονίζει σε σχετικό σημείωμά του:

«Πάνω  εδώ στο Βέρμιο, γύρω από τις δύο εκκλησίες και τα τρία πολύτιμα κειμήλια που μας επιστράφηκαν ο πολύτιμος σταυρός με τίμιο ξύλο, το χειρόγραφο Ευαγγέλιο και τον ενεπίγραφο χρυσοκέντητο Επιτάφιο της Μονής Σουμελά, η νοσταλγία των Ποντίων εναποθέτει κάθε χρόνο, μαζί με τη σεπτή εικόνα της Σουμελιώτισσας  Παναγίας, τη βαθιά προγονική ευσέβεια και την εμμονή του στα πατροπαράδοτα  εθνικά, θρησκευτικά και κοινωνικά ήθη και έθιμα.

Εδώ πάνω, σ΄ ένα υψίπεδο του Βερμίου, ξαναστήθηκε ο Πόντος , με τις αναμνήσεις και τις άσβεστες μνήμες, που κρατούν το γένος πεισματικά δεμένο με τις ρίζες του και διαιωνίζουν την ύπαρξή του.

Ο νέος κόσμος, πάνω στο Προσκύνημα της «ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΣΟΥΜΕΛΑ», συναντά τον παλιό κόσμο, τον εαυτό του, πάντα αναγεννημένος και με ενισχυμένη την ιστορική του μνήμη και την ορθόδοξη πίστη του».

Το Πανελλήνιο Ιερό Προσκύνημα και Σωματείο «ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ» βραβεύουν κάθε χρόνο μαθητές και φοιτητές, συμπαραστέκονται επί σειρά ετών σε ανήμπορους , ορφανά πλημμυροπαθείς, σεισμόπληκτους, σε αδελφά σωματεία , καθώς και σε ομογενείς από την πρώην Σοβιετική Ένωση.

Δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στην πνευματική και πολιτιστική ανάπτυξη, η «ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ» οργανώνει κατά τη διάρκεια του έτους  διαλέξεις και εξορμήσεις, την καθιερωμένη «Γιορτή Γραμμάτων», εκδίδει το περιοδικό «Ποντιακή Εστία», έχει εκδώσει 22 βιβλία αξιόλογου περιεχομένου τον ΠΑΡΑΚΛΗΤΙΚΟ ΚΑΝΟΝΑ, αναμνηστικά δελτάρια και εικόνες – αντίγραφα της εικόνας της «ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΣΟΥΜΕΛΑ».