Ρεπορτάζ: Νίκος  Σουτόπουλος

Φωτογραφία: Ιωάννα Κώτση

 

ΠΑΤΡΑ: Με την ευκαιρία της 98ης Επετείου του Αυτονομικού Αγώνα της Βορείου Ηπείρου την Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2012  στην πλατεία Όλγας  ο Σύλλογος «Νεολαίας Βορειοηπειρωτών Αχαΐας», τιμώντας τους ήρωες της Εποποιίας του 1914 τέλεσε Επιμνημόσυνη Δέηση και κατάθεση Στεφάνου στο Άγαλμα της Ελευθερίας.

Την εκδήλωση παρακολούθησε πλήθος βορειοηπειρωτών στην Πάτρα και εκπρόσωποι τοπικών φορέων και Συλλόγων.

Στη συνέχεια ακολούθησε η κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίττας της Νεολαίας στο «Σπίτι του Ηπειρώτη» (Μουρούζη 14) όπου και θα βραβεύτηκαν οι ηρωικοί πολεμιστές μέλη του Συλλόγου « Βετεράνοι  Κύπρου 1974» στο πρόσωπο του Προέδρου τους Ν. Αργυρόπουλου για τη γενναία αντίστασή τους στον Τούρκο εισβολέα στην Κύπρο το καλοκαίρι του 1974 , ο πρώην Πρόξενος της Ελλάδος στην Κορυτσά Θεόδωρος Οικονόμου- Καμαρινός για την αφύπνιση και την οργανωμένη έκφραση του ελληνισμού στην Κορυτσά και ο άδικα καταδικασμένος από το Αλβανικό κράτος Πρόεδρος της «Ομόνοιας» Περιφέρειας Κορυτσάς Ναούμ Ντίσιος για την αφύπνιση του βλαχόφωνου ελληνικού στοιχείου στην περιοχή της Κορυτσάς. Την τιμητική πλακέτα του βλαχόφωνου Έλληνα Προέδρου παρέλαβε ως εκπρόσωπός του ο Λευτέρης Πρίφτης. .

Τα παραπάνω τιμώμενα πρόσωπα ευχαρίστησαν με συγκίνηση για την τιμητική διάκριση που τους επιδόθηκε και επισήμαναν ότι «απλά έκαναν κατά το ελάχιστο το καθήκον τους προς τη Μητέρα Πατρίδα».

 

Την εκδήλωση διοργάνωσε ο δυναμικός Πρόεδρος Νεολαίας Βορειοηπειρωτών Αχαΐας Σταύρος Γκίνος, παρουσίασε η Γραμματέας του Συλλόγου Ιωάννα Κώτση, ενώ συντόνισε ο εκπαιδευτικός-δημοσιογράφος  Νίκος  Σουτόπουλος.

 

Στη σύντομη ομιλία του ο Πρόεδρος της Νεολαίας Βορειοηπειρωτών Αχαΐας Σταύρος Γκίνος, αφού αναφέρθηκε στο ιστορικό της ημέρας αυτής, κατήγγειλε τα τεχνάσματα του Αλβανικού κράτους στο νόμο περί απογραφής τα οποία στόχευαν στη συρρίκνωση και τον αφανισμό του Ελληνισμού, μια απογραφή που διεξάγει σε πλαίσια εκφοβισμού της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας υπό την πίεση ακραίων αλβανικών εθνικιστικών κύκλων απέχοντας ουσιωδώς από τις προδιαγραφές του Ευρωπαϊκού και Διεθνούς δικαίου. Ένα ακόμη δείγμα της ανθελληνικής στάσης που τηρεί η Αλβανία απέναντι στους Έλληνες της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας είναι οι ακραίες εθνικιστικές αντιδράσεις για τις αυτονόητες εθνοπρεπείς δηλώσεις του πρώην Έλληνα Πρόξενου της Κορυτσάς Θεόδωρου Οικονόμου Καμαρινού και η άδικη καταδίκη του Προέδρου της Ομόνοιας Περιφέρειας Κορυτσάς  Ναούμ Ντίσιου από τα αλβανικά δικαστήρια γιατί προσπάθησε να καλλωπίσει το ηρώο που είναι αφιερωμένο στους Έλληνες πεσόντες μαχητές του έπους του  1940 στο νεκροταφείο του χωριού Μπομποστίτσα. Κατηγορήθηκε προσχηματικά ότι κατάστρεψε αλβανικούς τάφους, η δίκη όμως ήταν καθαρά πολιτική και βαθύτερη αιτία της καταδίκης του αποτελεί το γεγονός ότι δήλωσε «Έλληνας», κάτι που δεν αποδέχονται οι Αλβανοί για την περιοχή της Κορυτσάς. Στο πρόσωπο του Ναούμ Ντίσιου καταδικάζονται όλα τα δικαιώματα που διεκδικεί ο Βορειοηπειρωτικός Ελληνισμός καθώς διακυβεύεται  η ίδια μας η ύπαρξη επί χιλιετιών στις πατρογονικές μας εστίες».

Ο Σταύρος Γκίνος επίσης ανέφερε ότι «σε όλη την Ευρώπη οι μειονότητες απολαμβάνουν θεσμικά κατοχυρωμένα δικαιώματα που απορρέουν από τις διεθνείς συμβάσεις περί ανθρωπίνων και μειονοτικών δικαιωμάτων και μόνο η Ελληνική Εθνική Μειονότητα στην Αλβανία αναγνωρισμένη από το Πρωτόκολλο της Κέρκυρας, την Κοινωνία των Εθνών, το Δικαστήριο της Χάγης, το Συνέδριο των Παρισίων ( 1946) κ.α. παραμένει ως σήμερα χωρίς διεκδικήσεις, είδος προς «αλβανοποίηση».  Γι’ αυτό  επιβάλετε άμεσα όλοι οι Βορειοηπειρώτες να ενωθούμε αφήνοντας στην άκρη όλες τις διαφωνίες και προσωπικές φιλοδοξίες γύρω από έναν φορέα, την ιστορική οργάνωσή μας την «Ομόνοια», μια «Ομόνοια» ανοιχτή σε όλους που θα αντιπροσωπεύει ολόκληρο τον Βορειοηπειρωτικό Ελληνισμό  και θα παλεύει για τα δίκαιά του ακολουθώντας μια κοινή πορεία, ένα κοινό όραμα. Μόνο έτσι μπορούμε να φθάσουμε ξανά στην Εθνική Ομοψυχία»

«Διαμαρτυρόμαστε επίσης έντονα για τις μεθοδεύσεις των Σκοπίων να αναγνωρισθούν διεθνώς ως «Μακεδονία». Η Μακεδονία είναι μία και είναι Ελληνική.! Τέλος στέλνουμε θερμό αγωνιστικό χαιρετισμό στους Κυπρίους Αδελφούς μας με την ευχή τόσο η Κύπρος όσο και η Βόρειος Ήπειρος να γιορτάσουν σύντομα την Εθνική τους Αποκατάσταση», κατέληξε ο Πρόεδρος Νεολαίας Βορειοηπειρωτών Αχαΐας.

Παρέστησαν στην εκδήλωση και χαιρέτησαν ο εκπρόσωπος της Ι. Μητροπόλεως Πατρών π. Αντώνιος, ο οποίος και ευλόγησε την πίτα,  η Περιφερειακή Σύμβουλος Δ. Ελλάδας και πολιτευτής του ΛΑΟΣ Γεωργία Ντάτσικα, η εκπρόσωπος της ΔΕΕΜ «Ομόνοια» Ηλέκτρα Κίκη, ο εκπρόσωπος της ΕΕΕΜ Λευτέρης Πρίφτης, ο Πρόεδρος της ΝΕΟΣ Αχαΐας Β. Πόθος, ο εκπρόσωπος της Ένωσης Χιμαριωτών Θ. Γκούμας, ο Πρόεδρος του Πατριωτικού Συνδέσμου Λάρισσας Αστέριος Χάμος, ο Πρόεδρος του Παμμεεσιανικακού Συνδέσμου Πάτρας Κ. Βοριάς, η Αντιπρόεδρος της Ένωσης Βορειοηπειρωτών Αχαΐας Ειρήνη Κουτσού, οι Κύπριοι φοιτητές του Συλλόγου Α.Φ.Σ.Κ «Φλόγα Πατρών» κ.ά.

Η επιτυχημένη εκδήλωση ολοκληρώθηκε σε γιορταστική ατμόσφαιρα με παραδοσιακούς ηπειρώτικους χορούς και τραγούδια από παρα-δοσιακή ορχήστρα αποτελούμενη από μέλη της βορειοηπειρωτικής νεολαίας.

 

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ