Εγκρίθηκε η έκθεση του Κρίτωνα Αρσένη στο πλαίσιο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ένωσης για τη Μεσόγειο.

Βρυξέλλες, 3 Μαρτίου 2011. Την άμεση επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα ζητά, με έκθεση του Κρίτωνα Αρσένη, η Κοινοβουλευτική Συνέλευση της Ένωσης για τη Μεσόγειο. Η έκθεση, που αφορά την προστασία των αρχαιολογικών χώρων της Μεσογείου, εγκρίθηκε από την Ολομέλεια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης κατά τη συνεδρίαση της στη Ρώμη.

Η έκθεση, επιπλέον, ζητά την επιστροφή όλων των αρχαιοτήτων στους τόπους προέλευσης, ενώ τονίζεται η επείγουσα ανάγκη να προστατευτούν οι αρχαιολογικοί χώροι και τα τοπία τους από την άναρχη δόμηση και την κλιματική αλλαγή.

Με αφορμή την έγκριση της έκθεσης, ο Κρίτων Αρσένης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η Μεσόγειος σήμερα έστειλε ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς τον κόσμο. Η πολιτιστική κληρονομιά της Μεσογείου πρέπει να γυρίσει στον τόπο που την γέννησε. Η πιο τραγική ιστορία κλοπής πολιτιστικής κληρονομιάς είναι τα γλυπτά του Παρθενώνα και η Μεσόγειος ζητά να επιστραφούν άμεσα και να επανενωθούν με τον τόπο που συμβολίζει τη συμμετοχική δημοκρατία και πανανθρώπινες αξίες.

Τη σημερινή ημέρα αξίζει να έχουμε ξανά στο νου μας τα λόγια της Μελίνας: “Ο μεγάλος μας ποιητής Γιάννης Ρίτσος εκφράζει το αίσθημα όλου του λαού, όταν γράφει : ’Αυτές οι πέτρες δεν βολεύονται με λιγότερο ουρανό …’. Πιστεύω ότι ήρθε ο καιρός αυτά τα μάρμαρα να γυρίσουν πίσω στο γαλάζιο ουρανό της Αττικής, στο φυσικό τους χώρο, εκεί όπου αποτελούν δομικό και λειτουργικό μέρος ενός μοναδικού συνόλου.” Και ακολουθώντας πάλι τα λόγια της Μελίνας: “Ο Λόρδος Elgin είχε ισχυρισθεί, ότι η πράξη του είχε σαν κίνητρο τον ιδεαλισμό, γιατί θεώρησε αναγκαίο να σώσει τα μάρμαρα αυτά ’από χέρια άξεστα και πνεύματα αδιάφορα’. Θα σας πω μια μικρή ιστορία πάνω σ’ αυτό : Η Ακρόπολη κατεχόταν από οθωμανικές δυνάμεις, πολιορκημένες από τον ελληνικό εθνικοαπελευθερωτικό στρατό. Οι Οθωμανοί κατακτητές της Ακρόπολης έμειναν από πολεμοφόδια και άρχισαν τότε να καταστρέφουν τους κίονες για να αφαιρέσουν το μολύβι να κάνουν μ’ αυτό βόλια κανονιών. Οι Έλληνες τους έστειλαν ένα μήνυμα, που το βρίσκω ιστορικό : ’Μην αγγίξετε τους κίονες της Ακρόπολης. Θα σας στείλουμε βόλια’. Και τόκαναν.”».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ