Από αριστερά: Αντώνης Καμάρας, Σύμβουλος του Δημάρχου Θεσσαλονίκης, Λένια Βλαβιανού, Διευθύντρια Επικοινωνίας Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, Robert Sanders, Πρόξενος των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη, Αντώνης Αποστόλου,  Διευθυντής του CTY Greece στο Κολλέγιο Ανατόλια, Γιώργος Καρατάσιος, Διευθυντής Περιφέρειας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, Dr Patricia Metz, Assistant Director CTY International του Johns Hopkins, Δρ Πάνος Βλάχος, Πρόεδρος του Κολλεγίου Ανατόλια.
Από αριστερά: Αντώνης Καμάρας, Σύμβουλος του Δημάρχου Θεσσαλονίκης, Λένια Βλαβιανού, Διευθύντρια Επικοινωνίας Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, Robert Sanders, Πρόξενος των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη, Αντώνης Αποστόλου, Διευθυντής του CTY Greece στο Κολλέγιο Ανατόλια, Γιώργος Καρατάσιος, Διευθυντής Περιφέρειας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, Dr Patricia Metz, Assistant Director CTY International του Johns Hopkins, Δρ Πάνος Βλάχος, Πρόεδρος του Κολλεγίου Ανατόλια.

Την άνοιξη του 2014 αρχίζει η λειτουργία του Κέντρου για Χαρισματικά-Ταλαντούχα Παιδιά στην Ελλάδα / Center for Talented Youth (CTY) Greece στο Κολλέγιο Ανατόλια. To Κέντρο που είναι μοναδικό στην Ελλάδα και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, θα λειτουργήσει σε συνεργασία με το διεθνούς φήμης Πανεπιστήμιο Johns Hopkins και με χρηματοδότηση από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.
Η παρουσίαση του Κέντρου, πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2013,  στη βιβλιοθήκη Bissell του American College of Thessaloniki (ACT), μέλος του Κολλεγίου Ανατόλια, παρουσία πλήθους κόσμου, εκπαιδευτικών και εκπροσώπων φορέων. Την εκδήλωση χαιρέτισαν ο Πρόξενος των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη κ. Robert Sanders, η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης του Δήμου Θεσσαλονίκης κ. Καλυψώ Γούλα και ο Διευθυντής της Περιφέρειας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Γιώργος Καρατάσιος.
Το CTY Greece στο Κολλέγιο Ανατόλια απευθύνεται σε μαθητές Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου από ολόκληρη την Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή. Το πρόγραμμα έχει στόχο να εντοπίσει χαρισματικούς μαθητές, παιδιά με ιδιαίτερες δεξιότητες αλλά και παιδιά με μεγάλη αγάπη για τη μάθηση, και να υποστηρίξει την εξέλιξή τους με μία σειρά εκπαιδευτικών προγραμμάτων που ανταποκρίνονται στις ιδιαίτερες δυνατότητες και στα ενδιαφέροντά τους.
«H γνώση που θα μεταλαμπαδευτεί στο Κολλέγιο Ανατόλια σε βάθος χρόνου θα διαχυθεί στην ελληνική εκπαιδευτική κοινότητα» υπογράμμισε ο Πρόεδρος του Κολλεγίου Ανατόλια Δρ Πάνος Βλάχος. «Όλα αυτά αποτελούν ένα πολύτιμο κεφάλαιο για την ελληνική κοινωνία, που σήμερα όσο ποτέ χρειάζεται ελπίδα, διέξοδο και συγκεκριμένες προτάσεις για το μέλλον των παιδιών της».
Η Διευθύντρια Επικοινωνίας του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος Λένια Βλαβιανού ανέφερε ότι «προγράμματα, όπως η δημιουργία του Κέντρου για Χαρισματικά-Ταλαντούχα Παιδιά στην Ελλάδα, αλλά και η νέα πρωτοβουλία του Ιδρύματος Νιάρχος για τη διάθεση επιπλέον €100 εκατομμυρίων, για την Επανεκκίνηση και την Ενίσχυση των Νέων, θα αποτελέσουν το εφαλτήριο για μια νέα γενιά που θα δημιουργήσει, θα διαπρέψει και θα αποτελέσει παράδειγμα και για τις επόμενες».
Από την πλευρά του Johns Hopkins, η Dr Patricia Metz, Assistant Director CTY International τόνισε πως «η δημιουργία του CTY στην Ελλάδα όχι μόνο έχει νόημα, αλλά ταυτόχρονα προσφέρει τη σπάνια ευκαιρία να συνδυαστούν οι πόροι του Ιδρύματος Νιάρχος, η σοφία και η αφοσίωση του Κολλεγίου Ανατόλια στον συγκεκριμένο σκοπό, η έρευνα και η εμπειρία του CTY για τη δημιουργία ενός  προγράμματος  βασισμένου στο  μοντέλο του CTY αλλά προσαρμοσμένου στις συγκεκριμένες ανάγκες της Ελλάδας».
Την εμπειρία του από τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα μετέφερε στο κοινό ο Αλέξανδρος Τερζόπουλος. Ο μαθητής του 2ου Γυμνασίου Ωραιοκάστρου είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει το καλοκαίρι το Θερινό Σχολείο του CTY στο Johns Hopkins μαζί με άλλους 9 μαθητές από όλη την Ελλάδα, και 5 εκπαιδευτικούς του Κολλεγίου Ανατόλια, με χρηματοδότηση του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Εξετάσεις για online μαθήματα και summer camp και υποτροφίες

Παρουσιάζοντας το Κέντρο για Χαρισματικά – Ταλαντούχα Παιδιά/ CTY Greece στο Κολλέγιο Ανατόλια, ο Διευθυντής του Κέντρου Αντώνης Αποστόλου ανέφερε πως για τη συμμετοχή των μαθητών στα εκπαιδευτικά προγράμματα θα προηγηθούν εξετάσεις σε όλη την Ελλάδα. Οι υποψήφιοι θα εξεταστούν σε τεστ δεξιοτήτων στη γλώσσα και στα μαθηματικά (σύγκριση ποσοτήτων) ανάλογα με την ηλικία τους, για το οποίο δεν χρειάζεται προετοιμασία.
•    Για τους μαθητές Γυμνασίου έως και Α΄ Λυκείου προσφέρεται η δυνατότητα, να συμμετάσχουν στο θερινό πρόγραμμα, διάρκειας τριών εβδομάδων που θα πραγματοποιηθεί στις εγκαταστάσεις του Κολλεγίου Ανατόλια τον Ιούνιο / Ιούλιο 2014. Οι μαθητές θα φιλοξενηθούν στο οικοτροφείο του Κολλεγίου Ανατόλια και η γλώσσα διδασκαλίας θα είναι η αγγλική. Για τους μαθητές που θα επιλεγούν για το θερινό πρόγραμμα, παρέχεται σημαντικός αριθμός υποτροφιών από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Οι υποτροφίες θα απονεμηθούν με βάση οικονομικά κριτήρια.
•    Οι μαθητές του Δημοτικού (από τη Β΄ έως τη ΣΤ τάξη), θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την άνοιξη του 2014 πρόγραμμα εξ αποστάσεως (online) διάρκειας 3 μηνών, στα ελληνικά. Το πρόγραμμα αφορά στην εκμάθηση προγραμματισμού στη γλώσσα Scratch, που έχει σχεδιαστεί από το Πανεπιστήμιο ΜΙΤ των ΗΠΑ ειδικά για παιδιά.

Οι εξετάσεις θα ξεκινήσουν πό τη Θεσσαλονίκη και θα πραγματοποιηθούν στο Κολλέγιο Ανατόλια, στις 7 Δεκεμβρίου 2013, ώρα 10.00 – 12.00.
Σύντομα θα ανακοινωθούν οι ημερομηνίες για τις εξετάσεις στην Αθήνα και στις  πρωτεύουσες των περιφερειών της Ελλάδας.
Για περισσότερες πληροφορίες: 2310 398 253, www.anatolia.edu.gr/cty

Επίσημη παρουσίαση του  Κέντρου για Χαρισματικά-Ταλαντούχα παιδιά (CTY Greece)  στην έδρα του Johns Hopkins, Βαλτιμόρη, ΗΠΑ

Με μεγάλη επισημότητα παρουσία σημαντικών προσωπικοτήτων της ακαδημαϊκής κοινότητας και του πολιτικού κόσμου παρουσιάστηκε στη Βαλτιμόρη των ΗΠΑ, το Centre for Talented Youth που θα λειτουργήσει στο Κολλέγιο Ανατόλια.

Η παρουσίαση του Κέντρου για Χαρισματικά – Ταλαντούχα Παιδιά (CTY Greece) πραγματοποιήθηκε στις 16 Σεπτεμβρίου στην έδρα του Πανεπιστημίου Johns Hopkins, με τη συνεργασία του οποίου θα λειτουργήσει ο Κέντρο CTY στο Κολλέγιο Ανατόλια και την αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Ομιλητές ήταν ο Ronald J. Daniels, Πρόεδρος του Johns Hopkins University, ο Ανδρέας Δρακόπουλος, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, η Elaine Hansen Εκτελεστική Διευθύντρια του Προγράμματος CTY, ο Congressman John Sarbanes και ο Δρ Πάνος Βλάχος, Πρόεδρος του Κολλεγίου Ανατόλια.

Το CTY του Πανεπιστημίου Johns Hopkins ιδρύθηκε το 1979, με απώτερο στόχο να εντοπίσει χαρισματικούς μαθητές σε ολόκληρο τον κόσμο και υποστηρίξει την εξέλιξή τους με μία σειρά εκπαιδευτικών προγραμμάτων, που ανταποκρίνονται στις ιδιαίτερες δυνατότητες τους. Κάθε χρόνο περισσότεροι από 9.000 μαθητές από 120 χώρες συμμετέχουν στα καλοκαιρινά προγράμματα του CTY, τα οποία πραγματοποιούνται σε 24 camps στις ΗΠΑ και το Χονγκ Κονγκ, και επιπλέον, 13.000 μαθητές παίρνουν μέρος σε on line μαθήματα.

Το CTY Greece θα ξεκινήσει το 2014 στο Κολλέγιο Ανατόλια απευθυνόμενο σε μαθητές Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου από ολόκληρη την Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ειδικά σχεδιασμένη σειρά μαθημάτων, κατάλληλων για τις ιδιαίτερες μαθησιακές ανάγκες των χαρισματικών παιδιών, έχοντας ως παράλληλο στόχο να προωθήσει πρωτοποριακές μεθόδους διδασκαλίας, την αγάπη για μάθηση και την κριτική σκέψη.

Ο Ανδρέας Δρακόπουλος, Πρόεδρος του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος τόνισε τη σημασία της συγκεκριμένης ενέργειας καθώς μπορεί να φέρει «ανακούφιση και πραγματική ελπίδα για το μέλλον, ειδικά για στους νέους ανθρώπους, με το Πρόγραμμα CTY στο Κολλέγιο Ανατόλια να λειτουργεί ως θερμοκοιτίδα ιδεών και καινοτομίας».

Η δημιουργία του CTY Greece είναι ένα ορόσημο στην ιστορία του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος, επεσήμανε στην ομιλία του ο Δρ Πάνος Βλάχος, Πρόεδρος του Κολλεγίου Ανατόλια. «Το CTY Greece δεν ανταποκρίνεται απλώς σε μία μακροπρόθεσμη ανάγκη, παρέχοντας μοναδικές εκπαιδευτικές ευκαιρίες σε χαρισματικούς νέους στην Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή. Παράλληλα, θα ‘διδάξει’ δασκάλους, γονείς αλλά και την ευρύτερη κοινωνία πώς να δίνει προσοχή στο εξαιρετικό ταλέντο».

Στην εκδήλωση μίλησε και ο ελληνικής καταγωγής Βουλευτής John Sarbanes αναφέροντας ότι «σε μια στιγμή που οι Έλληνες νοιώθουν ότι η ελπίδα έχει χαθεί έρχεται αυτή η πρωτοβουλία για να τους διαψεύσει και να τους εκπλήξει ευχάριστα».

Την εκδήλωση παρακολούθησε πλήθος κόσμου, μεταξύ των οποίων εξέχοντα μέλη της ελληνικής ομογένειας στις ΗΠΑ.