Γράφει ο δημοσιογράφος Βαγγέλης Πάλλας.

Ευρωπαϊκό Συνέδριο του «Συμφώνου των Νησιών»

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία στις Βρυξέλλες το Ευρωπαϊκό Συνέδριο για το «Σύμφωνο των Νησιών» στο οποίο συμμετείχε ο αντιπεριφερειάρχης Κρήτης Νίκος Καλογερής που αναφέρθηκε στην πολιτική της Περιφέρειας Κρήτης στον τομέα της βιώσιμης ενεργειακής ανάπτυξης. Το «Σύμφωνο των Νησιών» αφορά ένα ειδικό πρόγραμμα της Γενικής Διεύθυνσης για την Ενέργεια και μια πρωτοβουλία των Νησιών για Βιώσιμη Ενεργειακή Ανάπτυξη κατ’ αναλογία της Ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας του «Συμφώνου των Δημάρχων».

Το «Σύμφωνο των Νησιών» περιλαμβάνει την πολιτική δέσμευση αλλά και την εκπόνηση «Σχεδίων Βιώσιμης Ενεργειακής Ανάπτυξης» που επιδιώκουν την μείωση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα, δραστηριότητες ενάντια στην κλιματική αλλαγή, έργα και δραστηριότητες εξοικονόμησης ενέργειας, έργα και επενδύσεις Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην παραγωγή θερμότητας και ηλεκτρισμού, έργα βιώσιμων μεταφορών καθώς και εντατικές δραστηριότητες πληροφόρησης -ενημέρωσης και προώθησης.

Ο αντιπεριφερειάρχης Κρήτης Νίκος Καλογερής και ο Διευθυντής του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης (ΠΤΑ) Κρήτης Νίκος Ζωγραφάκης -συντονιστής του προγράμματος- παρουσίασαν τις κατευθύνσεις και τις δραστηριότητες της Περιφέρειας Κρήτης και του Ενεργειακού της Κέντρου στον τομέα της Βιώσιμης Ενεργειακής Ανάπτυξης. Σημειώνεται ότι το «Σύμφωνο των Νησιών» πρόκειται να συνεχίσει τις δραστηριότητες του μέσω νέων χρηματοδοτικών εργαλείων τα οποία βοηθούν στην ωρίμανση σχετικών δραστηριοτήτων και έργων. Κατά την διάρκεια του Συνεδρίου τονίστηκε η σπουδαιότητα της υλοποίησης έργων εξοικονόμησης ενέργειας και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας τα οποία δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας και νέες οικονομικές δραστηριότητες και επιχειρήσεις συνδέοντας άμεσα με ειδικές νησιώτικες πολιτικές ανάπτυξης ενώ υλοποιούνται με συνεργασία των τοπικών φορέων και με σεβασμό στο νησιώτικο περιβάλλον.

Στο Συνέδριο παρευρέθηκαν στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Νησιών, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Αιγαίου, ο Πρόεδρος της Επιτροπής των Νησιών, ο Γραμματέας της CPRM, στελέχη της πρωτοβουλίας του «Συμφώνου των Δημάρχων» καθώς και πολιτικοί εκπρόσωποι της Περιφέρειας του Βορείου Αιγαίου, ο Δήμαρχος Μυτιλήνης, ο Δήμαρχος Άνδρου, ο Δήμαρχος Αντιπάρου, οι Δήμαρχοι Στροβόλου και Αγίου Αθανασίου Κύπρου, καθώς και πολιτικοί εκπρόσωποι από: Εβρίδες (Μ.Βρετανία), Γκότλαντ (Σουηδία), Σάμσο (Δανία), Μαδείρα (Πορτογαλία), Κανάριων (Ισπανία), Σαντορίνης κ.α.

Προώθηση των πιστοποιημένων Κρητικών Προϊόντων στην αγορά της  Γαλλίας

Συνάντηση, με στόχο την προώθηση των πιστοποιημένων Κρητικών προϊόντων, στην αγορά της Γαλλίας, πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Κρήτης, μεταξύ της αντιπεριφερειάρχη Κρήτης Θεανώς Βρέντζου – Σκορδαλάκη και της κυρίας Φαμπιάν Ρου, ιδιοκτήτρια μεγάλης εταιρείας εισαγωγών, η οποία παράλληλα έχει και σχολή γευσιγνωσίας για το ελαιόλαδο, στην Περιφέρεια της Προβηγκίας.

Η εταιρεία της κας Ρου που δραστηριοποιείται εμπορικά σε όλη την Γαλλία, κάνει ετήσιο κύκλο εργασιών που υπερβαίνει τα 30 εκατομμύρια ευρώ. Παράλληλα, η σχολή γευσιγνωσίας για το λάδι, αποτελεί μέλος της αντίστοιχης Αγροδιατροφικής Σύμπραξης που έχει δημιουργηθεί στην Περιφέρεια της Προβηγκίας.

Όπως προέκυψε από την συζήτηση, η Περιφέρεια της Προβηγκίας, έχει κατανοήσει την μεγάλη σημασία και αξία που έχει σήμερα η πιστοποίηση των προϊόντων και για τον λόγο αυτό προχώρησε στην δημιουργία Αγροδιατροφικής Σύμπραξης, όπως ακριβώς συμβαίνει και με την Περιφέρεια Κρήτης. Ωστόσο, η Περιφέρεια Κρήτης, με την κατοχύρωση σε εθνικό και διεθνές επίπεδο του brand name «ΚΡΗΤΗ» και την δημιουργία των προτύπων για την πιστοποίηση των προϊόντων που θα λάβουν το σήμα «ΚΡΗΤΗ», βρίσκεται ένα βήμα μπροστά.

Για τον λόγο αυτό η κα Ρου ανέφερε ότι θα ήταν πολύ χρήσιμο να υπάρξει μια επίσκεψη της αντιπεριφερειάρχη και στελεχών της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης, στην Περιφέρεια της Προβηγκίας το 2013, προκειμένου η Περιφέρεια Κρήτης, να παρουσιάσει την μέχρι σήμερα δουλειά που έχει κάνει στον τομέα της πιστοποίησης και γενικότερα του Στρατηγικού Σχεδιασμού για τον πρωτογενή τομέα παραγωγής.

Σε ότι αφορά τον τομέα των εισαγωγών, η κα. Ρου έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα Κρητικά προϊόντα και ειδικότερα για το ελαιόλαδο.

Ανέφερε ότι υπάρχει η δυνατότητα να έλθουν στην Κρήτη, μεγάλες εταιρείες σούπερ μάρκετ από την Γαλλική αγορά, ώστε να πραγματοποιήσουν επιχειρηματικές συναντήσεις με τους τοπικούς παραγωγούς. Αυτή η δράση προσδιορίζεται χρονικά για το νέο έτος, όταν θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες για τα πρότυπα και την πιστοποίηση των προϊόντων του νησιού μας.

Βαρύτητα δόθηκε εξάλλου και για το θέμα του «Κρητικού Μπακάλικου». Μάλιστα, όπως αναφέρθηκε στην συνάντηση, το «Κρητικό Μπακάλικο», είναι μια δράση που ενδιαφέρει άμεσα την κα. Ρου, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι είναι «δεδομένη η επιτυχία ενός τέτοιου εγχειρήματος στην Γαλλική αγορά, λόγω και της μεγάλης αγάπης που δείχνει το Γαλλικό κοινό σε πιστοποιημένα και ανώτερης ποιότητας διατροφικά προϊόντα, όπως θα είναι και τα πιστοποιημένα Κρητικά προϊόντα που θα βρίσκονται στα ράφια του «Κρητικού Μπακάλικου»

 

.