Την Κυριακή, 20.03.2011, στις 15.00, παρουσιάστηκε στην τηλεόραση της ΕΡΤ3 το ντοκιμαντέρ «Κυριακή στο χωριό» από το χωριό Δήμαινα, Επιδαύρου Αργολίδας στο οποίο παρουσιάστηκαν δραστηριότητες των μελών της Ένωσης Νέων Αγροτών Αργολίδας.

Για περισσότερο από ¾ της ώρας μίλησαν τόσο η πρόεδρος της Ένωσης Νέων Αγροτών Αργολίδας κα Γεωργία Δρόσου-Παγίδα, όσο και μέλη της ΕΝΑ Αργολίδας που ήταν στο ίδιο τραπέζι, μεταξύ των οποίων ο κ. Ανδρέας Αγγέλου, κ. Βαγγέλης Μπινιάρης, ο κ. Νίκος Ελευθερίου, η κα Δήμητρα Τσακίρη, ο κ. Παναγιώτης Ν. Κόλλιας, ο κ. Παναγιώτης Δ. Κόλλιας, η κα Σοφία Κουτσούκου, ο κ. Κώστας Σταμούλης, ο κ. Χαράλαμπος Οικονόμου και ο κ. Ιωάννης Θεοδώρου.

Ενδιάμεσα προβλήθηκαν στιγμιότυπα από τις αγροτικές εργασίες που πραγματοποίησαν οι Νέοι Αγρότες στα χωράφια τους, ιδιαίτερα αυτήν την εποχή που γίνεται τοι μάζεμα των ελιών, και ακολούθως οι εργασίες στο λιοτρίβι, για να παραχθούν επώνυμα τα προϊόντα της Αργολικής γης.

Οι Νέοι Αγρότες μίλησαν για πολλά θέματα, μεταξύ των οποίων:

  • Για τον δύσκολο ειδικό ρόλο της αγρότισσας, και ακόμα περισσότερο της Νέας Αγρότισσας με τις ευθύνες τόσο στο νοικοκυριό, όσο και στο χωράφι ή στις εκτροφές, αλλά και ως μητέρας μικρών παιδιών, καθώς και ως επαγγελματία αγρότισσας, σε μικρές οργανωμένες κοινωνίες.
  • Για την Επιστημονική Υποστήριξη που εφέτος υλοποιεί για πρώτη φορά πιλοτικά η Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς ανοίγοντας για πρώτη φορά τις πόρτες της και προς τους Νέους Αγρότες. Η ΕΝΑ Αργολίδας θα υποστηριχθεί στις εκμεταλλεύσεις των εσπεριδοειδών, το κρασί και το ελαιόλαδο, καθώς και την προώθηση επώνυμων -συσκευασμένων από τους ίδιους αγρότες- τροφίμων τόσο στις ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ αγορές όσο και στις μαζικά δημοπρατήρια.
  • Για την σημαντικότητα των βιο-καλλιεργειών και βιο-εκτροφών στην μελλοντική αγροτική οικονομία και υγεία, όσο και ως προτιμώμενης απασχόλησης από τους Νέους Αγρότες διότι είναι πιστοποιημένη-ποιοτική.
  • Για τις ιδιαιτερότητες των αγροτών που πουλούν με απ ευθείας επαφές με τους καταναλωτές, οι οποίες επιτρέπουν και την αμφίδρομη πληροφόρηση παραγωγού-καταναλωτή, αλλά και την βελτίωση της ποιότητας των παραγόμενων αγροτικών προϊόντων.
  • Για την οικονομική κρίση, κυρίως των αστών, η οποία επηρεάζει εμμέσως τον όγκο των πωλήσεων αγροτικών προϊόντων και δεν επηρεάζει αισθητά ακόμη την αγροτική κοινωνία.
  • Για την ιδιαίτερη σχέση που αναπτύσσεται μεταξύ φυσικού περιβάλλοντος-γης και αγροτών-φροντιστών του φυσικού περιβάλλοντος, όπου οι αγρότες με ευαισθησία συλλέγουν τα δώρα που τους προσφέρει η μητέρα όλων-γη.

Οι Νέες και οι Νέοι Αγρότες πιστεύουν στο μέλλον του αγροτικού κόσμου και δραστηριοποιούνται, παράλληλα με τα καθημερινά θέματα, στην καταξίωση των επαγγελματιών αγροτών, καθώς και στην στήριξη της αγροτικής επιχειρηματικότητας, αφού μπορέσει να καθορισθεί το αντικείμενο των αγροτικών επαγγελμάτων (γεωργία, κτηνοτροφία, αλιεία, δασοκομία, αγροτουρισμός, μεταποίηση-εμπορία της παραγωγής τους, ενέργεια, ρύποι κλπ).

Στις 13 Μαΐου, στην ημερίδα για την «Αγροτική Επιχειρηματικότητα & Αγροτουρισμό» θα διασαφηθεί ότι η επιχειρηματικότητα δεν είναι μόνο η ίδρυση μιας επιχείρησης, ή η επίτευξη εκχρηματισμένου κέρδους. Το επιχειρηματικό πνεύμα είναι απαραίτητο για όλους και όχι μόνο για τους επιχειρηματίες. Το επιχειρηματικό πνεύμα είναι η κινητοποίηση δυνατοτήτων για έκφραση και δημιουργία. Είναι η αποδοχή του στοιχείου της αβεβαιότητας και η μετουσίωσή της σε δράση. Είναι οι γνώσεις και οι έξυπνες ιδέες μεταμορφωμένες σε καινοτόμες εφαρμογές. Η επιχειρηματικότητα εκφράζεται και ως η τόλμη για ενεργό συμμετοχή στο κοινωνικό, πολιτικό και οικονομικό γίγνεσθαι.

«Οι Νέοι Αγρότες Αργολίδας», δήλωσε η κα Γεωργία Δρόσου-Παγίδα (6976562330), «εκεί από όπου ξεκίνησε το κίνημα των Νέων Αγροτών πριν 18 χρόνια, έδειξαν με την βοήθεια των τεχνικών της ΕΡΤ3 και πολύωρες προετοιμασίες, την πίστη τους στο μέλλον του αγροτικού κόσμου και έδωσαν μια αισιόδοξη δυνατότητα για το αγροτικό μέλλον, στο καθαρά αγροτικό χωρίο Δήμαινα Επιδαύρου, στην παραγωγή «Κυριακή στο χωρίο, με τους Νέους Αγρότες». Και αυτό ίσως είναι μια καλή προοπτική».

Για την καταγραφή: Δημήτρης Μιχαηλίδης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ