Με μεγάλη επιτυχία και ιδιαίτερη ανταπόκριση από τους Προέδρους των Ομοσπονδιών διεξήχθη το Σάββατο 5 Νοεμβρίου, 2011 στο Crown Plaza Hotel στο Elmhurst, της Νέας Υόρκης η συνάντηση της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ελληνο-αμερικανικού Συμβουλίου με την συμμετοχή 21 Προέδρων και Αντιπροσώπων μελών Ομοσπονδιών, υπό τον συντονισμό του Προέδρου Παύλου Κοτρότσιου.

Στο γεύμα που παρέθεσε το Εθνικό Συμβούλιο προς τιμήν της Γενικής Προξένου της Ελλάδος Άγης Μπαλτά, με αφορμή τη λήξη της θητείας της στη Νέα Υόρκη και την ανάληψη των νέων της καθηκόντων ως πρέσβης της Ελλάδος στη Χιλή, όλοι οι παρευρισκόμενοι ευχαρίστησαν την έξοχο Διπλωμάτη για τις υπηρεσίες της στην ομογένεια και τον Ελληνισμό γενικότερα για το ήθος, το ύφος, αλλά και την ευαισθησία που επέδειξε στα κοινά θέματα που απασχολούν την Ομογένεια. Η κα Μπαλτά εκθείασε το έργο του Ελληνο-αμερικανικού Συμβουλίου σαν συντονιστικού οργάνου που συσπειρώνει τον Ελληνισμό και υπογράμμισε τον σημαντικό του ρόλο για τα Εθνικά μας ζητήματα. Ο πρόεδρος, τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής και οι παρευρισκόμενοι πρόεδροι της απέδωσαν αναμνηστική πλακέτα.

Στη συνέχεια πήρε τον λόγο η Κούλα Σοφιανού, Γενική Πρόξενος της Κύπρου και υπογράμμισε την άψογη συνεργασία της με την κ. Μπαλτά και εξήρε με την σειρά της τον ρόλο του Εθνικού Συμβουλίου.

Ο Ύπατος Πρόεδρος της ΑΧΕΠΑ Γιάννης Γκροσσομανίδης συμμετείχε με ιδιαίτερο ενθουσιασμό στην συνεδρίαση και υποσχέθηκε καλύτερη και στενότερη συνεργασία με το Εθνικό Συμβούλιο. Στη συνέχεια κάλεσε τον Πρόεδρο του Εθνικού Συμβουλίου και όλα τα μέλη να παρευρεθούν στο επόμενο σημαντικό Συνέδριο της ΑΧΕΠΑ που γιορτάζει τα 90 χρόνια από την ίδρυση της. Όλοι ήταν ενθουσιασμένοι που για πρώτη φορά στην Ιστορία του Εθνικού Συμβουλίου σε μια τέτοια συγκέντρωση του Ελληνισμού γενικότερα είχαμε την συμμετοχή του Υπάτου προέδρου της σημαντικής οργάνωσης ΑΧΕΠΑ, Συντονιστή του ΣΑΕ, Προέδρου του Εθνικού Συμβουλίου, προέδρου του ΑΗΙ, προέδρου της Κυπριακής Ομοσπονδίας και 21 Προέδρων Ομοσπονδιών μελών του Εθνικού Συμβουλίου, δείγμα του ενδιαφέροντος για τα κοινά, της συμμετοχής και επαναδραστηριοποίησης των επιτροπών του Εθνικού Συμβουλίου, αλλά και την ευαισθησία για τα τεκταινόμενα στην γενέτειρα αλλά και στην Ελληνοαμερικανική παροικία.

Στην εναρκτήρια ομιλία του ο Πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Εθνικού Συμβουλίου κ. Παύλος Κοτρότσιος ανέλυσε τους συγκεκριμένους στόχους της οργάνωσης:

  1. την συσπείρωση των Ομοσπονδιών αλλά και την διεύρυνση ανοίγοντας δρόμο για συνεργασία με τους Γιατρούς, την Νεολαία και όλους όσους οργανισμούς μπορούν να ενταχθούν στον Τριτοβάθμιο οργανισμό αλλά και επαναδραστηριοποίηση των Επιτροπών
  2. την εργασία πάνω στα εθνικά θέματα με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς ώστε να έχουμε μιας κοινής αποδοχής πρόταση (πολλές φωνές αλλά μιά κοινή προταση – θέση για το καθε ενα απο τα θέματά μας) όσον αφορά το τι ζητάμε από τους εκλεγμένους αντιπροσώπους βουλευτές, γερουσιαστές, Δημάρχους, Κυβερνήτες για καλύτερα αποτελέσματα στα Εθνικά μας θέματα
  3. τη δημιουργία επιτροπής Δημοσίων Σχέσεων ώστε να εργαστεί πάνω στο πώς θα αναδειχθεί η Ελλάδα, η προσφορά της αλλά και οι απανταχού Έλληνες, ΣΗΜΕΡΑ, σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο για την πατρίδα μας και τον Ελληνισμό γενικότερα.

Το έργο του Ελληνοαμερικανικού Εθνικού Συμβουλίου και της Εκτελεστικής Επιτροπής ξεδιπλώθηκε και αναδείχθηκε καλύτερα με την παρουσίαση των δράσεων της επιτροπής Εθνικών Θεμάτων υπό τον Προεδρεύοντα Αντιπρόεδρο του ΕΣΕ Χρήστο Χρηστάκη με έμφαση στο Σκοπιανό.

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Ομοσπονδίας Πανίκος Παπανικολάου που συμμετείχε για πρώτη φορά στο φόρουμ του ΕΣΕ ενημέρωσε την Εκτελεστική Επιτροπή αλλά και τους ομολόγους του για τις εξελίξεις στο Κυπριακό εθνικό θέμα και εξήρε την συνεργασία με το ΑΗΙ σχετικά με το θέμα της πώλησης Ελικοπτέρων.

Ο Ηλίας Τσεκερίδης, Πρόεδρος Ομοσπονδίας Νέας Υόρκης καλωσόρισε ως είθισται επικεφαλής της τοπικής Ομοσπονδίας και μίλησε για θέματα της Ομοσπονδίας του.

Στη συνέχεια ο Θεόδωρος Σπυρόπουλος, Αντιπρόεδρος ΣΑΕ και Συντονιστής Αμερικής μίλησε για τα θέματα που αντιμετωπίζει το ΣΑΕ σήμερα και εξήρε επίσης την σημαντικότητα του Εθνικού Συμβουλίου που όλοι συμμετέχουν και εργάζονται σε εθελοντική βάση. Το ίδιο βράδυ ο κ. Σπυρόπουλος τιμήθηκε για την προσφορά του στα κοινά από το CosmosFM.

Ο Δρ. Σπύρος Μεζίτης, πρόεδρος της Παγκόσμιας Οργάνωσης γιατρών και πρόεδρος Ρενασάνς ήταν ο κύριος ομιλητής.

Παρόντες επίσης οι οποίοι τοποθετήθηκαν και ο Νίκος Λαρυγκάκης, Πρόεδρος ΑΗΙ, ο  Κώστας Χατζιστεφανίδης Πρόεδρος Παν Μακεδονικής, η  Στέλλα Κοκόλη, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Δασκάλων, ο Κώστας Κουτράκος, Αντιπρόεδρος και Πρόεδρος Παν Λακωνικής και πρόεδρος επιτροπής ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ο Στήβ Πελαρδής, πρόεδρος της ΠανΡοδιακής με τους αντιπροσώπους Πολύβιο Παυλίδη και κα Αγγελή, η Ζαχαρούλα Μαρματάκη Αντιπρόσωπος της ΠανΚρητικής, ο  Παν. Δούκας πρόεδρος της ΠανΚορινθιακής, ο Βασίλης Μπεμπόνης πρόεδρος της Παν Μεσσηνιακής, ο πρόεδρος  Στέλιος Μανής των κυνηγών, ο Βασίλης Ματαράγκας πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ζακύνθου και Ιονίων Νήσων, ο Νίκος Μπάρδης της ΠανΓκρεγόριαν, ο Δρ. Γιαννης Νάθενας, ο γερουσιαστής Λούι Ραπτάκης και η βουλευτής Νέας Υόρκης Αραβέλα Σιμωτά, εκπρόσωποι της νεολαίας YPI που στόχο έχει την ενίσχυση των τοπικών συλλόγων φοιτητών και νέων επιχειρηματιών επαγγελματιών σε τοπικό επίπεδο αλλά και τον συντονισμό ετήσιου φόρουμ, και εκπρόσωποι των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης της Ομογένειας.

Εν συνεχεία η Εκτελεστική Επιτροπή κατά τη διάρκεια της τρίωρης συνδιάσκεψης της, συζήτησε την εφαρμογή ενός πιο λειτουργικού σχεδίου για την καλύτερη συνεργασία και ενημέρωση μεταξύ των Ομοσπονδιών έτσι ώστε να υπάρχει μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα. Οι θεματικές ενότητες συμπεριέλαβαν ζητήματα όπως το Σκοπιανό, το Κυπριακό, η Ελληνική Παιδεία στις ΗΠΑ, το μέλλον του Ελληνισμού, η Ελληνική Γλώσσα, και η Οικονομία. Τέλος, συζητήθηκε και το θέμα του εορτασμού των 20 χρόνων από την ίδρυση του ΈΣΕ, τον Ιούνιο του 2012.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ