Υπογραφή Προεδρικού Διατάγματος από τον Υπουργό Εξωτερικών Σταύρο Λαμπρινίδη και τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη Χρήστο Παπουτσή για την απόκτηση αστυνομικής ταυτότητας από τους ομογενείς της Γερμανίας με σκοπό τη διευκόλυνση της εισόδου τους στη χώρα μας.

Κατά την επίσκεψη του Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη Μανώλη Όθωνα στη Γερμανία τον Φεβρουάριο, εκπρόσωποι των Ελληνικών Κοινοτήτων του Μονάχου, του Νταχάου και της Νυρεμβέργης του εξέθεσαν το θέμα των μεγάλων καθυστερήσεων στη διαδικασία έκδοσης διαβατηρίων από το αντίστοιχο Προξενείο του Μονάχου.

Παρόλο που το θέμα ετέθη από τον κ. Όθωνα στο Υπουργείο Εξωτερικών αμέσως μετά το πέρας της επίσκεψής του στη Γερμανία, η φύση και οι ιδιαιτερότητες του ζητήματος που αφορά σειρά εμπλεκόμενων συναρμόδιων υπηρεσιών, εκτός των σχετικών υπηρεσιών του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας (ΕΛ.ΑΣ.), δεν επέτρεπαν την άμεση επίλυσή του.

Μετά τη διαπίστωση αυτή, με πρωτοβουλία και συνεργασία των Υφυπουργών κ.κ. Όθωνα και Δόλλη δρομολογήθηκε η λύση της έκδοσης ταυτοτήτων, διαδικασία που χρήζει μικρότερου χρονικού διαστήματος διεκπεραίωσης και λιγότερων δικαιολογητικών που πρέπει να προσκομίσουν οι ενδιαφερόμενοι σε σχέση με την έκδοση διαβατηρίου. Η συγκεκριμένη πρόταση εξάλλου, είχε τεθεί από εκπροσώπους των ομογενών κατά τις σχετικές με το θέμα συζητήσεις.

Βάσει του νόμου 127/1969 περί αποδεικτικής ισχύος Αστυνομικών Ταυτοτήτων και της ειδικής παραγράφου που προστέθηκε το 2008, μπορεί να αναγνωρίζεται το δικαίωμα εφοδιασμού με δελτίο αστυνομικής ταυτότητας και σε Έλληνες πολίτες που κατοικούν μόνιμα σε άλλες χώρες με Προεδρικό Διάταγμα που εκδίδεται ύστερα από πρόταση των αρμόδιων Υπουργών.

Για το λόγο αυτό με Προεδρικό Διάταγμα που υπεγράφη αυτές τις ημέρες από τους Υπουργούς Εξωτερικών Σταύρο Λαμπρινίδη και Προστασίας του Πολίτη Χρήστο Παπουτσή, δίδεται πλέον η δυνατότητα στους Έλληνες πολίτες που κατοικούν μόνιμα στη Γερμανία να εφοδιάζονται, κατόπιν αίτησής τους, με δελτίο αστυνομικής ταυτότητας.

Για την περαιτέρω διευκόλυνση της διαδικασίας, με απόφαση του Αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. Αντιστράτηγου Ελευθέριου Οικονόμου, θα συγκροτηθεί ειδικό κλιμάκιο στελεχών της ΕΛ.ΑΣ., που θα τοποθετηθούν στη Γερμανία. Το κλιμάκιο αυτό θα συνδράμει τις προξενικές αρχές τόσο στη διαδικασία έκδοσης ταυτοτήτων, όσο και στη διαδικασία έκδοσης διαβατηρίων των ομογενών, εφόσον το επιθυμούν.

Με τον τρόπο αυτό θα μπορούν οι ομογενείς να προχωρούν ΑΜΕΣΑ στην έκδοση δελτίων ταυτότητας από τις προξενικές αρχές της Γερμανίας, ενώ παράλληλα θα επιταχυνθεί η διαδικασία υποδοχής και αποστολής στην Ελλάδα των δικαιολογητικών για την έκδοση διαβατηρίων.

Η λύση αυτή, αν και με σχετική καθυστέρηση για την οποία και ζητείται η κατανόηση των ενδιαφερομένων, κρίνεται εν τέλει ως η πλέον ενδεδειγμένη για την απεμπλοκή των παραπάνω διαδικασιών.

Αθήνα, 27 Ιουνίου 2011

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ