Δημοπρατείται σύντομα – Συντηρείται και αναδεικνύεται το υπάρχον κτίριο με 2 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας.

Δημοπρατείται μετά την έγκριση του περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστού το Μουσείο Τσιτσάνη στις παλιές φυλακές των Τρικάλων προϋπολογισμού 2.000.000 ευρώ (με ΦΠΑ). Συγκεκριμένα πρόκειται για το ενταγμένο στο ΕΣΠΑ Θεσσαλίας έργο «Επανάχρηση κεντρικού κτιρίου παλαιών φυλακών Τρικάλων – Κέντρο Έρευνας Βασίλης Τσιτσάνης».

Όπως ανέφερε ο κ. Κώστας Αγοραστός: «Μετά από μεγάλες και συντονισμένες προσπάθειες με το Υπουργείο Πολιτισμού και την γενική γραμματέα κ. Λίνα Μενδώνη, με τον Δήμο Τρικκαίων, αλλά και τη βούληση τη δική μας ως αιρετή Περιφέρεια, υλοποιούμε μέσω του ΕΣΠΑ Θεσσαλίας ένα ξεχωριστό έργο πολιτισμού για τα Τρίκαλα. Ένα έργο το οποίο αλλάζει αρχιτεκτονικά και περιβαλλοντικά τη μορφή του κέντρου της πόλης. Πρόκειται για το σημείο όπου βρίσκονται οι παλιές φυλακές και αυτή τη στιγμή αποτελεί εστία περιβαλλοντικής ρύπανσης. Εκεί πλέον δημιουργείται το Μουσείο Τσιτσάνη προϋπολογισμού 2 εκατ. ευρώ. Με αυτό το έργο ολοκληρώνεται η ανάπλαση του κεντρικού ιστού της πόλης των Τρικάλων, αναβαθμίζεται ένας χώρος με έμφαση στον πολιτισμό και ταυτόχρονα γίνεται πράξη η δωρεά της οικογένειας Τσιτσάνη στην πόλη των Τρικάλων. Πρόκειται για ένα σπουδαίο γεγονός διότι ο Τσιτσάνης ήταν μεγάλος μουσικο-συνθέτης και το Μουσείο αυτό θα αποτελέσει πόλο έλξης για τους μουσικόφιλους και όχι μόνο».

Αναλυτικότερα στοιχεία για το έργο :

Το κεντρικό κτίριο των παλαιών φυλακών Τρικάλων ανάγεται στις αρχές του 20ου αιώνα. Ο δεύτερος όροφος με τοιχοποιία από οπλισμένο σκυρόδεμα, που εκτιμάται, ότι έγινε μεταπολεμικά, εδράζεται σε παλαιότερο λιθόκτιστο κτίσμα που ταυτίζεται με παλαιό λουτρό, το οποίο αποκαλύφθηκε μετά από τις διερευνητικές εργασίες που διενεργήθηκαν από την 19η Ε.Β.Α.. Για την επανάχρηση του κτιρίου απαραίτητη είναι η προστασία και ανάδειξη του ισογείου και η επισκευή του ορόφου ώστε να προσαρμοστεί στη νέα του χρήση, προκειμένου να διαφυλαχθεί και να αναδειχθεί αυτό το ιδιαίτερα σημαντικό μνημείο.

Στόχος του έργου είναι η αποκατάσταση της δομικής ενίσχυσή του κτιρίου, η οποία θα εξασφαλίσει τη φυσική διατήρηση του μνημείου. Η αποκατάσταση του κτιρίου και σε συνδυασμό με το παρακείμενο τέμενος, θα διαμορφώσει μια σφαιρική εικόνα της αρχιτεκτονικής εκείνης της εποχής στην περιοχή. Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών θα αποδοθεί στο κοινό ένας χώρος με διαχρονικότητα και πολυπολιτισμικότητα: ένας αμιγώς αρχαιολογικός χώρος με οργανωμένη αρχιτεκτονική και ιστορική δομή, στο ισόγειο και ένας χώρο με αναφορές στην μουσική δημιουργία τρικαλινών συνθετών, στον πάνω όροφο που θα αποτελούν ξεχωριστές οντότητες, με βελτιωμένες συνθήκες επισκεψιμότητας και θα συμβάλουν στην τουριστική προβολή της πόλης αλλά και στην ανάπτυξη του τοπικού περιφερειακού χώρου.

Πλέον προχωρά η δημοσίευση του σχετικού διαγωνισμού από το Δήμο Τρικκαίων που είναι ο φορέας υλοποίησής του. Το έργο είναι μέρος της πράξης του ΕΣΠΑ «Προστασία-ανάδειξη του υπό δημιουργία κέντρου ερευνάς «Βασίλη Τσιτσάνη». Το 2ο έργο που εντάσσεται σε αυτήν αφορά στην προστασία και ανάδειξη παλαιού λουτρού, προϋπολογισμού 1 εκατ. ευρώ, που ξεκίνησε ήδη να υλοποιείται από τη 19η ΕΒΑ.Έτσι το σύνολο του έργου φτάνει περίπου τα 3 εκατ. ευρώ.

Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο προγραμματικής σύμβασης που συνάφθηκε μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού που είναι ο κύριος δικαιούχος του, του Δήμου Τρικκαίων και της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (Ε.Τ.Π.Α.) και από εθνικούς πόρους, ποσό δε 184.000 ευρώ βαρύνει το Δήμου Τρικκαίων.