Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. κ. Χρυσόστομος τηνΤετάρτη 20 Μαρτίου 2013, στις 8:00 π.μ. συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Κατά τη διάρκεια της συναντήσεως η συζήτηση των δύο ανδρών περιεστράφει γύρω από την κατάσταση που διαμορφώνεται μετά τη απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων, καθώς και μετά τις τελευταίες εξελίξεις στα θέματα που απασχολούν την πατρίδα μας. Ο Μακαριώτατος επανέλαβε στον Πρόεδρο την εισήγησή του για έκδοση εθνικού ομολόγου. Η Εκκλησία θα στηρίξει την προσπάθεια αυτή με κάθε τρόπο.

Επίσης, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου μετέφερε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τις ευχές και τη συμπαράσταση των Ελλήνων αδελφών, όπως τις εξέφρασε, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε μαζί του χθες βράδυ, η Α. Μ. ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος.

Σε δηλώσεις του, εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου ανέφερε ότι θα πρέπει να υπάρχει επικοινωνία με όλους τους ενδιαφερόμενους οι οποίοι μπορούν να προσφέρουν ιδέες και προτάσεις, π.χ. τραπεζίτες, οικονομολόγους κ.ά. Η κατάσταση, πιστεύει ο Αρχιεπίσκοπος, ότι είναι διαχειρίσιμη.

Μπορούμε να υποθηκεύσουμε όλη την περιουσία της Εκκλησίας  και το αντίτιμο να αξιοποιηθεί στα ομόλογα για να στηρίξουμε αυτή τη στιγμή το κράτος μας. Υπογράμμισε ο Αρχιεπίσκοπος ότι, «όταν κανείς έχει την καλή διάθεση, όλοι θα στηρίξουμε το κράτος και είμαι βέβαιος αυτό θα πράξει όλος ο λαός μας».  Για την έκδοση των ομολόγων θα συσταθεί επιτροπή που θα εργαστεί αναφορικά με το όλο θέμα, το οποίο στη συνέχεια θα πάει στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Κατόπιν ερώτησης των δημοσιογράφων για την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων και την καταψήφιση της πρότασης του Eurogroup, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος συνεχάρη τους κύπριους βουλευτές, που με τη χθεσινή τους απόφαση έστειλαν ένα ηχηρό μήνυμα στην Ευρώπη. Επισήμανε ο Μακαριώτατος ότι «πήραν μια ορθή απόφαση και έστειλαν ένα ισχυρό μήνυμα στην Ευρώπη να μάθουν να σέβονται και τους μικρούς επιτέλους».

Ο Αρχιεπίσκοπος τόνισε με έμφαση ότι «δεν θα αποφασίσω εγώ, εμείς θα το υποστηρίξουμε, ο Πρόεδρος είπε ότι είναι έτοιμος να κάνει τα πάντα».

Σε άλλη ερώτηση εάν και κατά πόσο θα έχει επικοινωνία με τον Μακαριώτατο Πατριάρχη Μόσχας και πασών των Ρωσιών κ. Κύριλλο, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου δεν απάντησε καταφατικά λέγοντας ότι από τη στιγμή που ο Πρόεδρος βρίσκεται σε επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Ρωσίας «δεν χρειάζεται καμία παρέμβαση».

Ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Κύπρου προσεύχεται να βρεθεί η δέουσα διέξοδος στο θέμα, με τη βοήθεια του Θεού, και όλοι μαζί ενωμένοι, με υπευθυνότητα, με αλληλεγγύη και εργατικότητα, να στηρίξουμε την πατρίδα μας για να εξέλθουμε το συντομότερο από την παρούσα δοκιμασία που ταλανίζει το τόπο και το λαό μας.

Από το Γραφείο Ενημερώσεως και Επικοινωνίας