Θα υποχρεωθούν να υποβάλουν όλοι οι ιδιοκτήτες ακινήτων στην Ελλάδα μέχρι το τέλος Αυγούστου του 2013.

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Αναλυτικά όλα τα στοιχεία για τις εκτός σχεδίου εκτάσεις και τα αγροτεμάχια θα καταγράφονται στο νέο έντυπο Ε9, που σχεδιάζει το ελληνικό Υπουργείο Οικονομικών, ενώ είναι πιθανόν να ξαναδηλωθούν και τα αστικά ακίνητα.
Το νέο έντυπο θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του μήνα και εκατομμύρια φορολογούμενοι θα κληθούν να δηλώσουν μέχρι το τέλος Αυγούστου του 2013 όλα τα ακίνητα, που έχουν στην κατοχή τους.
Η δήλωση στοιχείων ακινήτων θα υποβληθεί μέσω του Διαδικτύου και με βάση τα στοιχεία, που θα συμπληρώσουν οι φορολογούμενοι, θα υπολογιστεί και ο ενιαίος φόρος ακινήτων που θα επιβληθεί το 2014.
Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Καθημερινή», η κυβέρνηση θα αποστείλει την τελική πρότασή της στους εκπροσώπους των κομμάτων, αφού αρχικώς αυτή εγκριθεί από την τρόικα.
H πρόταση του Υπουργείου Οικονομικών προβλέπει για εκτός σχεδίου εκτάσεις γης να ισχύει ξεχωριστή κλίμακα φορολογικών συντελεστών. Η κλίμακα θα ξεκινά από 1 ευρώ ανά στρέμμα. Ο πολύ χαμηλός αυτός συντελεστής θα ισχύει για τις ορεινές εκτάσεις μονοετούς καλλιέργειας, που ανήκουν κατά πλήρη κυριότητα σε κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Ανάλογα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε εδαφικής έκτασης, ο φόρος θα προσαυξάνεται και θα μπορεί να φθάσει μέχρι και τα 60 ευρώ το στρέμμα για εκτάσεις με μεγάλη αξία, που δεν ανήκουν σε κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και μέσα στις οποίες υπάρχει οίκημα.
Πρόσωπα που κατείχαν την 1η Ιανουαρίου 2013 εδαφικές εκτάσεις σε περιοχές εκτός σχεδίων πόλεων, δηλαδή αγροτεμάχια, αγρούς, βοσκότοπους και λοιπές εκτάσεις γης, θα δηλώσουν στην ειδική εφαρμογή, που θα δημιουργηθεί στην ιστοσελίδα της ΓΓΠΣ όλα τα ακίνητα που κατέχουν. Ο πίνακας 2, όπου σήμερα δηλώνονται οι εκτός σχεδίων πόλεων εκτάσεις, θα είναι πλήρως αναμορφωμένος με εντελώς διαφορετική γραμμογράφηση, αναφέρουν στελέχη του Υπουργείου Οικονομικών.
Στον αναμορφωμένο πίνακα 2 θα πρέπει να αναγραφούν αναλυτικά όλα τα χαρακτηριστικά του ακινήτου. Δηλαδή εάν είναι ορεινό, καλλιεργούμενο, αρδευόμενο κ.λπ. προκειμένου να ενταχθεί στη σωστή κατηγορία και να υπολογιστεί ο ενιαίος φόρος το 2014. Ειδικότερα, στις πρόσθετες πληροφορίες, που θα πρέπει να δηλώσουν οι ιδιοκτήτες γεωτεμαχίων, περιλαμβάνονται και τα στοιχεία:
• Καλλιεργήσιμη ή μη καλλιεργήσιμη • Αρδευόμενη ή μη αρδευόμενη • Παραθαλάσσια ή μη • Κοντά σε εθνική ή επαρχιακή οδό.
• Μονοετής ή πολυετής καλλιέργεια • Πεδινή, ορεινή ή ημιορεινή.

Τι προβλέπει η πρόταση του Υπουργείου Οικονομικών για τον ενιαίο φόρο.

1. Ο ενιαίος φόρος ακινήτων θα εφαρμοσθεί το 2014 επί όλων των ακινήτων (κτίσματα, οικόπεδα και αγροτεμάχια).
2. Θα εξαιρεθούν από τον φόρο οι μακροχρόνια άνεργοι και όσοι έχουν εισοδήματα, που δεν ξεπερνούν το όριο της φτώχειας.
3. Δεν θα υπάρχει αφορολόγητο όριο.
4. Στα εντός σχεδίου κτίσματα και οικόπεδα ο φόρος θα ξεκινά από 1,9 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο και θα κλιμακώνεται με βάση τα χαρακτηριστικά του κάθε ακινήτου όπως τιμή ζώνης, παλαιότητα, πρόσοψη κ.λ.π. Συνολικά θα υπάρχουν 33 συντελεστές και δεν αποκλείεται ο φόρος να φθάνει στα 32 ευρώ το τετραγωνικό για τα ακριβά ακίνητα με τιμή ζώνης περίπου στα 8.500 ευρώ.
5. Στις εκτός σχεδίου εκτάσεις γης ο φόρος θα επιβάλλεται ανά στρέμμα που θα ξεκινάει από το 1 ευρώ και θα ξεπερνάει ακόμη και τα 60 ευρώ ανά στρέμμα για τα ακριβά αγροτεμάχια στα οποία υπάρχει οίκημα εντός. Ο νέος φόρος θα επιβάλλεται και στις καλλιεργήσιμες εκτάσεις γης που ανήκουν στους κατ’ επάγγελμα αγρότες, αλλά η φορολόγησή τους θα είναι χαμηλή π.χ. 1 (ορεινά) ή 2 ευρώ (ημιορεινά) ανά στρέμμα. Στην περίπτωση που το αγροτεμάχιο ενοικιάζεται, ο φόρος θα διπλασιάζεται. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών, οι κατ’ επάγγελμα αγρότες είναι περίπου 330.000 και οι 280.000 εξ αυτών έχουν έως και 50 στρέμματα. Γι’ αυτούς θα εφαρμοσθούν συντελεστές απομείωσης για να μειωθεί η επιβάρυνση.
6. Από τον ενιαίο φόρο ακινήτων το Υπουργείο Οικονομικών υπολογίζει να εισπράξει 1,7 δισ. ευρώ από κτίσματα και εντός σχεδίου εκτάσεις, 500 εκατ. ευρώ από νομικά πρόσωπα και 800 εκατ. ευρώ από εκτός σχεδίου εκτάσεις.
7. Ο ενιαίος φόρος ακινήτων θα εφαρμοσθεί με τις νέες αντικειμενικές αξίες. Την επόμενη εβδομάδα παραδίδεται στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης το σχέδιο για την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων όπου θα συμπεριλαμβάνονται για πρώτη φορά και τα αγροτεμάχια.
Πιθανή η παράταση στην υποβολή των εφετινών φορολογικών δηλώσεων εισοδήματος
Εξάλλου, σε ότι αφορά την υποβολή των εφετινών φορολογικών δηλώσεων εισοδήματος, παράταση, πιθανότατα και μεγαλύτερη του ενός μήνα, αναμένεται να δώσει το Υπουργείο Οικονομικών, λόγω των προβλημάτων που προέκυψαν με τους τόκους των καταθέσεων. Την παράταση είχε ήδη προαναγγείλει ο Γενικός Γραμματέας Εσόδων Χάρης Θεοχάρης. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα στοιχεία περίπου 680.000 άτομα με καταθέσεις ικανές να τους αποδώσουν τόκους άνω των 250 ευρώ, θα εισαχθούν στο Taxisnet ως τις 24 Ιουνίου. Έτσι οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι θα πρέπει να ξεκινήσουν να υποβάλουν τη δήλωσή τους την τελευταία εβδομάδα του μήνα.