Συνεχίζονται οι έρευνες στα ανοικτά της Κερύνειας για τον εντοπισμό των 18 αγνοουμένων του καταμαράν Filo Jet, που βυθίστηκε χθες λίγο μετά την αναχώρησή του από το λιμάνι της Κερύνειας με προορισμό το Τάσουτζου της Τουρκίας. Στις έρευνες συμμετέχουν πλοία, ελικόπτερα, αεροσκάφη και μη επανδρωμένα αεροσκάφη από την Τουρκία και μέχρι στιγμής έχουν διασωθεί 241 από τους 267 που επέβαιναν στο πλοίο, ενώ οκτώ άνθρωποι εντοπίστηκαν νεκροί. Όσο συνεχίζονται οι έρευνες για τους 18 αγνοουμένους, οικογένειες δημοσιοποιούν φωτογραφίες και στοιχεία των δικών τους ανθρώπων, ζητώντας πληροφορίες για την τύχη τους. Μεταξύ αυτών βρίσκονται δύο αδέλφια, η 14χρονη Σαλίχα και ο εξάχρονος Μεχμέτ Μπισέρ, οι οποίοι επέβαιναν στο Filo Jet και εξακολουθούν να αγνοούνται.
Το ίδιο το Filo Jet έχει εντοπιστεί στον πυθμένα σε βάθος 514 μέτρων, γεγονός που καθιστά ιδιαίτερα δύσκολη την προσέγγισή του. Ειδικό πλοίο από την Τουρκία αναμένεται αύριο στην περιοχή για επιχειρήσεις σε βάθος άνω των 500 μέτρων, με στόχο τόσο τη διερεύνηση του ναυαγίου όσο και τον εντοπισμό του καταγραφέα δεδομένων, του λεγόμενου «μαύρου κουτιού», που θεωρείται κρίσιμος για να εξακριβωθούν τα αίτια της βύθισης.
Οργή και αναζήτηση ευθυνών
Την ίδια ώρα, στα Κατεχόμενα εντείνεται η οργή και η αναζήτηση ευθυνών, καθώς μαρτυρίες διασωθέντων δημιουργούν ερωτήματα για τις συνθήκες υπό τις οποίες το απέπλευσε και βυθίστηκε. Επιβάτες υποστηρίζουν ότι το καταμαράν άρχισε να παίρνει νερά λίγο μετά την αναχώρησή του από την Κερύνεια και ότι είχαν προειδοποιήσει μέλη του πληρώματος, χωρίς αρχικά να δοθεί η απαιτούμενη σημασία. Παράλληλα, διερευνάται η απόφαση για τον απόπλου, καθώς, σύμφωνα με τον Τουρκοκύπριο «πρωθυπουργό» Ουνάλ Ουστέλ, η αναχώρηση είχε αρχικά απαγορευθεί λόγω κακών καιρικών συνθηκών και το πλοίο απέπλευσε περίπου μία ώρα αργότερα.
Ο καπετάνιος και επτά μέλη του πληρώματος έχουν τεθεί υπό κράτηση, ενώ παράλληλα με την ποινική έρευνα διεξάγεται ξεχωριστή διοικητική και τεχνική διερεύνηση για τις άδειες, τα πιστοποιητικά και την καταλληλότητα του πλοίου για πλόες.






