Στα ελληνικά οδηγός άσκησης για τους αιμοκαθαιρόμενους ασθενείς και αυτούς με νεφρική ανεπάρκεια.

Ένας οδηγός άσκησης για τους αιμοκαθαιρόμενους ασθενείς και αυτούς με νεφρική ανεπάρκεια στα Ελληνικά, είναι διαθέσιμος για τους Έλληνες ασθενείς. Συγκεκριμένα, ο συγγραφέας είναι η Patricia Painter, PhD, και είναι Κλινικός Εργοφυσιολόγος με εμπειρία για περισσότερα από 20 χρόνια στο θέμα.

Ο οδηγός έχει μεταφραστεί (κατόπιν άδειας) από τον Δρ. Γεώργιο Σακκά κλινικό εργοφυσιολόγο του Ινστιτούτου Σωματικής Απόδοσης και Αποκατάστασης του ΚΕΤΕΑΘ και εκλεγμένο μέλος ΔΕΠ του ΤΕΦΑΑ Θεσσαλίας και επί 5 έτη στενός συνεργάτης της Dr. Painter.

Ο οδηγός αυτός, σύμφωνα με όσα δηλώνει ο κ. Σακκάς,  είναι δημιούργημα μιας ομάδας ειδικών επιστημόνων της Αμερικής που εργάζεται με σκοπό να βοηθήσει  όλους όσους πάσχουν από νεφρική ανεπάρκεια να απολαμβάνουν και πάλι τη ζωή μέσω της θεραπευτικής άσκησης.

Οι αιμοκαθαιρόμενοι ασθενείς, επισημαίνει ο κ. Σακκάς,  που ασκούνται συστηματικά, βλέπουν πραγματικά αποτελέσματα. Μπορούν να κάνουν περισσότερα πράγματα στην καθημερινότητά τους και υποστηρίζουν ότι αισθάνονται καλύτερα. Έχουν περισσότερη ενέργεια, και νιώθουν λιγότερο στρες και μελαγχολία, ίσως γιατί «ελέγχουν» την ζωή τους περισσότερο.

Ορισμένοι αιμοκαθαιρόμενοι ασθενείς, μπόρεσαν να μειώσουν τη δοσολογία των φαρμάκων για την αρτηριακή τους πίεση όταν έκαναν συστηματική άσκηση, ενώ μερικοί τα σταμάτησαν εντελώς με την καθοδήγηση των γιατρών τους. Ο έλεγχος της αρτηριακής πίεσης είναι πολύ σοβαρό ζήτημα για την υγεία και μπορεί να βοηθήσει να αποφευχθούν σοβαρά καρδιαγγειακά προβλήματα στο μέλλον.

Η συστηματική άσκηση μπορεί να κάνει τους μύες πιο δυνατούς και τις αρθρώσεις πιο εύκαμπτες. Αυτό σημαίνει ότι οι ασκούμενοι ασθενείς είναι ευκολότερο να κάνουν όλες τις καθημερινές δραστηριότητες. Η καλή ευλυγισία του σώματος μπορεί επίσης να βελτιώσει και την ισορροπία, με αποτέλεσμα τα άτομα αυτά να κινούνται με μεγαλύτερη σιγουριά και μικρότερο κίνδυνο για πτώσεις.

Η άσκηση, σε συνδυασμό με σωστή διατροφή, μπορεί επίσης να συνδράμει στη μείωση των τριγλυκεριδίων και της χοληστερόλης στο αίμα σας, και έτσι να ελαττώσει την πιθανότητα καρδιαγγειακών προβλημάτων.

Με λίγα λόγια η άσκηση είναι ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορούν να κάνουν και πρέπει να κάνουν για το εαυτό τους οι αιμοκαθαιρόμενοι ασθενείς. Θα τους βοηθήσει να νιώσουν καλύτερα, πιο δυνατοί και με έλεγχο στην υγείας τους, παρόλο που χρειάζεται να κάνουν αιμοκάθαρση.

Όλες αυτές οι πληροφορίες, προσθέτει,  παρουσιάζονται εικονογραφημένα και με απλές οδηγίες στο μεταφρασμένο οδηγό «Άσκηση για τους Αιμοκαθαιρόμενους Ασθενείς». Ο στόχος αυτού του οδηγού άσκησης είναι πώς οι αιμοκαθαιρόμενοι ασθενείς μπορούν να απολαμβάνουν μια καλή ποιότητα ζωής, παρά τη νεφρική τους ανεπάρκεια. Πρόκειται για μια σοβαρή και υπεύθυνη δουλειά η οποία μπορεί να ενημερώσει και πληροφορήσει ασθενείς και τις οικογένειές τους. Εκείνο που απομένει είναι να βρεθεί ένας φορέας, σύμφωνα με τον κ. Σακκά να χρηματοδοτήσει αυτή την προσπάθεια και να μοιραστεί δωρεάν.

Αναλυτικά

Το παρόν εγχειρίδιο, προσθέτει πιο αναλυτικά ο κ. Σακκάς,  είναι ένας ολοκληρωμένος οδηγός άσκησης που εμπεριέχει πληροφορίες για όλα τα θέματα που σχετίζονται με την θεραπευτική άσκηση και απαντά όλα τα πιθανά θέματα που μπορούν να απασχολούν τους ασθενείς με χρόνια νεφρική ανεπάρκεια. Ο οδηγός αναφέρεται στο ποιος ασθενής επιτρέπετε να ασκηθεί, τι είδους άσκηση πρέπει να κάνει, πώς να ξεκινήσει για πρώτη φορά, πώς να αξιολογήσει την πρόοδό του,  ακόμα και τι ρούχα και παπούτσια πρέπει να φοράει ώστε να μην διατρέχει κάποιον κίνδυνο τραυματισμού.

Ο οδηγός είναι πλήρως εικονογραφημένος με ευανάγνωστες και απλές συμβουλές που σχετίζονται με ασκήσεις ευλυγισίας, αντοχής και αύξησης της μυϊκής δύναμης. Κάθε εικόνα περιέχει οδηγίες για την σωστή εκτέλεση της άσκησης στο σπίτι καθώς επίσης και την μυϊκή ομάδα που γυμνάζει. Προς το τέλος του οδηγού υπάρχουν έτοιμα προγράμματα άσκησης για όλα τα επίπεδα σωματικής επάρκειας καθώς και πληροφορίες για όργανα γυμναστικής και αναζήτηση του σωστού γυμναστή και γυμναστηρίου για περαιτέρω ενασχόληση με τον αθλητισμό.

Ο οδηγός άσκησης δεν είναι μόνο για τους αιμοκαθαιρόμενους ασθενείς αλλά και για όλους τους ασθενείς με κάποιο είδος νεφρικής ανεπάρκειας. Ακόμα οι πληροφορίες που παρέχονται στον οδηγό, μπορούν να χρησιμοποιηθούν και από άλλες κατηγορίες χρόνιων πασχόντων καθώς και από άτομα της τρίτης ηλικίας. Τέλος, συμφωνα με τον ίδιο,  οι πληροφορίες που βρίσκονται στον οδηγό αποτελούν μια πολύ καλή βάση γνώσεων για όλους τους επιστήμονες υγείας και το προσωπικό που φροντίζει αυτούς τους ασθενείς.