Επίσημη εορταστική εκδήλωση στο Μόναχο για την 50η επέτειο της εργατικής συμφωνίας μεταξύ Ελλάδος και Γερμανίας.
Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και σε εξαίρετο κλίμα φιλίας και συνεργασίας εόρτασαν Έλληνες και Βαυαροί στο Δημαρχείο του Μονάχου την 50η επέτειο της εργατικής συμφωνίας μεταξύ Ελλάδος και Βαυαρίας (30 Μαρτίου 1960).
Η Ιερά Μητρόπολη Γερμανίας, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία για τους Μετανάστες, το Ομοσπονδιακό Γραφείο Εργασίας, η Βαυαρική Κυβέρνηση, ο Δήμος Μονάχου, το Γενικό Προξενείο Μονάχου, η Βαυαρική Ραδιοφωνία, η Κάριτας της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, η Ίννερε Μισσιόν της Ευαγγελικής Εκκλησίας, και οι εν Μονάχω ελληνικοί σύλλογοι και οργανισμοί οργάνωσαν από κοινού μια επίσημη δίωρη εορταστική εκδήλωση στο Δημαρχείο του Μονάχου, στις 24 Ιανουαρίου 2011.
Τους επίσημους προσκεκλημένους χαιρέτησε το μέλος της οργανωτικής Επιτροπής, ο δικηγόρος και αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ακαδημίας Μονάχου Σταύρος Κωνσταντινίδης. Ακολούθησαν χαιρετισμοί από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Γερμανίας κ. Αυγουστίνο, τον Υπουργό Εσωτερικών της Βαυαρίας Ιωακείμ Χέρμαν, τον Πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας για Μετανάστες Μάνφρεντ Σμιτ και τον Πρώτο Δήμαρχο Μονάχου Κρίστιαν Ούντε. Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο ειδικός σε θέματα μετανάστευσης, καθηγητής του Πανεπιστημίου Οσναμπρικ Γιόχεν Όλτμερ. Την όλη εκδήλωση πλαισίωσε η Συμφωνική Ορχήστρα του Μονάχου με έργα του Μότσαρτ, ενώ η παρουσίαση του προγράμματος έγινε από τη διευθύντρια της Κοινωνικής Υπηρεσίας για θέματα μεταναστών του Δήμου Μονάχου, Μαργαρίτα Σπον. Τα τεχνικά θέματα ανέλαβαν τα δύο μέλη της οργανωτικής Επιτροπής, ο Δημοτικός Σύμβουλος και διευθυντής του Ελληνικού Σπιτιού Μονάχου Κωνσταντίνος Γιαννακάκος και η δημοσιογράφος της Βαυαρικής Ραδιοφωνίας Φανή Αθέρα. Στη δεξίωση που επακολούθησε η μουσική ομάδα „Νότιες Μελωδίες“ διασκέδασε τους εκλεκτούς παρευρισκόμενους με ελληνικά τραγούδια και μουσική, ενώ προσφέρθηκαν εκλεκτά ελληνικά εδέσματα και ποτά του γνωστού εστιάτορα του Μονάχου, Μανώλη Κουγιουμουτζή. Τον γενικό συντονισμό της οργανωτικής επιτροπής, της προετοιμασίας, της κατάρτισης και της εφαρμογής του εορταστικού προγράμματος είχε ο Αρχιερατικός Επίτροπος Βαυαρίας, Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης.
Μεταξύ των επισήμων Βαυαρών προσκεκλημένων ήταν: ο Πρόεδρος του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Βαυαρίας Καρλ Χούμπερ, ο αντιπρόεδρος της Βαυαρικής Βουλής Ράινχολτ Μπόκλετ, ο Πρίγκιπας της Βαυαρίας Βόλφγκαγκ, ο Πρόεδρος του Πρωτοδικείου Μονάχου Γκέρχαρτ Τσιρλ, ο Διευθυντής της Αστυνομίας Βίλχελμ Σμιτμπάουερ, ο ρωμαιοκαθολικός Επίσκοπος κ. Ένγκελμπερτ Σίμπλερ, ο ευαγγελικός Ομπερκιρχενρατ κ. Μιχαήλ Μάρτιν, ο εκδότης της εφημερίδας Μύνχνερ Μερκούρ Ντιρκ Ίππεν, ο διευθυντής του Γερμανικού Εργατικού Συνδικάτου Κρίστοφ Φρέι, ο Γενικός Πρόξενος Θεσσαλονίκης Βόλφγκανγκ Χέλσερ-Όμπερμαγιερ, ο Επιτετραμμένος της Βαυαρικής Κυβέρνησης για θέματα μεταναστών Μάρτιν Νοϊμάγιερ, ο πρώην υπουργός Ότμαρ Μπέρναρντ, πολλοί βουλευτές, δημοτικοί σύμβουλοι και καθηγητές πανεπιστημίων.
Από ελληνικής πλευράς παρέστησαν ο Γενικός Πρόξενος Ανδρέας Ψυχάρης, οι καθηγητές της Ορθόδοξης Θεολογικής Σχολής Μονάχου Θεόδωρος Νικολάου, Κωνσταντίνος Νικολακόπουλος και Αθανάσιος Βλέτσης, η καθηγήτρια Νεοελληνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Μονάχου, Μαριλίζα Μητσού, ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Σπύρος Ξενάκης, πρόεδροι των ελληνικών Συλλόγων και πολλές άλλες προσωπικότητες της παροικίας Μονάχου.
Όλοι οι χαιρετισμοί των επισήμων στο Δημαρχείο ήταν σε γερμανική γλώσσα. Μια μικρή περίληψη των χαιρετισμών στα ελληνικά έκανε το μέλος της Επιτροπής Εργασίας Κωσταντίνος Γιαννακάκος και την παραθέτουμε με επισυναπτόμενο ή και στην ιστοσελίδα της Ενορίας των Αγίων Πάντων Μονάχου : www.pantes.de για ενημέρωσή σας.
Χορηγοί της εκδήλωσης ήταν ο Διευθυντής της Στατσπάρκασσε Μονάχου Χάραλντ Στρέτγκεν, ο εκδότης της εφημερίδας Μύνχνερ Μερκούρ Ντιρκ Ίππεν και η οικογένεια Ξανθοπούλου-Σβαρτς.
Με γραπτό χαιρετισμό στο επίσημο πρόγραμμα της εκδήλωσης χαιρέτησαν την ελληνική μετανάστευση στη Γερμανία ο Μητροπολίτης Γερμανίας κ. Αυγουστίνος, η Ομοσπονδιακή Υπουργός Μαρία Μπέμερ, ο Πρέσβης της Ελλάδος στη Γερμανία Δημήτριος Ράλλης, ο Πρωθυπουργός της Βαυαρίας Χορστ Σέεχοφερ και ο Πρώτος Δήμαρχος Μονάχου Κρίστιαν Ούντε.
Ειδικότερα επεσήμαναν τα ακόλουθα
Μητροπολίτης Αυγουστίνος:
Ζει ο ίδιος τη μετανάστευση από την πρώτη στιγμή. Αποδείχθηκε σοφή η απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου να ιδρύσει την Ιερά Μητρόπολη Γερμανίας το 1963. Οι Ενορίες και τα Πνευματικά τους Κέντρα είναι βασικοί τόποι θρησκευτικής, πολιτιστικής και κοινωνικής δραστηριοποίησης των μεταναστών. Καταλήγει δε ως εξής: “Είμαι υπερήφανος και ευγνώμων για τα όσα πέτυχαν οι συμπατριώτες μου στα 50 χρόνια μετανάστευσης“.
Ομοσπονδιακή Υπουργός Μαρία Μπέμερ:
Η ενσωμάτωση δεν έγινε με κρατική πρωτοβουλία και προγράμματα αλλά από τον ίδιο λαό στον τόπο εργασίας, στη γειτονιά, με τα παιδιά, με τις εκκλησίες και με τους συλλόγους. Ειδικότερα σπουδαιότατα ρόλο διαδραμάτισε η Ιερά Μητρόπολη Γερμανίας τόσο στην ενσωμάτωση όσο και στο διάλογο με τις άλλες εκκλησίες.
Πρέσβης κ. Ράλλης:
Έπαινος στους συμπατριώτες μας για τη πολύτιμη προσφορά τους στην ανοικοδόμηση της μεταπολεμικής Γερμανίας. Η επιτυχημένη ενσωμάτωση έκανε καλό και στους δύο λαούς και στην Ευρώπη. Και οι δύο χώρες καλλιεργούν από κοινού κοινωνικές και δημοκρατικές αξίες. Στη σημερινή εποχή που η χώρα μας διέρχεται μια κρίση είναι απαραίτητη η βοήθεια και στήριξη των Γερμανών φίλων. Ίσως είναι μια κατάλληλη στιγμή να δώσουν οι δυσκολίες της Πατρίδας μας νέα ώθηση στις ελληνογερμανικές σχέσεις και να αναπτύξουν περαιτέρω την παραδοσιακή φιλία μας.
Πρωθυπουργός κ. Σεεχόφερ:
Η μετανάστευση είναι μια επιτυχημένη υπόθεση. Η ελληνοβαυαρική φιλία έχει μακρόχρονη ιστορία, οι Γερμανοί θαυμάζουν την Ελλάδα ως τόπο των μεγάλων ιδεών,της κλασσικής ομορφιάς και των θαυμάσιων διακοπών, ενώ οι Έλληνες εκτιμούν τις φημισμένες „γερμανικές αρετές“. Οι μετανάστες, παρά τις πρώτες δυσκολίες, πέτυχαν με την εργατικότητά τους, τον ενθουσιασμό και τη προθυμία τους για ενσωμάτωση, να κερδίσουν τις καρδιές των γειτόνων και των συναδέλφων τους. Βασικό θεμέλιο τής γνήσιας φιλίας τους είναι η κοινή ευρωπαϊκή παράδοση, οι κοινές αξίες και η κοινή χριστιανική πίστη.
Δήμαρχος κ. Ούντε:
Η μετανάστευση έφερε πολλά περισσότερα από την οικονομική ανάπτυξη και την καλύτερη ζωή. Οι Έλληνες του Μονάχου αποτελούν πλέον αναπόσπαστο τμήμα της βαυαρικής κοινωνίας με τους επιχειρηματίες, με τον πολιτισμό τους, με τα πολιτιστικά και μορφωτικά κέντρα και τις Ενορίες τους. Οι Έλληνες καλλιεργούν τον πολιτισμό τους, τη γλώσσα, τη θρησκευτική τους ταυτότητα και τον διάλογο με άλλα θρησκεύματα και πολιτισμούς. Συμβάλλουν, με την ενεργό συμμετοχή τους στα κοινά και αποτελούν το πρότυπο και το καλύτερο παράδειγμα ενσωμάτωσης.
Οι εφημερίδες Μύνχνερ Μερκούρ και Άμπενττσαιτουνγκ αναφέρθηκαν με ολοσέλιδα άρθρα και με φωτογραφίες στη ζωή των Ελλήνων στο Μόναχο, κάνοντας και ειδική αναφορά στην εορταστική εκδήλωση.
Η επίσημη εορταστική εκδήλωση στο Δημαρχείο Μονάχου είναι το αποκορύφωμα καί επιστέγασμα πολλών εκδηλώσεων που διοργανώθηκαν στο Μόναχο μέσα στο 2010 και είναι οι ακόλουθες:
- η επίσημη Δοξολογία στις 30 Μαρτίου 2010 στον ιερό Ναό Αγίων Πάντων Μονάχου,
- το επιστημονικό Συμπόσιο στη Βαυαρική Ραδιοφωνία Μονάχου (24 Ιουνίου),
- η ελληνοβαυαρική εκδήλωση με ποταμόπλοιο στον ποταμό Ίζαρ (25 Ιουνίου),
- η Ημερίδα της Ιννερε Μισσιόν για την κοινωνική πρόνοια των Ελλήνων (25 Ιουνίου),
- η Έκτη Ελληνοβαυαρική Πολιτιστική Ημέρα (26 μέχρι 28 Ιουνίου),
- η συναυλία στο ανάκτορο Μονάχου για τα 85 χρόνια του Μίκη Θεοδωράκη (28 Ιουλίου) και
- η Πολιτιστική εκδήλωση στο Πολιτιστικό Κέντρο Γκαστάιγκ Μονάχου (2 Δεκεμβρίου).
Για το σύνολο των εκδηλώσεων είχε συσταθεί με πρόταση της Ιεράς Μητροπόλεως Γερμανίας, μια ελληνοβαυαρική Συμβουλευτική Επιτροπή με τον πρώην πρωθυπουργό κ. Μπεκστάιν, το Διευθυντή της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας για Θέματα Μετανάστευσης κ. Σμιτ, τον Υπουργό Παιδείας κ. Σπένλε, το Γενικό Πρόξενο Ανδρέα Ψυχάρη, το Δήμαρχο Μονάχου κ. Ούντε, το Γενικό Διεθυντή της Βαυαρικής Ραδιοφωνίας και Τηλεοράσεως κ. Θωμά Γκρούμπερ, τον διευθυντή της Δημοτικής Τράπεζας Μονάχου, κ. Στρέτγκεν, τον επιχειρηματία κ. Σβαρτς, τον εκδότη της εφημερίδας Μύνχνερ Μερκούρ κ. Ίππεν, τον διευθυντή του Ελληνικού Σπιτιού Κωσταντίνο Γιαννακάκο και τον δικηγόρο Σταύρο Κωνσταντινίδη, πρόεδρο του Ελληνογερμανικού Εμπορικού Συνδέσμου και αντιπρόεδρο της Ελληνικής Ακαδημίας Μονάχου.
Ήδη από το 2009 είχε συσταθεί μία ελληνοβαυαρική Επιτροπή Εργασίας στην οποία συζητήθηκε σε πολλές συνεδριάσεις το όλο φάσμα των πολλαπλών εκδηλώσεων. Στην Επιτροπή Εργασίας μετείχαν οι ακόλουθοι εκπρόσωποι Γερμανικών Αρχών και Υπηρεσιών: κ. Κράιενμπρινκ (Ομοσπονδιακή Υπηρεσία για θέματα Μετανάστευσης), ο κ. Οπολόνυ (Βαυαρική Καγκελαρία), ο κ. Ντρουκ (Βαυαρικό Συμβούλιο Ενσωμάτωσης), η Μαργαρίτα Σπον (Υπηρεσία Ενσωμάτωσης του Δήμου Μονάχου), ο κ. Φρέι (Γερμανικό Συνδικάτο στο Μόναχο), ο κ. Φάιστ (Κοινωνική Υπηρεσία της Ευαγγελικής Εκκλησίας), ο κ. Ντρέξλερ, (Κοινωνική Υπηρεσία της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας), η κ. Φέλντμαγιερ (Ομοσπονδιακό Γραφείο Εργασίας), ο κ. Γιαννακάκος (Δημοτικός Σύμβουλος και Διευθυντής του Ελληνικού Σπιτιού Μονάχου), οι κυρίες Ηλιάδου, Αθέρα και Γκιλλ (Βαυαρική Ραδιοφωνία), ο κ. Ξενάκης (Ελληνική Κοινότητα Μονάχου), ο κ. Κωνσταντινίδης (Δικηγόρος) και η Χιόνα Ξανθοπούλου-Σβάρτς (Διπλ. Ψυχολόγος). Το Γενικό Προξενείο Μονάχου εκπροσώπησε ο Διευθυντής του Γραφείου Τύπου κ. Λάμπρου.
Τόσο στη Συμβουλευτική Επιτροπή όσο και στην Επιτροπή Εργασίας την Ιερά Μητρόπολη εκπροσώπησε, ως οργανωτής και συντονιστής, ο Αρχιερατικός Επίτροπος Βαυαρίας, Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης.
Παράλληλα με τις ανωτέρω εκδηλώσεις έλαβαν χώρα: ένα συνέδριο με θέμα την εκπαίδευση των ελληνοπαίδων Βαυαρίας και μία εκδήλωση σχετικά με τον αντιδικτατορικό αγώνα Ελλήνων και Βαυαρών του Μονάχου κατά τη διάρκεια της δικτατορἰας.
ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ ΤΩΝ ΕΠΙΣΗΜΩΝ ΣΤΗΝ ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΜΟΝΑΧΟΥ.
Οι χαιρετισμοί έγιναν σε γερμανική γλώσσα. (Σύντομη περίληψη των ομιλιών σε ελληνική γλώσσα από τον Κωνσταντίνο Γιαννακάκο)
-
Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γερμανίας κ. Αυγουστίνος
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γερμανίας κ. Αυγουστίνος χαιρέτισε στο όνομα των Ελλήνων της Γερμανίας τους παρευρισκόμενους. Ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στα πρώτα δύσκολα χρόνια του ερχομού των Ελλήνων στην Γερμανία. Οι ανάγκες στην επικοινωνία, τα γλωσσικά προβλήματα, οι δυσκολίες προσαρμογής αλλά και οι δυσκολίες στην εργασία ήταν γιγαντιαίες. Δεν πρέπει να ξεχάσουμε ότι οι συμπατριώτες μας ήταν κυρίως από αγροτικές περιοχές χωρίς την παραμικρή εμπειρία του εργαζόμενου στην βιομηχανία.
Η απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου να ιδρύσει την Ιερά Μητρόπολη Γερμανίας ήταν μια σοφή απόφαση! Σημαντικό είναι στο πλαίσιο αυτό να υπογραμμιστεί η άμεση συνδρομή και συμβολή των ίδιων των μεταναστών στην ίδρυση και εδραίωση των τοπικών ενοριών. Σχετικά πολύ γρήγορα σε κάθε πόλη της Γερμανίας οι ελληνο/ορθόδοξοι πιστοί είχαν την δυνατότητα να εκκλησιάζονται. Ο χώρος της Εκκλησίας έγινε ο πρώτος σταθμός στην κοινωνική τους ζωή, ο χώρος της επικοινωνίας και της επαφής. Η σωστή πνευματική καθοδήγηση των Ελλήνων είχε τα θετικότερα αποτελέσματα που θα μπορούσαμε να έχουμε. Έτσι σήμερα η Εκκλησία είναι ο χώρος που η γερμανική κοινωνία αναγνωρίζει ως πρώτο συντελεστή αρωγής προς τους Έλληνες σε όποιο πρόβλημα προκύψει. Η ξεκάθαρη θέση της Εκκλησίας υπέρ της ένταξης κι ενσωμάτωσης μας στην γερμανική κοινωνία αποτέλεσε την βάση της εμπιστοσύνης της γερμανικής κοινωνίας απέναντι στους Έλληνες.
Η διάθεσή μας για ενσωμάτωση κι ένταξη είχε τα καλύτερα αποτελέσματα. Οι Έλληνες συμμετέχουν δημιουργικά κι εποικοδομητικά στο μέλλον της χώρας που έγινε η δεύτερη και νέα πατρίδα μας. Μπορεί κανείς να είναι σήμερα υπερήφανος για όσα έχουν κατορθώσει οι Έλληνες στην Γερμανία. Με την διατήρηση της ταυτότητάς τους και με την υπεύθυνη στάση τους προοδεύουν. Ταυτόχρονα ποτέ δεν έπαψαν να ενδιαφέρονται και να κρατούν ζωντανή κι έντονη την επαφή τους με την Ελλάδα. Έχουν πλέον κάνει ένα μεγάλο βήμα μπροστά κι ορίζονται ως ευρωπαίοι πολίτες. «Ναι, είμαι υπερήφανος για όσα έχουν επιτύχει οι συμπατριώτες μου στην Γερμανία!» είπε στο κλείσιμο του χαιρετισμού του ο Μητροπολίτης Γερμανίας!
-
Υπουργός Εσωτερικών Βαυαρίας:
Ο εκπρόσωπος της Βαυαρικής Κυβέρνησης, Ιωακείμ Χέρμανν, αναφέρθηκε στον χαιρετισμό του στις ιστορικά έντονες επαφές της Βαυαρίας με την Ελλάδα. Ο Όθων, πρώτος βασιλιάς της Ελλάδας, ήταν γιός του μεγάλου Φιλέλληνα βασιλέως της Βαυαρίας Λουδοβίκου του Α’. Το όνειρο να γίνει η βαυαρική πρωτεύουσα μια Αθήνα επί του ποταμού Ίζαρ έμεινε ανεξίτηλο στην μνήμη των Βαυαρών. Ακόμα σήμερα ο ελληνικός χαρακτήρας της πόλης είναι εμφανής. Αυτή η κοινή ιστορία όμως έγινε με την ναζιστική κατοχή ένας εφιάλτης για τον ελληνικό πληθυσμό. Κι όμως! Μόλις δεκαπέντε χρόνια αργότερα Έλληνες εργάτες πήραν το δρόμο για την Γερμανία δείχνοντας πόσο δυνατοί και ικανοί είναι για την συγχώρεση αλλά και για την συνεργασία για ένα κοινό μέλλον. Η στάση τους παραμένει πάντα αξιοθαύμαστη!
Σίγουρα σήμερα βλέπουμε κι αξιολογούμε εντελώς διαφορετικά τις ανάγκες εκείνης της εποχής που η Γερμανία έπρεπε να ανοικοδομηθεί ώστε να γίνει και να παραμείνει παράγοντας σταθερότητας και ευημερίας για όλη την Ευρώπη. Να μάθει, να ενστερνιστεί την δημοκρατία! Ας μην ξεχνάμε όμως ότι η οικονομία και η οικονομική ανάπτυξη έπαιξαν τον πρώτο ρόλο για την έλευση των ξένων εργατών. Κι όλα δείχνουν πως και στο μέλλον μια οικονομία όπως της Γερμανίας δεν μπορεί να καλύπτει τα κενά και θα αναγκάζεται κάθε τόσο να απασχολεί μεταναστευτικό εργατικό δυναμικό. Στο σημείο αυτό η επιτυχία και το παράδειγμα των Ελλήνων έχουν να μας διδάξουν πολλά.
Σήμερα γιορτάζοντας τα 50 χρόνια της ελληνικής παρουσίας στην Γερμανία γιορτάζουμε ταυτόχρονα κι ένα μοντέλο επιτυχούς ενσωμάτωσης κι ένταξης μιας εθνικής ομάδας στην γερμανική κοινωνία! Η επιτυχία αυτή έχει την βάση της στην προσπάθεια των Ελλήνων να αναλάβουν και οι ίδιοι την ευθύνη για το μερτικό που τους αντιστοιχεί στην διαδικασία της ενσωμάτωσης. Μένει να ευχαριστήσουμε την Μητρόπολη Γερμανίας και τους Έλληνες συμπολίτες μας για όσα έχουν επιτύχει και να αναγνωρίσουμε τις προσπάθειές τους. Μένει να ευχηθούμε και στις άλλες εθνικές ομάδες να διδαχτούν από το παράδειγμα τους!
-
Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Μεταναστών και Προσφύγων
Ο πρόεδρος Μάνφρεντ Σμιττ ευχαρίστησε τους οργανωτές της εκδήλωσης με ιδιαίτερη συγκίνηση! Ήταν η πρώτη δημόσια εμφάνισή του μετά την ανάληψη των καθηκόντων του και φυσικά για αυτόν μια ιδιαίτερη τιμή, κάτι που στη βιογραφία του θα είναι σημείο αναφοράς! Ο κύριος Σμιττ έκανε εκτενή αναφορά στο προγράμματα προώθησης της ένταξης των Ελλήνων που εδώ και δύο χρόνια οργανώνονται από την Ιερά Μητρόπολη Γερμανίας κι από το Ελληνικό Σπίτι/Ευαγγελικό Κέντρο Μεταναστευτικής Υποστήριξης. Τα προγράμματα έχουν ιδιαίτερη σημασία για την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία γιατί εδώ πλέον αποκομίζονται σημαντικές και καίριες εμπειρίες για τα προγράμματα που πρέπει να προσφερθούν και να οργανωθούν και για άλλες εθνικότητες.
Ο κύριος Σμιττ αναφέρθηκε λεπτομερώς στην εμφανή πρόοδο της ένταξης των Ελλήνων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η επιτυχία που έχουν τα ελληνόπουλα στις περιοχές όπου έχουν ενταχθεί στο γερμανικό σχολείο. Η συμμετοχή τους στα σχολεία που οδηγούν σε ανώτερη εκπαίδευση είναι ποσοστιαία μεγαλύτερη κι από την συμμετοχή των Γερμανόπουλων. Αυτό δείχνει βέβαια και την διάθεση των γονέων, οι οποίοι πλέον ξέρουν ότι το μέλλον τους είναι άμεσα συνυφασμένο με την πορεία τους στην γερμανική κοινωνία. Επίσης και το ποσοστό των Ελλήνων που έχουν αποκτήσει την γερμανική υπηκοότητα αυξάνεται αισθητά. Περίπου 30% των Ελλήνων της Γερμανίας έχουν αποκτήσει και την γερμανική υπηκοότητα. Συνήθως έχουν την ελληνική και την γερμανική ταυτόχρονα!
Δεν πρέπει όμως να επαναπαυτούμε. Η ένταξη στη γερμανική κοινωνία είναι σήμερα ζήτημα εθνικής σημασίας και πολιτικής για την Γερμανία! Η διαδικασία αυτή δεν τελειώνει ποτέ και οι προσπάθειες όλων πρέπει να ενταθούν. Στο σημείο αυτό η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία είναι στη διάθεση όλων των μεταναστών και έχει κάθε λόγο να παραπέμπει στο θετικό παράδειγμα των ελληνικών πρωτοβουλιών.
-
Πρώτος Δήμαρχος Μονάχου
Ο Πρώτος Δήμαρχος Μονάχου, Κρίστιαν Ούντε, βασικός συντελεστής αυτής της πανηγυρικής γιορτής προς τιμήν των Ελλήνων της Γερμανίας, έκλεισε ως οικοδεσπότης το κύκλο των ομιλιών – χαιρετισμών.
Ο κ. Ούντε είναι γνωστός για τους δεσμούς του με τη σύγχρονη, σημερινή Ελλάδα. Τα φιλελληνικά του αισθήματα έχουν επίσης την πρόσφατη ιστορία ως αφετηρία, ωστόσο όμως οι αναφορές του στην ομιλία του είχαν ως θέμα την καταπίεση που γνώρισαν μεταπολεμικά οι Έλληνες στην ίδια τους την χώρα με τα διάφορα αντιδραστικά καθεστώτα και ως αποκορύφωμα στάθηκε στην εφτάχρονη δικτατορία των συνταγματαρχών από το 1967 έως το 1974. Η τότε γερμανική κυβέρνηση του Βίλλυ Μπράντ στάθηκε στο πλευρό των αγωνιζόμενων Ελλήνων και βοήθησε την αντίσταση εναντίον της χούντας! Ο ίδιος οκ. Ούντε συμμετείχε τότε ως νεαρός δημοσιογράφος στο κίνημα αλληλεγγύης προς του Έλληνες πολιτικούς πρόσφυγες και με την αρθρογραφία του έδωσε φωνή στους καταπιεσμένους Έλληνες. Τα γερμανικά συνδικάτα επίσης, ανάφερε ο κ. Ούντε, ήταν η πρώτη μεγάλη μαζική οργάνωση στην οποία βρήκαν ευκαιρία πλέον οι εργάτες, που προερχόμενοι από την Ελλάδα, την Ισπανία και την Πορτογαλία, δεν είχαν την παραμικρή δυνατότητα συνδικαλι-στικής δράσης κι ελευθερίας! Όλη η γερμανική νεολαία εκείνων των χρόνων είχε τον ελληνικό λαό ως ζωντανό παράδειγμα! Οι Έλληνες συνέχισαν και μετά την πτώση της χούντας να είναι ενεργά μέλη και στελέχη των συνδικάτων και των πολιτικών οργανώσεων. Ήταν οι πρώτοι που αμέσως μετά την συνθήκη του Μάστριχτ πήραν μέρος στις απανταχού γερμανικές δημοτικές εκλογές και έχουν σχεδόν σε κάθε πόλη εκλεγμένους δημοτικούς συμβούλους. Στο Μόναχο στα πρώτα χρόνια ο Θόδωρος Γαβράς και σήμερα ο Κωνσταντίνος Γιαννακάκος αναλαμβάνουν πολιτικές ευθύνες και είναι ιδιαίτερα αγαπητοί στον κομματικό τους χώρο. Εκείνο που χαρακτηρίζει την ικανότητα και την διάθεση των Ελλήνων στην πορεία της ενσωμάτωσης / ένταξης στην γερμανική κοινωνία είναι ακριβώς αυτό ο αίσθημα της ευθύνης που καλλιεργούν αλλά κι επιζητούν. Προσφέρουν με το παράδειγμά τους ακόμα ένα κριτήριο για την ενσωμάτη / ένταξη: την ευθύνη!
Γιορτάζοντας τα πενήντα χρόνια υπεύθυνη παρουσίας και δημιουργίας των Ελλήνων στο Μόναχο, όπου και συναντάμε ίσως την μεγαλύτερη συμπαγή ελληνική κοινότητα στην Δυτική Ευρώπη, δεν πρέπει να ξεχάσουμε και το τί συμβαίνει σήμερα στην Ελλάδα! Δεν πρέπει να αφήσουμε την Ελλάδα στο μένος των κερδοσκόπων! Σίγουρα οι εκάστοτε κυβερνήσεις των τελευταίων δεκαετιών έχουν κάνει λάθη. Όμως φάνηκε πέρα από αυτό ότι το διεθνές τραπεζο-οικονομικό σύστημα δεν διστάζει μπροστά σε τίποτα και είναι κίνδυνος για τις εθνικές οικονομίες όταν προχωράει χωρίς έλεγχο, δεν αποδέχεται κανέναν έλεγχο! Ακόμα όμως και οι επιθέσεις που δέχτηκε η Ελλάδα στην χρονιά που πέρασε ήταν άνανδρες και θρασύδειλες! Ο κίτρινος γερμανικός τύπος λειτούργησε σαν οδοστρωτήρας. Αυτό δεν είναι δείγμα πολιτισμένης συμπεριφοράς.
Γνωρίζω πολύ καλά πώς και πόσο σκληρά εργάζονται οι Έλληνες για να τα βγάλουν πέρα. Δεν υπήρξαν ποτέ τεμπέληδες, όπως για εβδομάδες έγραφαν οι φτηνές φυλλάδες! Σήμερα πρέπει να δείξουμε αλληλεγγύη απέναντι στην Ελλάδα και στον λαό της που οικονομικά υποφέρει. Ο καθένας μας θα βρεί τον δικό του έμπρακτο τρόπο!
Στο Μόναχο, στην Γερμανία, γιορτάζοντας αυτή την επέτειο των πενήντα χρόνων ελληνικής παρουσίας χαιρόμαστε ιδιαίτερα για όσα έχουμε επιτύχει. Έχουμε όμως πολύ δρόμο μπροστά μας. Η Ευρώπη που χτίζουμε μας φέρνει καθημερινά πιό κοντά. Είναι η νέα μας πατρίδα! Μένει να ευχηθούμε ολόψυχα να έχουμε ειρήνη και δικαιοσύνη και να χαιρόμαστε το κοινό μέλλον μας!
Περίληψη των χαιρετισμών, μεταφρασμένη στα ελληνικά: Κωνσταντίνος Γιαννακάκος, Δημοτικός Σύμβουλος, Διευθυντής του Ελληνικού Σπιτιού Βέστεντ Μονάχου