Την απόλυτα δικαιολογημένη -εθνικά, ανθρωπιστικά και κοινωνικά- απαίτηση, να αρθεί η ισχύς των διατάξεων του ¨Μνημονίου 3¨, που καταδικάζουν σε οικονομική, κοινωνική, και φυσική εξόντωση, τους ανασφάλιστους-υπερήλικες, από την πρώην Σοβιετική Ένωση και τη Βόρεια Ήπειρο, διαδήλωσαν -απόψε- έξω από τη Βουλή των Ελλήνων, νεοπρόσφυγες ποντιακής καταγωγής και βορειοηπειρώτες, μαζί με πολίτες της Αθήνας, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Πανελλαδικής Επιτροπής Αγώνα.

Τους προφανείς λόγους, που υπαγορεύουν τη συνέχιση της χορήγησης του οικονομικού βοηθήματος (των 340€), στους γέροντες Ομογενείς, ανέπτυξαν με γλαφυρό τρόπο, συνταξιούχοι υπερήλικες, Πόντιοι και Βορειοηπειρώτες, καθώς και ο Κώστας Αλεξανδρίδης, μέλος της Πανελλαδικής Επιτροπής Αγώνα και Αντιπρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος (Π.Ο.Ε).

Όσοι συμμετείχαν στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας, ενέκριναν το ψήφισμα που διάβασε η Ηλέκτρα Κίκη, Μέλος του Γενικού Συμβουλίου της Δημοκρατικής Ένωσης, Εθνικής, Ελληνικής Μειονότητας (Δ.Ε.Ε.Ε.Μ) ¨Ομόνοια¨. Η ίδια, ο Μιχάλης Παππάς, ως εκπρόσωπος των υπερηλίκων-ανασφάλιστων Βορειοηπειρωτών, ο Αντιπρόεδρος της Π.Ο.Ε., και τα μέλη της Πανελλαδικής Επιτροπής Αγώνα, Γιάννης Ηλιάδης και Πωλίνα Πανετσίδου, μετάβησαν στο Γραφείο του Προέδρου της Βουλής, κ. Βαγγέλη Μεϊμαράκη, όπου επέδωσαν το ψήφισμα. Στο κείμενό του, μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι, ουδείς δικαιούται ή επιτρέπεται να διαχωρίζει τους Ομογενείς, από τους υπόλοιπους Έλληνες, διότι, διαπράττει το αδίκημα της υποβάθμισής τους σε πολίτες β΄ κατηγορίας. Ακόμη, υπογραμμίζεται πως είναι επιβεβλημένο να ληφθεί υπόψη ότι, το συνολικό ποσό, που αναμένεται να «εξοικονομηθεί», απ΄ τη διακοπή της χορήγησης του βοηθήματος στους γέροντες Ομογενείς, δεν συγκρίνεται με το τεράστιο κοινωνικό κόστος που θα προκαλέσει το μέτρο.

Αμέσως μετά, όσοι συμμετείχαν στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας, πραγματοποίησαν μια πορεία με ιδιαίτερο συμβολισμό, αφού κατευθύνθηκαν στο Ζάππειο Μέγαρο, θέλοντας να υπομνήσουν από το συγκεκριμένο κτίριο-κόσμημα της Αθήνας, τη συνεισφορά του ομογενειακού Ελληνισμού, μέσω των αναρίθμητων Εθνικών Ευεργετών, όπως ο Βορειοηπειρώτης Ζάππας, στη θεμελίωση του νέου ελληνικού κράτους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, στην κινητοποίηση των Ομογενών, εκτός νεοπροσφύγων ποντιακής καταγωγής, ισχυρή παρουσία είχε και η Δημοκρατική Ένωση, Εθνικής, Ελληνικής Μειονότητας (Δ.Ε.Ε.Ε.Μ), με υπεύθυνο συντονιστή τον Παναγιώτη Λέκκα, Μέλος του Γενικού Συμβουλίου της, που είναι και Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βορειοηπειρωτικών Συλλόγων Κάτω Δερόπολης.

Τέλος, για μια ακόμη φορά, τα μέλη της Πανελλαδικής Επιτροπής Αγώνα, όλοι οι Ομογενείς, και όσοι μετείχαν στη συγκέντρωση έξω απ΄τη Βουλή και την πορεία προς το Ζάππειο, υπογράμμισαν την απουσία των δημόσιων μέσων ενημέρωσης, που αποσιωπούν συστηματικά ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΟΜΟΓΕΝΩΝ

Συνημμένα, παρατίθεται το ψήφισμα που επιδόθηκε στον Πρόεδρο της Βουλής

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ    
ΟΜΟΓΕΝΩΝ  από την πρώην Ε.Σ.Σ.Δ      
ΚΑΙ ΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟ        
Πλειάδων 2
562 24 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ                                   Πέμπτη, 14 Μαρτίου 2013     
                               
Υ  Π  Ο  Μ  Ν  Η  Μ  Α
των νεοπροσφύγων, Ομογενών, Ελλήνων από την πρώην Ε.Σ.Σ.Δ.,
με καταγωγή από τον Πόντο,
και των Ομογενών, Ελλήνων από την Βόρεια Ήπειρο,
Π Ρ Ο Σ
Τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, κ. Ευάγγελο Μεϊμαράκη

Αξιότιμε, κ. Πρόεδρε,

όπως σας είναι γνωστό, η Κυβέρνηση, μέσω των διατάξεων του    ν. 4093/2012,  προώθησε κριτήρια ολοκληρωτικού αποκλεισμού των ως άνω Ομογενών από το πενιχρό οικονομικό βοήθημα, ύψους τριακοσίων ευρώ (300€) περίπου, που λαμβάνουν -από τον Ο.Γ.Α.- όλοι οι ανασφάλιστοι, υπερήλικες Έλληνες, για την επιβίωσή τους. Αυτό σημαίνει ότι, με την εφαρμογή των διατάξεων του εν λόγω νόμου, ελάχιστοι εκ των γερόντων Ομογενών θα πληρούν τις προϋποθέσεις που θέτει ο νόμος. Δηλαδή, εικοσαετή νόμιμη και μόνιμη διαμονή στη Χώρα.

Είναι δεδομένο ότι, ουδείς δικαιούται ή επιτρέπεται να διαχωρίζει τη συγκεκριμένη ομάδα πολιτών, από τους υπόλοιπους Έλληνες, διότι, διαπράττει το αδίκημα της υποβάθμισής τους σε πολίτες β΄ κατηγορίας. Επίσης, είναι επιβεβλημένο να ληφθεί υπόψη ότι το συνολικό ποσό, που αναμένεται να «εξοικονομηθεί», δεν συγκρίνεται με το τεράστιο κοινωνικό κόστος που θα προκαλέσει το μέτρο. Και τέλος, με γνώμονα ότι, η συγκεκριμένη κατηγορία Ελλήνων για την οποία υπάρχει καταγεγραμμένη η ολιγωρία της Ελληνικής Πολιτείας, σε ό,τι αφορά στη διακρατική μεταφορά των ασφαλιστικών εισφορών από τις χώρες προέλευσή τους, καθίσταται επιβεβλημένη η ανάληψη νομοθετικής πρωτοβουλίας για τη συνέχιση της καταβολής του βοηθήματος στους Έλληνες που είχαν την ατυχία να γεννηθούν σε χώρες του εξωτερικού.

Δεν πρέπει να διαφεύγει της προσοχής κανενός, επίσης, πως η διατήρηση της ελληνικής εθνικής ταυτότητας, κόστισε στους εν λόγω Ομογενείς, σειρά διώξεων καθώς και την στέρηση αυτονόητων δικαιωμάτων που απολάμβαναν όλοι οι υπόλοιποι πολίτες στην πρώην Ε.Σ.Σ.Δ. και την Αλβανία. Ακόμη, προφανέστατα έωλο είναι και το επιχείρημα ότι ορισμένοι εκ των ομογενών λαμβάνουν συντάξεις από τις εν λόγω χώρες. Καθόσον οι συντάξεις αυτές είναι της τάξεως των 70 ευρώ (χώρες της πρ. ΕΣΣΔ) και των 50 ευρώ (Αλβανία) αντίστοιχα.

Για όλους τους ανωτέρω λόγους, παρακαλούμε για την ανάληψη πρωτοβουλίας, ώστε η Κυβέρνηση και ο αρμόδιος Υπουργός Οικονομικών, που απόφυγε να απαντήσει σε ερωτήσεις, που του έθεσαν μέλη του Ελληνικού Κοινοβουλίου, καθώς και το σύνολο των κοινοβουλευτικών κομμάτων, να αντιληφθούν πως η διακοπή χορήγησης του οικονομικού βοηθήματος στους γέροντες Ομογενείς, τους οδηγεί στην οικονομική, κοινωνική και φυσική εξόντωσή τους. Επιπλέον, ειδικά για τους ομογενείς Βορειοηπειρώτες, εξυπηρετεί ξεκάθαρα και έναν ακόμη στόχο: τον αφελληνισμό και την απερήμωση μιας πανάρχαιας κοιτίδας του έθνους των Ελλήνων.

Όσο για τους συμπατριώτες μας με καταγωγή από τον Πόντο, ουδείς δικαιούται να λησμονεί ότι, ήρθαν στην ιστορική τους Πατρίδα μετά από ονομαστικές, γραπτές προσκλήσεις που τους απηύθυνε η Ελλάδα, μέσω των Προξενικών της Αρχών, αναλαμβάνοντας συγκεκριμένες εθνικές δεσμεύσεις, που άπτονται και του Διεθνούς Δικαίου καθώς και του Δικαίου των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Κατόπιν όλων των προαναφερθέντων, Κύριε Πρόεδρε, είμαστε βέβαιοι πως, θα εξαντλήσετε την επιρροή σας, ώστε η Κυβέρνηση να εισηγηθεί και η Βουλή να αποφασίσει, την αποκατάσταση της αδικίας σε βάρος όλων των Ομογενών, προς τους οποίους η Πατρίδα είναι ηθικά και εθνικά εκτεθειμένη.
Εκ μέρους της Πανελλαδικής Επιτροπής Αγώνα
των Ομογενών από την πρώην ΕΣΣΔ
& τη Βόρεια Ήπειρο,
η   Πρόεδρος,

Φωτεινή Λαβασά