ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Θέμα: Εκτεθειμένη η Απογραφή Κατοικιών και Πληθυσμού στην Αλβανία. Τα μέλη της ΕΕΜ απέχουν συνειδητά απ’ τη χαλκευμένη διαδικασία. Οι θέσεις της ΟΜΟΝΟΙΑΣ βρίσκουν την κατανόηση του διεθνούς παράγοντα.

Εντελώς εκτεθειμένη από κάθε άποψη και μακριά από κάθε διάσταση διαφάνειας είναι η εν εξελίξει διαδικασία Απογραφής Κατοικιών και Πληθυσμού που διενεργείται στην Αλβανική επικράτεια απ’ την αρχή του μήνα. Δυστυχώς οι φόβοι και οι επιφυλάξεις που η ΟΜΟΝΟΙΑ είχε από καιρό επισημάνει βεβαιώνονται κάθε μέρα που περνάει και δικαιώνουν την απόφαση της και όλων των άλλων ενδιαφερομένων πληθυσμιακών ομάδων που σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον εμπαιγμό που εις βάρος τους επιχειρείται αποφάσισε την αποχή απ’ την Απογραφή.

Εκφράζουμε άλλη μια φορά την ανησυχία μας ότι η όλη αυτή διαδικασία, που θα έπρεπε να είναι διαφανή και σύμφωνα με τις επιβεβλημένες απ’ την Ευρωπαϊκή πρακτική προδιαγραφές, καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χρηματοδοτεί τη διαδικασία, μετατρέπεται σε ένα ακόμη μέσο στατιστικής γενοκτονίας της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας. Οι εθνικιστικές φωνές δεν λείπουν ούτε κατά τη διάρκεια της διεξαγωγής της Απογραφής ενώ η αδιαφορία της κρατικής μηχανής είναι άλλη μια ένδειξη για το που στοχεύει η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων που όπως όλα δείχνουν είναι ήδη προπαρασκευασμένα στην κεντρική υπηρεσία.

Απ’ όσα μέχρι στιγμής στοιχεία και πληροφορίες έχουμε συλλέξει απ’ όλο το χώρο που ιστορικά και σε σημαντικούς αριθμούς ζει η Εθνική Ελληνική Μειονότητα καταγγέλλουμε τον εμπαιγμό σε πολλές περιπτώσεις των απογραφέων. Στην Κορυτσά ουκ ολίγες φορές διέρρευσαν στον τύπο την μυστικότητα της δήλωσης παραβιάζοντας βασικό κανόνα της διαδικασίας. Στη Χιμάρα και σε άλλα σημεία έγινε προσπάθεια ώστε σε κάποια «δεφτέρια» να γράψουν τις οικογένειες που είναι παρούσες στον οικισμό και τα ερωτηματολόγια να τα συμπληρώσουν στα γραφεία της υπηρεσίας. Σε περιοχές της Δροπόλεως και του Βούρκου υπήρξε παρουσία κρατικών λειτουργών που καμιά σχέση δεν έχουν με τη διαδικασία απογραφής και άσκησαν αθέμιτες πιέσεις σε παράγοντες της τοπικής αυτοδιοίκησης, στελέχη της Οργάνωσης και απλούς κατοίκους ώστε να συμμετέχουν στη διαδικασία. Σε πολλές περιπτώσεις οι ερωτήσεις που αφορούν τα ευαίσθητα δεδομένα περί εθνικότητας, θρησκείας και μητρικής γλώσσας συμπληρώνονται με μολύβι απλό προκειμένου να διορθωθούν στη συνέχεια κατά της βούλησης του απογραφομένου και καθ’ υπόδειξη της κεντρικής υπηρεσίας. Σε όλες τις περιπτώσεις τον κανονισμό διεξαγωγής δεν τον σέβονται ούτε στο ελάχιστο και επιδιώκουν την παραπλάνηση των πολιτών.

Οι πολίτες ελληνικής καταγωγής έχουν αντιληφθεί όλον αυτό τον επιχειρούμενο εμπαιγμό εις βάρος τους και απέχουν συνειδητά απ’ τη διαδικασία.

Χαιρετίζουμε ωστόσο πρωτοβουλίες του διεθνούς παράγοντα όπως του Προέδρου της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Κογκρέσου των ΗΠΑ όπως και Ευρωβουλευτών ώστε να ευαισθητοποιήσουν την Αλβανική πολιτεία και τους αρμόδιους φορείς της ΕΕ και ΟΑΣΕ για τις νομικές παραβιάσεις που εμπεριέχει η εγχώρια νομοθεσία εις βάρος της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας και γενικότερα των μειονοτικών ομάδων πληθυσμού στην Αλβανική επικράτεια.

Η ΟΜΟΝΟΙΑ είναι αποφασισμένη όχι απλώς να προστατέψει την ΕΕΜ από επιχειρούμενες διαδικασίες που θα επιβαρύνουν το νομικό της καθεστώς στο μέλλον, να εκθέσει τα αποτελέσματα αυτής της χαλκευμένης Απογραφής τα οποία δεν δύναται πλέον ούτε η ίδια η κεντρική υπηρεσία που τη διενεργεί να ερμηνεύσει, αλλά επιπλέον να βρει τον κατάλληλο τρόπο και μηχανισμό ώστε να διενεργήσει ειδική απογραφή για όλα τα χαρακτηριστικά της δημογραφίας και της δυναμικής αυτής.

Αγ. Σαράντα, στις 11 Οκτωβρίου 2011

Δημοκρατική Ένωση
Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας
ΟΜΟΝΟΙΑ
omonoia_gmg@yahoo.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ