Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.
 
Την πρόθεσή του να χρησιμοποιήσει την δυνατότητα άρσης του τραπεζικού απορρήτου, που ισχύει για ορισμένες περιπτώσεις και να αποκτήσει τον απευθείας έλεγχο στις κινήσεις των τραπεζικών λογαριασμών όλων όσων ελέγχονται για φοροδιαφυγή, προανήγγειλε το ελληνικό Υπουργείο Οικονομικών.
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, το Υπουργείο σχεδιάζει την καθιέρωση ειδικού συστήματος με online ηλεκτρονική εφαρμογή παρακολούθησης των λογαριασμών, μέσω της οποίας το ΣΔΟΕ θα έχει πλήρη εικόνα για όλα τα εισερχόμενα και εξερχόμενα εμβάσματα, που τους αφορούν.
Παρά το γεγονός, ότι εδώ και μια πενταετία τουλάχιστον έχει καταργηθεί δια νόμου το τραπεζικό απόρρητο για τις περιπτώσεις, που ελεγκτικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών ερευνούν υποθέσεις φοροδιαφυγής, ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός αντιμετωπίζει πολύ συχνά εμπόδια από τις εμπορικές τράπεζες, που καθυστερούν να δώσουν στοιχεία για τους λογαριασμούς, που έχουν ελεγχόμενοι ως ύποπτοι φοροδιαφυγής.
Με το νέο σύστημα θα μπορούν οι ελεγκτές να διαπιστώνουν άμεσα και χωρίς να χάνουν χρόνο, περιμένοντας την απάντηση της τράπεζας, έχοντας πλήρη πρόσβαση στα στοιχεία αυτά. Η εφαρμογή αναμένεται να ξεκινήσει μέσα στο 2013.

Έλεγχος σε όλες τις εξωχώριες εταιρείες και σε φορολογούμενους που έβγαλαν μεγάλα κεφάλαια στο εξωτερικό και αγόρασαν ακίνητα στην Αγγλία

Το μέτρο είναι μία από τις πολλές δράσεις που ανακοίνωσε το Υπουργείο Οικονομικών, θέλοντας να δώσει απάντηση στην επικριτική έκθεση της Τρόϊκα για τις κακές επιδόσεις του κρατικού φοροεισπρακτικού μηχανισμού.
Το Υπουργείο Οικονομικών, αναφερόμενο στις υπόλοιπες δράσεις του, γνωστοποίησε ακόμη, ότι θα γίνει άμεσα έλεγχος σε όλες τις offshore εταιρείες. Συγκεκριμένα, μετά τον έλεγχο των εξωχώριων εταιρειών, που υπάγονται στις ΔΟΥ Κρανιδίου και Κύμης και που ανατέθηκε ήδη στη μονάδα ελέγχου προσώπων μεγάλου πλούτου, θα δρομολογηθεί και ο έλεγχος στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας.
Επίσης 1.789 φυσικά πρόσωπα μεγάλου πλούτου θα ελεγχθούν από την Υπηρεσία ελέγχου φορολογουμένων μεγάλου πλούτου. Οι υποθέσεις έχουν εντοπιστεί και θα έχουν ελεγχθεί όλες εντός του 2013.
Αναφορικά με τους 24.710 φορολογούμενους, που ελέγχονται για τα αδικαιολόγητα υψηλά κεφάλαια, που έβγαλαν στο εξωτερικό κατά την περίοδο 2009-2011, παράγοντες του Υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν, ότι τις επόμενες ημέρες ολοκληρώνεται η φάση συγκέντρωσης των δικαιολογητικών. Ο έλεγχός τους από την αρμόδια Υπηρεσία μεγάλου πλούτου θα ξεκινήσει μέσα στον Μάρτιο.
Σχετικά με την περιβόητη Λίστα Λαγκάρντ, που περιλαμβάνει 2.062 περιπτώσεις προς έλεγχο, ανακοινώθηκε, ότι από το ΣΔΟΕ έχει ξεκινήσει ήδη η διαδικασία με την ταυτοποίηση 1.681 φυσικών προσώπων και 40 νομικών προσώπων. Σε εξέλιξη βρίσκεται το άνοιγμα των λογαριασμών και η σύγκριση με τα δηλωθέντα εισοδήματα.
Τέλος, σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών, από τον έλεγχο των Ελλήνων, που αγόρασαν ακίνητα στο Ηνωμένο Βασίλειο, δεν έχουν προκύψει σημαντικές φορολογικές παραβάσεις, αλλά οι έλεγχοι θα συνεχιστούν, μέχρι να εξαντληθούν όλες αυτές οι περιπτώσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ