Δεξιά ο Νομάρχης Αρκαδίας Δημήτριος Κωνσταντόπουλος, συγκινημένος και ευτυχισμένος για την υψηλή τιμητική διάκριση από τους Ομογενείς Αρκάδες, για τις πολύχρονες και πολυεπίπεδες υπηρεσίες του, από τη θέση του Δημάρχου Τριπόλεως και του Νομάρχη, για το καλό και την ανάπτυξη της Αρκαδίας. Στο μέσον η ΓΓ Απόδημου Ελληνισμού Δρ. Όλγα Σαραντοπούλου. (Φωτό: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΝΩΜΗ)

Βιέννη, 28 Ιουλίου 2010. Στον χαιρετισμό της κατά την επίσημη έναρξη του συνεδρίου που κήρυξε ο Νομάρχης Αρκαδίας Δημήτρης Κωνσταντόπουλος στο Αποστολοπούλειο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Τρίπολης, η κα. Σαραντοπούλου συνεχάρη την Νομαρχία Αρκαδίας, την ΤΕΔΚ Αρκαδίας, τον Δήμο Τριπόλεως αλλά και τις Παναρκαδικές Ομοσπονδίες Αυστραλίας, ΗΠΑ, Καναδά, και Ελλάδας για την πρωτοβουλία διοργάνωσης του συνεδρίου, το οποίο όπως είπε, πραγματοποιείται σε μια ιδιαίτερα δύσκολη συγκυρία για την Ελλάδα.

Η Γραμματέας του ΣΑΕ αναφέρθηκε στην μεγάλη δύναμη που έχει ο Απόδημος Ελληνισμός, αλλά και στις προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει.

«Η πορεία που χαράξαμε ως Ελεύθερη Ελλάδα, συνεχίζεται και σήμερα με την ίδια ορμή, την ίδια ένταση. Με περισσότερες απαιτήσεις όμως, αφού καλούμαστε να προασπίσουμε τις αξίες μας, την γλώσσα μας, την ιστορία μας, και την Ορθόδοξη Πίστη μας, την γνήσια λαογραφική μας παράδοση που αντανακλά και την μοναδικότητα της κάθε περιφέρειας της Ελλάδας και της Αρκαδίας μας φυσικά».

Η Γραμματέας του ΣΑΕ χαρακτήρισε στρατηγικής σημασίας την διασύνδεση και την συνεργασία μεταξύ των οργανώσεων των αποδήμων με την Ελληνική Πολιτεία, αλλά και με την τοπική αυτοδιοίκηση. Τόνισε ότι με αυτό τον τρόπο μπορούν να συμβάλλουν αποφασιστικά στην εκπόνηση σχεδίου δράσης σε ότι αφορά στο σύνολο των ζητημάτων που απασχολούν τον Ελληνισμό της Διασποράς, αλλά και στην ενίσχυση της Ελληνικής Περιφέρειας. «Με τον συγκερασμό των απόψεων από την Ελλάδα εντός και εκτός των γεωγραφικών συνόρων θα προκύψει μια στρατηγική κοινής πλεύσης» είπε.

Η Δρ. Σαραντοπούλου επεσήμανε ότι είναι ιδιαίτερα σημαντική η διατήρηση των δεσμών των αποδήμων με τις τοπικές κοινωνίες, τις ιδιαίτερες πατρίδες τους, οι οποίες αποτελούν, όπως είπε, και έναν άμεσο τρόπο διασύνδεσής τους με όσα συνιστούν την εθνική ταυτότητα των Ομογενών. Υπογράμμισε δε, ότι η διασύνδεση αυτή μπορεί να μετεξελιχθεί όπως ήδη έχει γίνει, σε επιχειρηματική συνεργασία, εκπαιδευτική ή και πολιτιστική συνεργασία. «Στόχος μας, να κρατήσουμε ζωντανή την Ελλάδα στις καρδιές των αποδήμων μας. Στόχος μας να συνδράμουμε στην αναβίωση της ελληνικής επαρχίας. Ο Απόδημος Ελληνισμός θα σταθεί και πάλι στο πλευρό της Ελλάδας στην δύσκολη αυτή συγκυρία».

Η Γραμματέας του ΣΑΕ, συμμετείχε και στην πολυθεματική ιατρική επιστημονική ημερίδα που διοργανώθηκε με πρωτοβουλία της Παναρκαδικής Ομοσπονδίας Αμερικής και του Ιατρικού Συλλόγου Νέας Υόρκης, της Ομοσπονδίας Ελληνικών Ιατρικών Συλλόγων Βορείου Αμερικής και του Ιατρικού Συλλόγου Αρκαδίας, υπό την αιγίδα της Παγκόσμιας Παναρκαδικής Συνομοσπονδίας.

Στον σύντομο χαιρετισμό της η Δρ. Σαραντοπούλου, η οποία είναι και Γενική Γραμματέας του Παγκοσμίου Δικτύου Ελλήνων Ιατρών και Βιοεπιστημόνων και μέλος της επιτροπής στρατηγικής της Παγκόσμιας Ελληνικής Βιοϊατρικής Εταιρείας, τόνισε ότι η διοργάνωση αυτή δημιουργεί τις προϋποθέσεις συνεργειών σε ένα υψηλό επιστημονικό επίπεδο τόσο μεταξύ της κοινότητας των επιστημόνων της διασποράς, όσο και των επιστημόνων της Αρκαδίας με την Ομογένεια.

Η Γραμματέας του ΣΑΕ υποστήριξε ότι η πραγματοποίηση της ημερίδας προλειαίνει το έδαφος για την αποδοτικότερη συνεργασία τόσο σε επίπεδο ανταλλαγής τεχνογνωσίας μεταξύ των ιατρών ελληνικής καταγωγής, όσο και σε επίπεδο διασύνδεσης μεταξύ των, αλλά και με την ξεχωριστή πολιτιστική και ιστορική φυσιογνωμία του τόπου καταγωγής τους. «Η διοργάνωση της επιστημονικής ημερίδας μπορεί λοιπόν να θέσει τα θεμέλια για την δημιουργία ανάλογων πρωτοβουλιών με την στήριξη και της τοπικής αυτοδιοίκησης, αλλά και του εγχώριου πολύ αξιόλογου επιστημονικού προσωπικού» είπε.

Η Δρ. Σαραντοπούλου έκανε έκκληση προς τους Ομογενείς επιστήμονες να συνδράμουν την λειτουργία των Ιατρικών Κέντρων στις χώρες της Μαύρης Θάλασσας που δημιουργήθηκαν με πρωτοβουλία του επίτιμου προέδρου του ΣΑΕ Άντριου Άθενς, αλλά και ένα ιατρικό κέντρο στην Μαριούπολη το οποίο ιδρύθηκε με πρωτοβουλία του πρώην συντονιστή του ΣΑΕ Περιφέρεια Ευρώπης Άγγελου Ασλανίδη, με σκοπό να προσφέρουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε ομογενείς και μη. Ενώ, ειδική αναφορά έκανε και στο πρόγραμμα «Μητέρες του Απανταχού Ελληνισμού», ένα ανθρωπιστικού χαρακτήρα πρόγραμμα που στοχεύει στην στήριξη της Ελληνίδας μητέρας και των παιδιών της και στην προσφορά ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, ζητώντας στους ομογενείς επιστήμονες να στηρίξουν την πρωτοβουλία αυτή.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ