Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού 2012, ο Γιώργος Χατζημαρκάκης, επαίνεσε την ελληνική τουριστική βιομηχανία καθώς «είναι ένας από τους κυρίαρχους συντελεστές, καθώς με την συμβολή του επηρεάζει την ανάπτυξη της θετικής εικόνας της Ελλάδα σε όλο τον κόσμο.»

«Οι έλληνες που απασχολούνται στον τομέα του τουρισμού είναι οι καλύτεροι πρεσβευτές της Ελλάδας, ιδιαίτερα μέσω της παραδοσιακής φιλοξενίας που προσφέρουν: «Με αφορμή την σημερινή ημέρα οφείλουμε να ευχαριστήσουμε όλους αυτούς  τους ανθρώπους για την σκληρή εργασία που προσφέρουν. »

Δεδομένου ότι ο τουρισμός ήταν πάντα ένας σημαντικός παράγοντας για την ελληνική οικονομία, ο Γ. Χατζημαρκάκης καλεί  για μια εθνική πρωτοβουλία, με σκοπό να προετοιμαστεί μια επιτυχημένη σεζόν για το 2013 :» Οφείλουμε να αξιοποιήσουμε εκ νέου ένα από τα καλύτερα περιουσιακά στοιχεία της Ελλάδας.»

Ο ευρωβουλευτής δεσμεύεται να υποστηρίξει και να ανυψώσει την ευρωπαϊκή προτίμηση για το ελληνικό τουριστικό προϊόν, κάτι που επισημαίνει και σε επιστολή – πρόσκληση που απευθύνει στην Ελληνίδα Υπουργό Τουρισμού κα Όλγα Κεφαλογιάννη.

Να σημειωθεί πως ο κ. Χατζημαρκάκης τον περασμένο Οκτώβριο οργάνωσε ένα συνέδριο στις Βρυξέλλες μαζί με τον Επίτροπο της ΕΕ κ. Dalli, για τον τουρισμό υγείας, ενώ τον Ιούνιο του 2012 ίδρυσε τον κύκλο ευρωβουλευτών «Φίλοι της Ελλάδας.» Η πρώτη πρωτοβουλία αυτής της κίνησης ήταν να προσκαλέσουν και να παρακινήσουν τον κόσμο να περάσει τις διακοπές του στην Ελλάδα ενώ προγραμματίζει μια σειρά δράσεις για την επόμενη περίοδο.