Η καινοτόμα προσπάθεια που ξεκίνησε η πρώην Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Γρεβενών από κοινού με τον Επιστήμονα Θανάση Οικονόμου, Αστροφυσικό συνεργάτη της ΝΑΣΑ, παίρνει σάρκα και οστά μετά και την επίσημη ανάρτηση της λίστας των έργων προτεραιότητας (ΣΗΜΑΙΑ) του ΕΣΠΑ από τον Επίτροπο κ. Johannes Hann.

Το «Αστρονομικό Πάρκο του Όρλιακα» βρίσκεται στο νούμερο 14 της λίστας, κάτι που δηλώνει τη σημαντικότητα του έργου.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται ως απάντηση στους δύσπιστους, οι οποίοι  όλα αυτά τα χρόνια μας κατηγορούσαν για έλλειψη μελετών και δηλώσεις για έργα χωρίς αντίκρισμα και προοπτική ανάπτυξης.

Ένα όραμα που προέκυψε στην πρώτη επίσκεψη του κ. Οικονόμου τον Σεπτέμβριο του 2007 στο γραφείο του πρώην Νομάρχη, θα γίνει πραγματικότητα και θα προσδώσει προστιθέμενη αξία στο Νομό Γρεβενών.

Το «Αστρονομικό Πάρκο του Όρλιακα» με την ολοκλήρωση του, βάζει τα Γρεβενά στον αναπτυξιακό χάρτη της χώρας με ποιοτικά χαρακτηριστικά που συνθέτουν ένα βιώσιμο και αειφόρο τουριστικό και επιστημονικό μέλλον.

Ειδικότερα το αστρονομικό πάρκο Όρλιακα έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να επιτελεί πληθώρα λειτουργιών, με κεντρική την παροχή εκπαιδευτικού – επιδεικτικού έργου. Οι σημαντικότερες λειτουργίες αναφέρονται συνοπτικά παρακάτω:

  • Εκπαιδευτικές: Το αστρονομικό πάρκο θα διαθέτει κατάλληλη υποδομή και εξοπλισμό ώστε να μπορεί να υποδέχεται μικρές και μεγάλες ομάδες μαθητών, φοιτητών και άλλων ενδιαφερομένων και να παρέχει εκπαίδευση σε επιλεγμένα και σχετικά με το αντικείμενό του θέματα όπως Αστρονομίας, Διαστημικής, Φυσικής, Τεχνολογίας κλπ. Πέραν τούτου, εκπαιδευτικές υπηρεσίες θα παρέχει το αστεροσκοπείο και μέσω του Διαδικτύου.
  • Ερευνητικές: Το υψηλό τεχνολογικό επίπεδο του εξοπλισμού αλλά και η συστηματική συμμετοχή του Αστρονομικού Πάρκου Όρλιακα σε διεθνή προγράμματα θα διασφαλίζουν την παραγωγή σημαντικού ερευνητικού έργου από επισκέπτες ερευνητές. Πέραν τούτου, το σύνολο του εξοπλισμού θα είναι κατάλληλο να χρησιμοποιείται και εκ του μακρόθεν μέσω του Διαδικτύου.
  • Παρατηρησιακές: Παρατηρησιακό έργο θα γίνεται διαρκώς είτε από το προσωπικό του αστρονομικού πάρκου είτε από επισκέπτες επαγγελματίες ή ερασιτέχνες αστρονόμους είτε μέσω Διαδικτύου, με χρήση εξοπλισμού του αστρονομικού πάρκου ή και των επισκεπτών, που θα τον φέρνουν μαζί τους και θα τον εγκαθιστούν σε ειδική υποδομή που θα υπάρχει γι’ αυτό το σκοπό.
  • Ψυχαγωγικές: Το αστρονομικό πάρκο, με την ευκαιρία αστρονομικών γεγονότων, όπως εκλείψεων, ηλιακής δραστηριότητας, διέλευσης κομητών, συνόδων πλανητών, πανσελήνου, επετείων (πχ «2009 Διεθνές έτος αστρονομίας»), κ.ά., θα διοργανώνει Αστροβραδιές ή και ημερήσιες εκδηλώσεις στις οποίες θα συμμετέχει κοινό από τη γύρω περιοχή και όχι μόνο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ