Της Ελένης Τορόση.

Στα πλαίσια της 7ης Ελληνοβαυαρικής πολιτιστικής γιορτής εγκαινιάστηκε στην μεγάλη αίθουσα Bürgerhaus του Unterföhring στο Μόναχο η έκθεση φωτογραφίας του φωτογράφου Gregory Γιάκη.

«Η Ελλάδα με μία ματιά» είναι ο τίτλος της έκθεσης που άνοιξε επίσημα στις 25 Ιουνίου με ομιλία του σεβασμιότατου Μητροπολίτη Γερμανίας Αυγουστίνου και του Δημάρχου του Unterföhring, Franz Schwarz.

«Φωτογραφίζω όσο θυμάμαι τον εαυτό μου, δηλαδή από παιδί» λέει ο Gregory Γιάκης. Πάντα ήθελε να συγκρατήσει την ιδιαίτερη στιγμή. Τον ενδιέφερε εκείνη η φωτογραφία που ξεσκεπάζει και παρουσιάζει τα βαθύτερα στρώματα της εικόνας.

«Με τον καιρό και ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια που επισκέπτομαι επανειλημμένα την πατρίδα μου, την βλέπω από μια εντελώς νέα οπτική γωνία. Είδα εικόνες, που παλιότερα ούτε καν τις έβλεπα. Συνειδητοποίησα ότι το τετράγωνο της φωτογραφικής μου μηχανής, μου επιτρέπει έναν απέραντο ορίζοντα, έναν ορίζοντα ο οποίος έχει βεβαίως τα δικά του όρια …»

Ο Gregory παρουσιάζει στην έκθεση εικόνες από την πατρίδα του την Ελλάδα. Ιδιαίτερα τον ενδιαφέρει η λεπτομέρεια: η σχισμή στον παλιό μαντρότοιχο, μια γρατζουνιά στον τοίχο του σπιτιού, ένα παλιό πηγάδι, ένας ξύλινος πάγκος έξω από την αγροικία. Όλες αυτές οι λεπτομέρειες βοηθούν στο να δομήσει την πραγματικότητα με νέο τρόπο.

«Όταν θα ξαναγυρίσω ένα χρόνο αργότερα στα ίδια μέρη, αυτές οι λεπτομέρειες δεν θα υπάρχουν πια. Συγκρατώ λοιπόν με τις φωτογραφίες μου τη μνήμη …»

Το δεύτερο μοτίβο της έκθεσης του Gregory Γιάκη είναι οι μαρμάρινες φιγούρες. Ο Gregory επιδιώκει μέσα από τις μαυρόασπρες φωτοσκιάσεις να δώσει ζωή στα άψυχα αντικείμενα.

Στο πλακάτ της έκθεσης ο φωτογράφος μας παρουσιάζει στον βράχο του όρμου της Πάργας. Ο βράχος αναδύεται από το μπλε της θάλασσας και του θυμίζει συμβολικά την Ελλάδα. «Κάθε βράχος είναι διαφορετικός», λέει ο Gregory, «Ακριβώς όπως η πατρίδα μας. Βαπτισμένη στο μπλε φως προσπαθεί αυτή η μικρή χώρα να αντισταθεί στις μπόρες και τις καταστροφές. Και θα το καταφέρει !!! Γιατί ένας βράχος, ναι μεν είναι μοναχικός, αλλά δυνατός … σαν βράχος!»

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ